Ελβετία: Πώς ο νέος τραπεζικός νόμος μπορεί να πλήξει την UBS

Στο νομοσχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να καλύπτει ζημίες σε ξένες θυγατρικές στο 100% του κεφαλαίου των μονάδων αυτών

Με ήττα κινδυνεύει η UBS Group στον πρώτο γύρο της προσπάθειάς της να αμβλύνει το νόμο της ελβετικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να την αναγκάσει να διατηρήσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο νομοσχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο -οι λεπτομέρειες του οποίου πρόκειται να δημοσιευτούν στις 6 Ιουνίου- η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να καλύπτει ζημίες σε ξένες θυγατρικές στο 100% του κεφαλαίου των μονάδων αυτών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το κείμενο δεν είναι οριστικό και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το ισοδύναμο του υπουργικού συμβουλίου στην Ελβετία, θα μπορούσε ακόμη να ζητήσει αλλαγές, δήλωσαν οι άνθρωποι. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης άλλες προτάσεις ευρείας κλίμακας για την ενίσχυση της τραπεζικής νομοθεσίας στην Ελβετία και εντάσσεται στο πλαίσιο της απάντησης στην κατάρρευση της Credit Suisse το 2023. Η UBS, η οποία ανέλαβε την πληγείσα αντίπαλό της στο πλαίσιο μιας διάσωσης που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τώρα τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του αυξημένου μεγέθους και της πολυπλοκότητάς της.

Το ζήτημα της «υποστήριξης» του κεφαλαίου σε ξένες θυγατρικές πηγάζει από τη φύση της εταιρικής δομής της UBS – και επίσης παλαιότερα της Credit Suisse – στην οποία πολλές από τις ξένες μονάδες της εξακολουθούν να αποτελούν μέρος μιας κεντρικής «μητρικής» οντότητας που βρίσκεται κάτω από την εισηγμένη εταιρεία χαρτοφυλακίου στη δομή του ομίλου.

Ένα μειονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να πωλούνται σε περιόδους αναταραχής χωρίς να επηρεάζεται το κεφάλαιο της μητρικής τράπεζας. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές – η Finma και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – κατέληξαν στην ιδέα να αναγκάσουν τη UBS να αντιστοιχίσει το σύνολο του κεφαλαίου που κατέχουν οι θυγατρικές με το κεφάλαιο που κατέχει η μητρική τράπεζα, από 60% που είναι σήμερα.

Ο προτεινόμενος νόμος μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2029 για να τεθεί σε ισχύ, ενώ υπάρχουν στα σκαριά ξεχωριστοί τεχνικοί κανόνες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα. Η UBS έχει αρχίσει να εξετάζει τις επιπτώσεις στις δραστηριότητές της, με ορισμένα εσωτερικά σενάρια να προβλέπουν ακόμη και τη μετακίνηση της έδρας της τράπεζας από την Ελβετία. Η τράπεζα έχει επίσης ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ασκήσει πιέσεις στους νομοθέτες, επηρεάζοντας ενδεχομένως το αποτέλεσμα.

Η αναμενόμενη ζήτηση κεφαλαίων θα επηρεάσει ωστόσο πιο γρήγορα το πόσα μετρητά μπορεί να επιστρέψει η τράπεζα στους επενδυτές, ακόμη και τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών της. Η απρόβλεπτη κατάσταση επιβαρύνει ήδη την τιμή της μετοχής της.

Ενώ το ενδεχόμενο πλήρους στήριξης έχει διατυπωθεί από τη ρυθμιστική αρχή Finma από πέρυσι, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το προτιμώμενο επίπεδό της. Η στάση αυτή έρχεται παρά τις έντονες προσπάθειες των στελεχών της UBS, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Σέρτζιο Ερμότι, να αντιταχθούν σε αυτό, με τους τραπεζίτες να υποστηρίζουν ότι θα βρισκόταν σε μεγάλο μειονέκτημα έναντι των παγκόσμιων ομολόγων τους.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση έως το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις θα διεξαχθούν το 2027 και στη συνέχεια θα ψηφιστούν, πιθανότατα έως το τέλος του ίδιου έτους. Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να στείλουν την πρόταση πίσω στην κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να υποβάλει νέο σχέδιο.

Υπάρχει το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης, καθώς η ελβετική δημοκρατία επιτρέπει σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται από το κοινοβούλιο να προσβληθεί με δημοψήφισμα, εάν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2028, οπότε ο νόμος θα εφαρμοστεί πιθανότατα το 2029, εκτός αν οι ψηφοφόροι τον απορρίψουν.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ