«Πήγασος 1»: Κοίτασμα χαμηλού ρίσκου, με υψηλές πιθανότητες οικονομικής αξιοποίησης

Σημαντική προσθήκη στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ανακάλυψη στον «Πήγασο 1», ο Δρ. Πάρης Φωκαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick

Για την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 350 μέτρων στη γεώτρηση «Pegasus-1», εντός του Τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, ενημερώθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil.

Αναλύοντας την ανακοίνωση, ο Δρ. Πάρης Φωκαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», χαρακτήρισε την ανακάλυψη στον «Πήγασο 1» ως μια ακόμη σημαντική προσθήκη στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλο που πρόκειται για μια μικρότερη ποσότητα σε σχέση με προηγούμενα ευρήματα, ο Δρ. Φωκαΐδης τόνισε τη σημασία της, καθώς θεωρείται κοίτασμα χαμηλού ρίσκου με πολύ υψηλές πιθανότητες να είναι εκμεταλλεύσιμο οικονομικά.

Τι σημαίνει η στήλη καθαρού ΦΑ

Σύμφωνα με τον Δρ. Φωκαΐδη, η ύπαρξη μιας στήλης καθαρού φυσικού αερίου ύψους περίπου 350 μέτρων αποτελεί ιδιαιτερότητα για το συγκεκριμένο κοίτασμα. Όπως εξήγησε, "στήλη καθαρού φυσικού αερίου" σημαίνει ότι η γεώτρηση εντόπισε φυσικό αέριο χωρίς την παρουσία άλλων στοιχείων, όπως νερό ή πετρέλαιο. Αυτό υποδηλώνει υψηλή καθαρότητα, αν και δεν συνεπάγεται απαραίτητα άμεσα μεγάλη εμπορική αξία.

Το συνολικό ενεργειακό πρόγραμμα και η εξαγωγική προοπτική

Η ανακοίνωση για τον «Πήγασο 1» πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το συνολικό εκτιμώμενο απόθεμα φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι τεμάχια (Αφροδίτη, Καλυψώ, Γλαύκος, Κρόνος, Δίας, Ονησίφορος), με το σύνολο των εκτιμώμενων κοιτασμάτων να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 17-18 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο Δρ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι, παρόλο που η Κύπρος δεν έχει ακόμη δική της παραγωγή φυσικού αερίου, τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της για πολλές δεκαετίες, ενώ δυνητικά η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγική δύναμη στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται να αρχίσει παραγωγή το 2026-2027, ενώ ο Κρόνος και ο Γλαύκος προβλέπεται να δώσουν το πρώτο φυσικό αέριο την περίοδο 2028-2030.

Προκλήσεις και στρατηγική σημασία

Ο Δρ Φωκαΐδης, τόνισε ότι το πρόγραμμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου απαιτεί τη συνεργασία και τις αποφάσεις των εταιρειών, λαμβάνοντας υπόψη γεωπολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα της αγοράς. Ωστόσο, υπογράμμισε την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου ευκαιρίας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τα επόμενα 5-10 χρόνια, εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης που ευνοεί τη χρήση του ως καθαρότερο ενεργειακό απόθεμα.

Η αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία. Η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες φιλοξενούσας χώρας με την Αίγυπτο, η οποία προσφέρει υπηρεσίες υγροποίησης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Οι τελικές αποφάσεις για την εκμετάλλευση θα ληφθούν από τους επενδυτές σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ