Αυτό το ζωικό προϊόν περνά από τα κατεχόμενα για κατανάλωση στις ελεύθερες περιοχές

Η αξία του υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Της Χάρις Βωβού 

Τα νωπά ψάρια αποτελούν το μοναδικό ζωικό προϊόν, το οποίο επιτρέπεται να διέρχεται από τα κατεχόμενα μέσω της πράσινης γραμμής, σύμφωνα με Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2007/330/ΕΚ). Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο Economy Today η κτηνίατρος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Πόπη Κυριακίδου, περίπου δέκα τόνοι ψάρια διέρχονται κάθε μήνα από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. «Είναι ολόφρεσκα, δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα», τονίζει. «Τα περισσότερα από αυτά είναι κυρίως γόπα, κουρκούνα, μπαρμπούνι, σουπιά, στρίλια, ενώ σε λιγότερες ποσότητες διέρχονται ορισμένα άλλα, όπως μαρίδα και καλαμάρι».  

Όπως εξηγεί, τα νωπά ψάρια πρέπει να εκφορτώνονται άμεσα από τα τουρκοκυπριακά αλιευτικά σκάφη εντός 24 ωρών. «Οι κτηνίατροι των Υπηρεσιών ελέγχουν καθημερινά τα νωπά ψάρια, τα οποία διέρχονται κάθε μεσημέρι από την πράσινη γραμμή. Ελέγχουν τα έγγραφα που τα συνοδεύουν, καθώς και κάποια συσκευασμένα φορτία. Δειγματοληπτικός έλεγχος γίνεται μόνο σε περίπτωση υποψίας», απαντά. «Πάνω στα έγγραφα φαίνεται το όνομα του παραλήπτη, δηλαδή αν προορίζονται για λιανική πώληση (ιχθυοπωλεία), για εστιατόρια ή απευθείας στους καταναλωτές (πλανόδιους ιχθυοπώλες)». 

Σύμφωνα με τον λειτουργό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Νικόλα Μιχαηλίδη, η εκτίμηση της μέσης τιμής των 120 τόνων ψαριών που διέρχονται στην ελεύθερη Κύπρο κατά προσέγγιση είναι 12-13 ευρώ το κιλό, δηλαδή η αξία τους είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 

Δεν ισχύει το ίδιο για το μέλι 

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Απόφαση επιτρέπεται να διέρχεται και μέλι για ανθρώπινη κατανάλωση από τα κατεχόμενα, ωστόσο η κα. Κυριακίδου μας ενημερώνει ότι «δεν επιτρέπεται επί του παρόντος η διέλευση μελιού από την πράσινη γραμμή». Αυτό συμβαίνει «λόγω της αδυναμίας των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο να εφαρμόσουν αποτελεσματικό πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου καταλοίπων των αντιβιοτικών ουσιών στο μέλι», εξηγεί. 

50 εκατ. ευρώ αξίζει η αλιεία στην Κύπρο

Η ετήσια αξία των ψαριών στην Κύπρο κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η ετήσια αξία του αλιεύματος δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ της ιχθυοκαλλιέργειας ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ. Εξαγωγές γίνονται μόνο σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, κυρίως τσιπούρες και λαβράκια, προς το Ισραήλ, ενώ τα περισσότερα ψάρια στην χώρα μας εισάγονται από την Ελλάδα. 

Διαβάστε περισσότερα για την αλιεία στην Κύπρο εδώ: Τα οικονομικά της αλιείας στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ