Το φάντασμα του κορωνοϊού τρομάζει τις κυπριακές τράπεζες

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ο φόβος των αναταράξεων επιστρέφει στις κυπριακές τράπεζες, καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 ανά τον κόσμο και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο, αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών όσο και τις τραπεζικές ισορροπίες εν γένει.

Τραπεζικοί κύκλοι που παρακολουθούν στενά το ζήτημα και λαμβάνουν μέρος στην λήψη αποφάσεων αναφέρουν στο Economy Today ότι ο προβληματισμός σε σχέση με τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι μεγάλος.

Καθένας μόνος του προς το παρόν

Εμπορικές τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ανοίξει κανάλια επικοινωνίας και βρίσκονται σε συντονισμό, ωστόσο προς το παρόν τα όποια σχέδια καταρτίζονται γίνονται μεμονωμένα και όχι σε συλλογικό επίπεδο. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πυρετός συσκέψεων» όπου όλα μπαίνουν στο τραπέζι.

«Κάθε τράπεζα κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς προκειμένου να αναχαιτίσει το πρόβλημα, όταν αυτό προκύψει. Θα είναι μια δυναμική διαδικασία, περισσότερο αναμένεται να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα και ποιους τομείς θα χτυπήσει, αναλόγως της έκθεσης. Σίγουρα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η Κύπρος δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρουν συστήνοντας ψυχραιμία και όχι πανικό.  

Η ΚΤΚ αναμένει ενημέρωση

Εξάλλου, τονίζουν, η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις εμπορικές τράπεζες, με τις τελευταίες να επεξεργάζονται τα στοιχεία για να μπορούν να παράσχουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα.

«Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις τράπεζες, τόσο η Πολιτεία, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, και ο επόπτης (ΕΚΤ) θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες», αναφέρουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι πάντα επηρεάζουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και όπως στην περίπτωση της κατάρρευσης της Thomas Cook, χρειάζονται γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η μεγάλη εικόνα

Μιλώντας στο Economy Today ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης παραδέχεται ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούταν ένα από τα ενδεχόμενα, σήμερα θα πρέπει να υπολογίζεται ως νομοτέλεια.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι, οι οποίοι συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.

Πρώτον, η μεγάλη μείωση στην παραγωγή, κυρίως εκ μέρους της Κίνας, η οποία επηρεάζει τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Τα εργοστάσια που έκλεισαν και η ανασφάλεια που προκλήθηκε ανάμεσα στον πληθυσμό προκάλεσαν αλυσιδωτά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία σε όλο τον πλανήτη, οδηγώντας σε πανικό τις αγορές και κοκκινίζοντας τα ταμπλό των παγκόσμιων χρηματαγορών.

«Ενώ στην αρχή όλοι υπέθεσαν ότι θα επρόκειτο για μια ολιγόμηνη περιπέτεια, σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Αναμένοντας το εμβόλιο, στο οποίο ελπίζουν πολλοί, αλλά και το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά: η παραγωγή μειώνεται, ο τουρισμός πέφτει, η πληρότητα αεροπλάνων και ξενοδοχείων δεν είναι πια βιώσιμη. Οι διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν σε ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο το οποίο θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα.

Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Δεύτερος παράγοντας κινδύνου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό φαίνεται ασύνδετος, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό, είναι το πετρέλαιο.

«Στις ΗΠΑ, οι εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν δανειστεί τεράστια ποσά για να επενδύσουν στις δραστηριότητές τους. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου έπεσε πολύ, λόγω του κορωνοϊού και των αποφάσεων που έλαβε η Σαουδική Αραβία για την προσφορά του μαύρου χρυσού, αναμένεται να δουν τα έσοδά τους να βυθίζονται. Αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις, μέχρι και αθετήσεις πληρωμών στα δάνειά τους. Όπως έγινε και με την περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers η οποία αποτέλεσε την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μεγάλος», εξήγησε, λέγοντας ότι ένας νέος κύκλος αθετήσεων και κόκκινων δανείων τέτοιας κλίμακας θα έχει απευθείας επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ