Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη του κεντρικού της κλιματικού στόχου: μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, εφόσον υλοποιηθούν πλήρως τα μέτρα που προβλέπονται από τα κράτη-μέλη, η μείωση θα φτάσει το 54% — από 51% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση του Δεκεμβρίου 2023.
Προκλήσεις και οπισθοδρομήσεις σε επενδύσεις και πολιτικές
Η πρόοδος αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο πολιτικών μετατοπίσεων προς τα δεξιά στην Ευρώπη, όπου η κλιματική πολιτική φαίνεται να υποχωρεί σε εθνικές προτεραιότητες. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε έργα ενεργειακής μετάβασης μειώθηκαν κατά 7% το 2023, στα 375 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση του BloombergNEF.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει: «Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η πρόοδος αυτή δείχνει ότι η ΕΕ παραμένει σταθερή στις κλιματικές της δεσμεύσεις, επενδύοντας αποφασιστικά στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και δίνοντας προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».
Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, «σταθερή βάση» για τη χάραξη του νέου κλιματικού πλαισίου μετά το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα η πρόταση για νέο στόχο μείωσης εκπομπών κατά 90% έως το 2040.
Ωστόσο, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι μεταφορές, τα κτήρια και η γεωργία — τομείς που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα — οι προβλεπόμενες μειώσεις φτάνουν το 38%, έναντι του στόχου του 40%. Ακόμα πιο πίσω βρίσκονται οι κυβερνήσεις στο σκέλος της χρήσης γης και των δασών, όπου μόνο 9 κράτη-μέλη αναμένουν να πιάσουν τους στόχους του 2030.
Αντίθετα, η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δείχνει θετική τάση, με τα δύο τρίτα των χωρών να έχουν βελτιώσει τα σχετικά σχέδιά τους. Η ΕΕ υπολείπεται μόλις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα από τον δεσμευτικό στόχο για συμμετοχή 42,5% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Έξυπνοι μετρητές: Η ΑΗΚ γνώριζε, ο κίνδυνος παραμένει - Προειδοποιεί ο Χατζηγιάννης