Τον περασμένο Μάιο, όλα φαίνονταν να πάνε καλά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η κατάρρευση του stablecoin TerraUSD, ωστόσο, το οποίο έχασε το 99,9% της αξίας του μέσα σε λίγες μόλις μέρες, πυροδότησε ένα τρομακτικό αιματοκύλισμα σε ολόκληρο το οικοσύστημα, που εξελίχθηκε σε κρυπτο-χειμώνα διαρκείας. Μπορεί να επαναληφθεί κάτι τέτοιο;
Δεν έχει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τότε που επανήλθε μια σχετική υγεία στα κρυπτονομίσματα και το οικοσύστημα φαίνεται πως ετοιμάζεται για ένα νέο «σεισμό», ο οποίος αφορά, για μια ακόμα φορά, τα stablecoins. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρίσκεται, μετά το ανταλλακτήριο Kraken, την εκδότρια stablecoins Paxos, για το νόμισμα της Coinbase. Και, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι αυτός που βρίσκεται με το «χέρι στη σκανδάλη», είναι η SEC, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Παρότι οι κρυπτο-φαν μιλούν για ξεκάθαρη επίθεση στα κρυπτονομίσματα, η αλήθεια είναι ότι αυτές οι κινήσεις της SEC είναι προάγγελος ρυθμιστικής παρέμβασης στο οικοσύστημα -κάτι που ετοιμάζεται και στην Ευρώπη με νομοθετική παρέμβαση. Τα απανωτά «κανόνια» με τις καταρρεύσεις των μεγαλύτερων κρυπτο-«ονομάτων», όπως το FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ θορύβησαν τις Αρχές, οι οποίες έρχονται να βάλουν τάξη (ή να προσπαθήσουν), μετά την αποκάλυψη χιλιάδων ιστοριών χρεοκοπίας.
Με την έρευνα της SEC για τη Binance και τις υπόνοιες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απατών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (στην περίπτωση της Tornado Cash που φέρεται να χρησιμοποιείτο από χάκερς της Β. Κορέας για να ξεπλύνει 450 εκατ. δολάρια κρυπτονομισμάτων) να αφήνονται καθόλου τυχαία να αιωρούνται, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έθεσε πρώτα στο στόχαστρο το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken. Στις αρχές του τρέχοντα μήνα του επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 30 εκατ. δολαρίων ως «συμβιβασμό» με τον όρο να σταματήσει την υπηρεσία staking as a service (στοιχηματισμός κρυπτονομισμάτων για λογαριασμό των πελατών με αντάλλαγμα προμήθεια).
Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε η διαταγή από την NYSFDS, το Τμήμα Ασφάλειας Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στην Paxos, να σταματήσει την έκδοση ενός stablecoin που είχε δημιουργήσει για το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης. Με δεδομένο ότι η NYSFDS αποτελεί ρυθμιστική αρχή, έχει σημασία το γεγονός ότι ακολούθησε η SEC, με το σκεπτικό της διαταγής ότι το stablecoin της Binance αποτελεί χρεόγραφο.
H Paxos ανακοίνωσε ότι η SEC την ενημέρωσε πως εξετάζεται η λήψη μέτρων με βάση αυτό το σκεπτικό, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει υποβάλλει αίτηση για άδεια για διαπραγμάτευση χρεογράφων, κάτι με το οποίο, όπως φαντάζεται κανείς, διαφωνεί η Paxos. Εάν αυτό γίνει και επισήμως, δηλαδή η SEC λάβει τα μέτρα τα οποία εξετάζει, θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα stablecoins. Αναλυτές θεωρούν, βέβαιο, ότι ετοιμάζεται δικαστική διαμάχη των εκδοτών stablecoins με την SEC σχετικά με το αν είναι securities ή όχι τα stablecoins.
Και εδώ αρχίζει το «σεισμικό ντόμινο». Η διαμάχη και μόνο με τη SEC ή η ρυθμιστική παρέμβαση της τελευταίας μπορεί να βλάψει τα stablecoins, τα οποία, από όλη την αγορά κρυπτονομισμάτων, ύψους 881 δισεκατ. δολαρίων, έχουν κεφαλαιοποίηση περίπου 145 δισεκατομμυρίων. Οι αριθμοί και μόνο είναι αρκετοί για να κατανοήσει κανείς το πόσο σημαντικά είναι τα stablecoins για τα κρυπτονομίσματα. Από τα δε stablecoins, τα δύο μεγαλύτερα, USDC και tether, έχουν κεφαλαιοποίηση 110 δισεκατομμυρίων.
Με την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προειδοποιεί τον περασμένο Μάιο ότι «τα stablecoins παραμένουν επιρρεπή σε runs και πολλά ομόλογα και τραπεζικά αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζουν να είναι ευάλωτα σε ρίσκα». Αυτό που απασχολεί μεγάλο μέρος των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα είναι ότι αν η «επιδρομή» της SEC στα stablecoins αποκαλύψει πως κάποιο από αυτά δεν στηρίζεται -όπως θα πρέπει- σε αληθινά assets (κάτι που προκάλεσε και την προηγούμενη κατάρρευση) θα φέρει τον μηδενισμό ενός από αυτά και, ως εκ τούτου, τη «μόλυνση» και σε άλλα και σε ολόκληρο το οικοσύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγγιξαν το 3% οι αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων της Δημοκρατίας