Επανέρχονται οι εξαγωγές Ινδονησιακού φοινικέλαιου

Η Ινδονησία θα άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φοινικέλαιου από τη Δευτέρα

Η Ινδονησία θα άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φοινικέλαιου την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Joko Widodo, ανακουφίζοντας την πίεση στην παγκόσμια αγορά φυτικών ελαίων μετά την εκτίναξη των τιμών λόγω της αναστολής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έθνος του αρχιπελάγους εξέδωσε την απαγόρευση τον περασμένο μήνα για να εξασφαλίσει τις προμήθειες του εμπορεύματος, που χρησιμοποιείται σε μια σειρά προϊόντων από αλείμματα σοκολάτας έως καλλυντικά, ενόψει της εγχώριας έλλειψης.

«Με βάση την προσφορά... μαγειρικού λαδιού και λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι στη βιομηχανία φοινικελαίου -- αγρότες και άλλοι βοηθοί εργαζόμενοι -- αποφάσισα ότι οι εξαγωγές μαγειρικού λαδιού θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα, 23 Μαΐου», είπε ο Widodo σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τα πάντα αυστηρά για να διασφαλίσει ότι η ζήτηση θα καλυφθεί με προσιτές τιμές», ανέφερε.

Οι αρχές είχαν επιβάλει αυστηρά την απαγόρευση των εξαγωγών, με το ινδονησιακό ναυτικό να κατάσχει ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε φοινικέλαιο έξω από τη χώρα κατά παράβαση της εντολής νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, ο Widodo είπε ότι ο εφοδιασμός των 270 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας ήταν η «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, η Τζακάρτα δέχθηκε πίεση για περαιτέρω μείωση των τιμών που ήδη εκτοξεύονταν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στη γεωργία στην Ουκρανία.

Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στην Ινδονησία και, παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη μαγειρικού λαδιού εδώ και μήνες λόγω κακής νομοθεσίας, ενώ οι παραγωγοί διστάζουν να πουλήσουν στο εσωτερικό.

Οι ελλείψεις σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγκασαν τους καταναλωτές να περνούν ώρες σε ουρές στα κέντρα διανομής.

Η Ινδονησία παράγει περίπου το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου φοινικέλαιου, με το ένα τρίτο να καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά της. Η Ινδία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν συγκαταλέγονται στους κύριους εξαγωγικούς πελάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουτιά στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκίνητων στην ΕΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ