Η Tsokkos Hotels & Resorts κερδίζει το στοίχημα στον τουρισμό και την ανάπτυξη

Η Business Director του ομίλου Μαρία Τσόκκου μιλάει στο Economy Today.

Η δύσκολη χρονιά όσον αφορά στον κυπριακό Τουρισμό αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ξενοδοχειακό όμιλο Tsokkos Hotels & Resorts, ο οποίος αξιοποιώντας την 40χρονη εμπειρία του και την επιτυχημένη πορεία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, βλέπει την κρίση ως ευκαιρία. 

Οι ιδιαίτερες περιστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στην τουριστική βιομηχανία, έχουν οδηγήσει τις ξενοδοχειακές μονάδες σε αναπροσαρμογή των πρακτικών τους, ώστε να ανταποκρίνονται στο αίσθημα των πελατών για ασφάλεια. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος,  η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου Tsokkos Hotels & Resorts προετοιμάστηκε με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα ξενοδοχεία, προκειμένου να προσφέρουν το καλύτερο για τους φιλοξενούμενούς τους, θέτοντας ως στόχο την άψογη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και την ανάπτυξη μέσω της ολοκλήρωσης νέων ξενοδοχείων και της ανακαίνισης παλαιότερων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προσελκύονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την business director, Μαρία Τσόκκου, ο όμιλος κατέχει συνολικά το 10% της συγκεκριμένης αγοράς με 10.000 κλίνες και πέραν των 200.000 επισκεπτών κάθε χρόνο, και σήμερα είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Κύπρο. 

Με 28 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στο δυναμικό του, ο όμιλος Tsokkos Hotels & Resorts αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες δυνάμεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ενώ διαθέτει παρουσία και στην Αίγυπτο. Χαρτογραφήστε μας εν συντομία το δίκτυο φιλοξενίας σας. 

Πρόκειται για 28 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα 5*, 4*, 3*, τουριστικά χωριά και διαμερίσματα, που βρίσκονται στις περιοχές Πρωταρά, Αγίας Νάπας και Πάφου, καθώς και ένα ξενοδοχείο στην Αίγυπτο. Στον Πρωταρά, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τα ξενοδοχεία: Constantinos the Great Beach Hotel, 5*, Vrissiana Beach Hotel, 4*, Odessa Beach Hotel, 4*, Tsokkos Protaras Beach Hotel, 4*, Iliada Beach Hotel, 4* και Silver Sands Beach Hotel, 3*, με απρόσκοπτη θέα την πολυβραβευμένη παραλία της Κύπρου, η οποία έχει ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη με τα καθαρότερα νερά. Στον Πρωταρά, επίσης, βρίσκονται τα ξενοδοχεία Anastasia Beach Hotel, 4*, Tsokkos Gardens Hotel, 4* και Marlita Hotel Apts, τα οποία είναι κατάλληλα για οικογένειες, καθώς διαθέτουν υδροπάρκο και προσφέρουν πολλές δραστηριότητες για παιδιά.

Στην περιοχή της Αγίας Νάπας, βρίσκεται το ξενοδοχείο Dome Beach Hotel & Resort, 4*, σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο πανέμορφες αμμώδεις παραλίες δίπλα από την Μαρίνα Αγίας Νάπας. Στην περιοχή επίσης, βρίσκονται, μεταξύ άλλων τα: Αnmaria Beach Hotel, Tsokkos Napa Hotel και Tsokkos Paradise Village. 

Στην Πάφο βρίσκεται το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του ομίλου, το πεντάστερο King Evelthon Beach Hotel & Resort, το οποίο διαθέτει δωμάτια διαφόρων τύπων, σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και μεγάλο υδροπάρκο, κατάλληλο για οικογένειες. Υπάρχουν, επίσης, εστιατόρια με διάφορες θεματικές κουζίνες, μεγάλο κέντρο ευεξίας και θερμαινόμενη πισίνα (Spa & & Wellness)

Η ανάπτυξη αποτελεί σημείο κλειδί, τόσο για την κυπριακή οικονομία συνολικά, όσο και για την επιχειρηματικότητα εν γένει. Εσείς τι σχέδια έχετε καταρτίσει για το μέλλον για την ανάπτυξη του ομίλου σας; 

Αυτή την περίοδο έχουμε υπό ανέγερση καινούριο πεντάστερο ξενοδοχείο σε έναν από τους ωραιότερους κόλπους της Αγίας Νάπας με την πανέμορφη θέα του ηλιοβασιλέματος. Το ξενοδοχείο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα προσφέρει ξεχωριστή αίγλη, με την καθοδήγηση του γνωστού διακοσμητή Περικλή Λιάτσου. Θα περιλαμβάνει διαφόρων τύπων δωμάτια και σουίτες, θεματικά εστιατόρια, μεγάλο κέντρο ευεξίας - το μεγαλύτερο στην περιοχή - καθώς και πολλές άλλες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα το κάνουν ξεχωριστό. Στα πλάνα του ομίλου συγκαταλέγονται και άλλες μεγάλες και πολυτελείς αναπτύξεις, όπως η ανέγερση ακόμα δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

Ως όμιλος επενδύουμε κάθε χρόνο στη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία μας. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν πέραν των €120 εκατ. σε ανακαινίσεις και νέα έργα με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση και την εξέλιξη των ξενοδοχείων μας. 

Πολλές φορές ακούσαμε την φράση «η κρίση ως ευκαιρία». Εν προκειμένω, με την κρίση του κορωνοϊού, ο τουριστικός και ξενοδοχειακός κλάδος επλήγη όσο κανείς άλλος. Εσείς προσωπικά βλέπετε κάποια ευκαιρία σε αυτή την κρίση; 

Κάθε κρίση θεωρώ ότι φέρνει αλλαγές και ευκαιρίες. Σημαντικό ρόλο παίζει η διαχείρισή της αλλά και η άμεση ανταπόκριση στις αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή έχει δώσει τη δυνατότητα στον πελάτη να απολαύσει τις διακοπές του σε ένα περιβάλλον ακόμα πιο καθαρό και υγιεινό από πριν. 

Γενικά είμαστε επιχειρηματίες με θετική ευέλικτη και ευπροσάρμοστη στάση απέναντι στην όποια αλλαγή, την οποία βλέπουμε πάντα ως ευκαιρία. Θεωρώ ότι με σωστή καθοδήγηση και οργάνωση θα μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο την ασφάλεια που πρέπει να νιώσει για να έρθει και πιστεύω ότι θα υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για μια πολύ επιτυχημένη σεζόν για το 2021. Κάθε κρίση πάντα ακολουθείται από μεγάλη επιτυχία, αλλά πάντοτε με τον σωστό χειρισμό.

"ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ" ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τα μέτρα προστασίας ήρθαν για να μείνουν για αρκετό καιρό ακόμα. Τα δικά σας ξενοδοχεία έχουν ανοίξει τις πόρτες τους ήδη στους επισκέπτες. Πώς έχετε προσαρμόσει την δραστηριότητά σας στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας; 

Ναι φυσικά και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ανακαινίσεις των χώρων μας. Στο πλαίσιο των μέτρων που μας επέβαλε ο κορωνοϊός, φροντίσαμε από την αρχή να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Έχει γίνει προσεκτική και σχολαστική απολύμανση όλων των χώρων των ξενοδοχείων, εσωτερικάκαι εξωτερικά. Γίνεται, επίσης, συνεχής ενημέρωση και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, καθώς και συστηματικός καθημερινός έλεγχος τήρησης των πρωτοκόλλων.

Δώστε μας μια εικόνα για να καταλάβουμε τι περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας και τι θα αντικρίσουν οι επισκέπτες μέσα στους χώρους των ξενοδοχείων;

Έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού σε καθημερινή βάση με ενημερωτικά σεμινάρια. Τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις για να διασφαλίζεται και να διατηρείται η απόσταση των δύο μέτρων, ενώ έχουν γίνει ειδικές κατασκευές από plexiglass και τοποθετούνται μπροστά από την υποδοχή και τα buffets. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν απολυμαντικά χεριών σε όλους τους χώρους και στα δωμάτια των πελατών. Στα κρεβατάκια πισίνας προστέθηκαν μιας χρήσης πλαστικά καλύμματα και γίνεται απολύμανση πριν και μετά τη χρήση. Επίσης, τηρούνται υψηλές προδιαγραφές παραγωγής φαγητού και ροφημάτων σύμφωνα με το πρωτόκολλο Ηazard Analysis and Critical Control Point System (HACCP), σε συνδυασμό με άλλα αυστηρά μέτρα, όπως, πολύ συχνό πλύσιμο και απολύμανση χεριών και διατήρηση της υγιεινής όλων των ομάδων μας που ασχολούνται με την παραγωγή φαγητού και ροφημάτων. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα εστιατόρια και μπαρ κωδικοί, για να μπορεί ο πελάτης να σαρώσει τον ανάλογο με την οθόνη του κινητού του και να δει ηλεκτρονικά το μενού. Τέλος, στα buffet το φαγητό σερβίρεται από τους σερβιτόρους, ώστε ο πελάτης να μην έρχεται καθόλου σε επαφή.

Περαιτέρω, γίνεται συστηματική και καθημερινή απολύμανση σε σημεία επαφής και συχνής χρήσης, όπως είναι τα κουμπιά του ασανσέρ, οι πάγκοι υποδοχής, τα χερούλια κοινόχρηστων πορτών και τουαλέτας. Τηρούνται, παράλληλα, αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης δωματίων πριν και μετά από κάθε άφιξη. Παρέχονται χειρουργικές μάσκες και γάντια στο προσωπικό, αλλά και στους φιλοξενούμενους εάν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, όλο το προσωπικό υποβλήθηκε σε τεστ με αρνητική ένδειξη.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Έχετε προχωρήσει σε μείωση τιμών ή σε άλλες προσφορές;

Παραδοσιακά η Τsokκοs προσφέρει πάντοτε τον καλύτερο συνδυασμό τιμής - ποιότητας προϊόντος. Σίγουρα, όμως, τώρα έχουμε ακόμη πιο ελκυστικά πακέτα και προσφορές που ο κόσμος μπορεί να εκμεταλλευτεί, προσφέρει ελκυστικά πακέτα μέχρι και 30% έκπτωση. Η εταιρεία μας διαθέτει ξενοδοχεία 3*, 4* και 5*, προσφέροντας έτσι προσιτές τιμές για όλο τον κόσμο ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του καθενός και με το πώς ο καθένας επιλέγει να περάσει τις διακοπές του.

Η κυπριακή εκδοχή της φιλοξενίας μάλλον αποτελεί το νέο στοίχημα για τον τουρισμό. Εσάς ποια η φιλοσοφία σας;

Η φιλοσοφία των ξενοδοχείων μας βασίζεται στην κυπριακή φιλοξενία, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον και προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία διακοπών. Με την άψογη εξυπηρέτηση σκοπός είναι κάθε επισκέπτης να νιώσει ξεχωριστός και να ζήσει αξέχαστες και μοναδικές στιγμές. Τα ξενοδοχεία έχουν πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες και αυτό είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας μας. Συνεπώς, πρώτος σκοπόςμας είναι ο πελάτης να μείνει ικανοποιημένος και ευχαριστημένος, για να μας έχει πάντα ως πρώτη επιλογή.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τα θεωρητικά σχήματα δεν έχουν κανένα νόημα χωρίς την πρακτική εφαρμογή. Έχετε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα στον κυπριακό τουρισμό ώστε  η χώρα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες; 

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια προβολής της Κύπρου από όλους τους σχετικούς φορείς, όπως είναι οι ξενοδόχοι, η Κυβέρνηση, οι τουριστικοί πράκτορες και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη καμπάνια, που να αναδεικνύει την Κύπρο ως ένα μοναδικό προορισμό για τουρίστες όλων των ηλικιών. Βέβαια, ως νησί που είναι η Κύπρος, σημαντικότατο ρόλο έχει η συνδεσιμότητά της, συνεπώς πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ενδυνάμωσης της σύνδεσης με υφιστάμενους προορισμούς, αλλά και νέους. Πολύ σημαντικό είναι το κράτος να είναι συμπαραστάτης σε όλον αυτό τον αγώνα και να είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Σίγουρα όμως, μετά από αυτή την κρίση υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη του τουρισμού, αφού είναι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο, κάτι που έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Κύπρου.

Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς στο εξής; 

Να συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι στον τουρισμό και να καταφέρουμε να επιτύχουμε ένα μοντέλο ακόμη πιο επιτυχημένο, αντλώντας όλες τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε ξενοδοχείου ξεχωριστά. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις, που να μένουν βαθιά χαραγμένες στις καρδιές όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ