Πέντε αιτήσεις από Τ/κ για παραγωγή χαλλουμιού Π.Ο.Π.

Ικανοποίηση Καδή για εφαρμογή Π.Ο.Π., κάνει λόγο για σημαντικές προοπτικές για την κτηνοτροφία

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής για τη μέχρι τώρα παραγωγή χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), σημειώνοντας παράλληλα τις αυξημένες επενδύσεις που προδιαγράφονται στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, τυροκομία και υπεραγορές οφείλουν να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Π, με βάση τον σχετικό κανονισμό και τη νομοθεσία και ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καδής εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα τυροκομεία στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν πιστοποιηθεί από το διεθνή οργανισμό Bureau Veritas και έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν χαλλούμι Π.Ο.Π. με βάση την πιστοποιημένη διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, οι υπεραγορές άρχισαν ήδη να παραλαμβάνουν χαλλούμι Π.Ο.Π., παρόλο που υπάρχουν ακόμα κάποια αποθέματα στις αγορές από χαλλούμι που δεν έχει περάσει ακόμα αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να τύχουν διαχείρισης τα αποθέματα αυτά και να περάσουμε στις φάσεις που στο λιανικό εμπόριο θα κυκλοφορεί μόνο χαλλούμι το οποίο έχει πιστοποιηθεί ως Π.Ο.Π.

Σημείωσε επίσης ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, το Τμήμα Γεωργίας έχει καταρτίσει πρόγραμμα επιθεωρήσεων στις υπεραγορές και σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα μη συμμόρφωσης, τότε θα δίνουν μια προειδοποίηση, θα κάνουν σύσταση και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε διάστημα μερικών ημερών, τότε θα εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι μετά τις 10 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ελάχιστο ή καθόλου χαλλούμι στην αγορά που δεν θα φέρει την σήμανση Π.Ο.Π., ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παρατυπία.

«Θα πρέπει να περάσουμε στην καθολική εφαρμογή αυτού που προβλέπεται στη νομοθεσία και στον σχετικό κανονισμό και είναι αυτό το οποίο ήταν και το ζητούμενο», ανέφερε.

Όσον αφορά τα τυροκομία τα οποία δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί είπε ότι αυτά είναι ελάχιστα, λόγω κάποιων ευρημάτων της Bureau Veritas σε επιτόπιους ελέγχους και αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία συμμόρφωσης, για να μπουν στην παραγωγή χαλλουμιού Π.Ο.Π.

Το χαλλούμι θα λάβει την αύξηση που δικαιούται

Παράλληλα ο κ. Καδής είπε ότι η παραγωγή του προϊόντος με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές και διαδικασίες των ευρωπαϊκών οργανισμών, δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα αυτά, τόσο όσον αφορά την αξία του όσο και τη φήμη του.

«Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι θα δούμε άνοδο στις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά ενδεχομένως θα δούμε άνοδο και στην τιμή του», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η άνοδο στην τιμή, ιδιαίτερα στις διεθνείς αγορές είναι και  το ζητούμενο, αφού το χαλλούμι, λόγω της όλης αναστάτωσης που υπήρξε, ήταν ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν πήρε την αύξηση που θα εδικαιούτο, μετά την αύξηση σε όλες τις πρώτες ύλες παραγωγής του. Το ότι το χαλλούμι διατήρησε την τιμή του, πρόσθεσε, δεν ήταν φυσιολογικό.

 «Με την κατοχύρωση και τις αυξήσεις που έχουν δοθεί και στους αιγοπροβατοτρόφους, θεωρώ ότι αναπόφευκτα θα έχουμε και μια αύξηση στην τιμή του προϊόντος η οποία μπορεί κατά την εκτίμησή μας να απορροφηθεί, αφού είναι πλέον πιστοποιημένο και φέρει την ευρωπαϊκή σφραγίδα του Π.Ο.Π.», ανέφερε.

Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με βάση την αύξηση που έχει δοθεί στους αιγοπροβατοτρόφους (30-35 σεντ) η τελική αύξηση στο χαλλούμι ανά κιλό θα είναι λιγότερη από ένα ευρώ.

Όσον αφορά την κυκλοφορία πλέον στην αγορά προϊόντων που δεν φέρουν την ονομασία χαλλούμι με βάση το Π.Ο.Π., τα οποία θα φέρουν ωστόσο άλλες ονομασίες όπως «κυπριακό τυρί», ο κ. Καδής ανέφερε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και προς όφελος του καταναλωτή.

«Δεν είναι κακό να βγει ένα προϊόν το οποίο δεν θα μπορεί να πιάσει τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά του χαλλουμιού για οποιοδήποτε λόγο, είναι ποιοτικό, αλλά μπορεί για παράδειγμα να παράγεται μόνο με αγελαδινό γάλα. Είναι κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να το προτιμούν», είπε. Διευκρίνισε ότι αυτό το προϊόν δεν μπορεί να φέρει τη σήμανση Π.Ο.Π ή την ονομασία χαλλούμι, όμως μπορεί να φέρει μια άλλη ονομασία και να έχει απήχηση στην αγορά.

Αυτό όπως είπε είναι και θεμιτό και επιθυμητό, αφού μπορεί να απορροφήσει οποιαδήποτε περίσσια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος ή επίσης μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές προτιμήσεις καταναλωτών και να έχει χαμηλότερη τιμή.

Αυξημένες επενδύσεις στην κτηνοτροφία

Όσον αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται για την κτηνοτροφία, ο κ. Καδής είπε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας που είναι τώρα ανοικτό και αρκετές από τις αιτήσεις αφορούν την αιγοπροβατοτροφεία. Αυτό όπως είπε, δείχνει ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού και το ξεκαθάρισμα που έγινε ώθησε άτομα, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

«Άρα θα δούμε μέσα στην επόμενη περίοδο νέες κτηνοτροφικές μονάδες να δημιουργούνται», είπε.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή ήσσονος σημασίας που επιτρέπει την παραγωγή γάλακτος από όλες τις φυλές ζώων που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης πολύ παραγωγικών φυλών για να παραχθεί περισσότερο γάλα.  Ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους, διανοίγονται πολύ καλές προοπτικές για να υπάρξουν αρκετές ποσότητες γάλακτος, με στόχο την ικανοποίηση των αναδυόμενων αναγκών σε χαλλούμι.

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους για επενδύσεις στην Κύπρο.

Πέντε αιτήσεις από Τ/κ

Αναφορικά με την παραγωγή χαλλουμιού ως Π.Ο.Π. από Τουρκοκύπριους, ο κ. Καδής ανέφερε ότι υπήρξαν ήδη πέντε αιτήσεις που αξιολογούνται, ωστόσο χρειάζεται ακόμα να γίνει δουλειά. Πρόσθεσε ότι όπως αξιολογήθηκαν για τους Ελληνοκύπριους παραγωγούς έτσι θα αξιολογηθούν και για τους Τ/κ και εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να τους διευκολύνουν να παράγουν και αυτοί και να μπορούν μέσω του κανονισμούς της πράσινης γραμμής να στείλουν τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύνδεσμος υπεραγορών: Έχουν ήδη γίνει συστάσεις για παραλαβή μόνο χαλλουμιού Π.Ο.Π.

Μόνο χαλλούμια ΠΟΠ παραλαμβάνουν πλέον οι υπεραγορές, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι έχει δοθεί μια άτυπη μεταβατική περίοδος 10-15 ημερών για να ξεφορτωθούν το παλιό στοκ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα δοθεί χρόνος και σε κάποια τυροκομεία που δεν τον έπραξαν ακόμα να πιστοποιηθούν.

«Όσον αφορά τις υπεραγορές έχουν ήδη γίνει συστάσεις στα μέλη μας ώστε μόλις παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάποιων ημερών και μόλις εξαντληθούν κάποια προηγούμενα αποθέματα, να μην παραλαμβάνεται οποιοδήποτε χαλλούμι το οποίο δεν θα έχει σήμανση ΠΟΠ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει σαφές προς τους προμηθευτές, ότι όσα τυροκομία δεν πιστοποιηθούν δεν θα παραλαμβάνει καμιά υπεραγορά από αυτά για να είναι εντάξει με τους κανονισμούς και τους νόμους του κράτους.

Παράλληλα χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μπορούν πλέον να διατίθεται στις υπεραγορές χαλλούμια που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου, με διαφορετική ωστόσο ονομασία όπως κυπριακό τυρί, ή λευκό τυρί, κάτι που όπως είπε, ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό θα είναι ένα θετικό στοιχείο που θα μπορεί να αξιοποιήσει ο καταναλωτής και να δώσει άλλη δυναμική στην αγορά του χαλλουμιού», είπε.

Πρόσθεσε ότι η τιμή για προϊόντα που δεν θα φέρουν τη σήμανση θα είναι χαμηλότερη, όταν αυτή τη στιγμή η τιμή του Π.Ο.Π είναι αυξημένη κατά ένα περίπου ευρώ επιπλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καδής: Αύξηση λιγότερη του €1 το κιλό στο χαλλούμι

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ