Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά ομολόγων

Το σταθερό εισόδημα ανακάμπτει, αποκαθιστώντας τον παραδοσιακό του ρόλο ως καταφύγιο κατά της οικονομικής ύφεσης

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφηκε στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2023, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι η περσινή υποχώρηση σταθερού εισοδήματος έχει τελειώσει.

Τα ομόλογα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εγγράψουν την καλύτερη επίδοσή τους τον Ιανουάριο σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, υποκινούμενοι από την αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate, ένας ευρύς δείκτης παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος, έχει αποδώσει 3,1% από την αρχή του έτους και εάν αυτό συνεχιστεί για το υπόλοιπο του  Ιανουαρίου, θα είναι η μεγαλύτερη άνοδος που καταγράφηκε τον πρώτο μήνα του έτους από το 1991. Ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 16% το 2022.

«Είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα», σχολίασε ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Rabobank. «Η περσινή χρονιά ήταν ιστορικά κακή, αλλά υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι αυτή θα είναι πολύ καλύτερη για τους επενδυτές ομολόγων. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και είμαστε βέβαιοι ότι η κορύφωση των επιτοκίων πολιτικής έχει ήδη προεξοφληθεί».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλουν φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους και θα κινηθούν πιο αργά φέτος στις προσπάθειές τους να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές.

Μειώνεται η όρεξη για κίνδυνο

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το φάντασμα μιας επικείμενης ύφεσης θα μπορούσε να μειώσει την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και αντ’ αυτού να προσελκύσει μεγάλες ροές χρημάτων προς την ασφάλεια του δημόσιου χρέους υψηλής αξιολόγησης .

Τα κέρδη — που οφείλονται σε ένα μεγάλο ράλι του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους — είναι μια πρώιμη δικαίωση για τους διαχειριστές κεφαλαίων που τον Δεκέμβριο ευνόησαν ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με το μηνιαίο μηνιαίο που παρακολουθεί στενά η Bank of America.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,46%, από 3,83% στο τέλος του 2022, αντανακλώντας την άνοδο της τιμής. Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας, σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, μειώθηκε από 2,56% σε 2,10% την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας περιορίστηκαν συνέβαλαν στην πυροδότηση του παγκόσμιου ράλι των ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε στον πιο αργό ρυθμό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στο 6,5% τον Δεκέμβριο βοήθησε στην ενίσχυση των κερδών.

Οι επενδυτές ξεκίνησαν τη χρονιά στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα το 2023 καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να πρέπει να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων δεν πραγματοποιηθούν, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η μείωση του πληθωρισμού περιορίζει την αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς και τους πιο επικίνδυνους τύπους χρέους.

Τα ομόλογα θα ανακάμψουν, αλλά οι επενδυτές χρειάζονται περισσότερη διαφοροποίηση

Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη ελπίδα ότι τα ομόλογα θα ανακτήσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο ως ένα ασφαλές μέρος για να προστατευτούν από την επερχόμενη οικονομική ύφεση και θα κερδίσουν εάν υποφέρουν οι αγορές μετοχών. Αυτό θα σήμαινε διάλειμμα με το συγχρονισμένο sell-off του 2022 όταν τα ομόλογα έπεσαν, παρόλο που ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All-World υποχώρησε σχεδόν 20%.

«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε παράλληλα μια μεγάλη πτώση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, και πέρυσι ήταν η πρώτη φορά από το 1974 που κινήθηκαν και τα δύο πτωτικά», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Συνήθως ενισχύονται την επόμενη χρονιά, και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή, αλλά δεν είναι και η χειρότερη».

Διαβάστε επίσης: Η χρονιά των τραπεζών στο Χ.Α. - "Χρυσό" κερδοφορίας στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο 2022

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ