Διάστημα: Οι 10 επιχειρήσεις που θα ανταγωνιστούν Μασκ και Μπέζος

Ποιες start ups συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της διαστημικής βιομηχανίας

Οι επενδύσεις στον διαστημικό τομέα, που επί μακρόν προστατεύονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, έχουν γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να κερδίσει χρήματα από το κύμα εμπορευματοποίησης με επικεφαλής τον Έλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι που φιλοδοξούν να μπουν ισχυρά στον κλάδο και το Bloomberg παρουσίασε 10 από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Relativity Space

Ιδρυτές: Τιμ Έλις. Τζόρνταν Νουν

Έτος ίδρυσης: 2015

Ειδίκευση: Υπηρεσίες τροχιακής εκτόξευσης

Έδρα: Λονγκ Μπιτς, Καλιφόρνια

Η Relativity κατασκεύασε και εκτόξευσε τον πρώτο ως επί το πλείστον τρισδιάστατο εκτυπωμένο πύραυλο, Terran 1. Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε μία μόνο εκτόξευση το 2023, κατά την οποία ο πύραυλος έφτασε στο διάστημα αλλά δεν μπήκε σε τροχιά.

Στη συνέχεια, η εταιρεία στράφηκε στην κατασκευή ενός κυρίως επαναχρησιμοποιήσιμου οχήματος εκτόξευσης μεσαίας έως βαριάς ανύψωσης. Με το όνομα Terran R, η εταιρεία ελπίζει να πετύχει εκτόξευση το 2026.

Axiom Space

Ιδρυτές: Καμ Γκαφαριάν, Μάικλ Σουφρεντίνι

Έτος ίδρυσης: 2016

Ειδίκευση: Διαστημικός σταθμός

Έδρα: Χιούστον, Τέξας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axiom, Μάικλ Σουφρεντίνι, ήταν προηγουμένως διευθυντής προγράμματος της NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

ώρα, η εταιρεία του κατασκευάζει μια εμπορική μονάδα για τον σταθμό, το πρώτο σημαντικό βήμα σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη δημιουργία ενός πλήρως εμπορικού διαστημικού σταθμού.

Η εταιρεία έχει στείλει τρία πληρώματα στον ISS και ελπίζει να εκτοξεύσει το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού της το 2026. Η Axiom εξασφάλισε 350 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση της σειράς C τον περασμένο Αύγουστο, από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του Aljazira Capital της Σαουδικής Αραβίας.

Sierra Space

Ιδρυτές: Φατίχ Οζμέν, Ερέν Οζμέν

Έτος ίδρυσης: 2021

Ειδίκευση: Διαστημικός σταθμός, δορυφόροι, τεχνολογία

Έδρα: Λούισβιλ, Κολοράντο

Το Sierra Space είναι ένα spinoff της Sierra Nevada Corporation, ενός εργολάβου αεροδιαστημικής και άμυνας που ιδρύθηκε από τους δισεκατομμυριούχους Τούρκους μετανάστες Φατίχ και Ερέν.

Η νέα εταιρεία στοχεύει να εκτοξεύσει ένα επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό αεροπλάνο και έναν εμπορικό διαστημικό σταθμό, μεταξύ άλλων. Πέρυσι συγκέντρωσε 290 εκατομμύρια δολάρια για τον γύρο χρηματοδότησης της σειράς Β, δίνοντάς της αποτίμηση 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με υποστηρικτές όπως η ιαπωνική τράπεζα MUFG και η εμπορική εταιρεία Kanematsu Corporation.

ABL Space Systems

Ιδρυτές: Χάρι Ο’Χάνλεϊ, Νταν Πίμοντ

Έτος ίδρυσης: 2017

Ειδίκευση: Εκτόξευση οχήματος

Έδρα: Ελ Σεγκούντο, Καλιφόρνια

Η ABL, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπάλληλο της SpaceX, Χάρι Ο’Χάνλεϊ, ασχολείται κυρίως με την κατασκευή του RS1, ενός πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να τοποθετεί δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά. Η εταιρεία, η οποία έχει λάβει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, στοχεύει σε δεύτερη εκτόξευση φέτος, αφού η πρώτη της πτήση απέτυχε 10 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση τον Ιανουάριο του 2023.

Astroscale

Ιδρυτής: Νόμπου Οκάντα

Έτος ίδρυσης: 2013

Ειδίκευση: Απομάκρυνση τροχιακών διαστημικών συντριμμιών

Έδρα: Τόκιο, Ιαπωνία

Η Astroscale που εδρεύει στο Toyko στοχεύει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα των συντριμμιών σε τροχιά ανακτώντας δορυφόρους στο τέλος της ζωής τους και συντρίμια από το διάστημα. Τον Απρίλιο, το εξειδικευμένο διαστημόπλοιο της εταιρείας έφτασε σε ένα ορόσημο πλησιάζοντας ένα αντικείμενο συντριμμιών στο διάστημα και τραβώντας μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης.

Slingshot Aerospace

Ιδρυτές: Μέλανι Στρίκλαν, Ντέιβιντ Γκόντουιν

Έτος ίδρυσης: 2017

Ειδίκευση: Διαστημικό λογισμικό

Έδρα: El Segundo, Καλιφόρνια

Το Slingshot στοχεύει να δημιουργήσει λογισμικό για να παρακολουθεί πού βρίσκονται οι δορυφόροι στο διάστημα και να μειώνει τον κίνδυνο συγκρούσεων. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 82 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια και οι πελάτες της περιλαμβάνουν τώρα τη SpaceX, την OneWeb, τη NASA και την Intelsat.

Lunar Outpost

Ιδρυτής: Τζάστιν Σάιρους

Έτος ίδρυσης: 2017

Ειδίκευση: Σεληνιακή κινητικότητα, ρομποτική

Έδρα: Γκόλντεν, Κολοράντο

Η Lunar Outpost ειδικεύεται στη διαστημική ρομποτική, την κατασκευή ρόβερ και οργάνων για να βοηθήσει τελικά την ανθρωπότητα να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στο το φεγγάρι και τον Άρη.

Το 2022 το όργανο της εταιρείας, MOXIE, τοποθετήθηκε στο ρόβερ Perseverance στον Άρη για να δοκιμάσει πώς οι μελλοντικές αποστολές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη.

Τώρα η εταιρεία συνεργάζεται με την αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία και τη NASA για να προσγειώσει ένα rover ικανό να σκάψει στο φεγγάρι, με μια εκτόξευση να προγραμματίζεται φέτος. Έλαβε επίσης ένα σημαντικό συμβόλαιο της NASA φέτος με τη Lockheed Martin για την κατασκευή ενός σεληνιακού ρόβερ ικανού να μεταφέρει αστροναύτες.

Astranis Space Technologies

Ιδρυτές: Τζον Γκέντμαρκ, Ράιαν ΜακΛίνκο

Έτος ίδρυσης: 2015

Ειδίκευση: Γεωστατικοί δορυφόροι

Έδρα: Σαν Φρανσίσκο

Η Astranis αποσκοπεί να πάρει ένα κομμάτι από τη δορυφορική διαδικτυακή επιχείρηση της SpaceX, στοχεύοντας στις ανάγκες κατοίκων και επιχειρήσεων για internet υψηλής ταχύτητας σε αγροτικές περιοχές.

Σε αντίθεση με το Starlink, η εταιρεία βάζει τον εξοπλισμό της σε γεωστατική τροχιά, παρέχοντας ένα σταθερό σήμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη συνέπεια (αλλά μεγαλύτερη καθυστέρηση) από τους ανταγωνιστές του. Η εταιρεία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτει ήδη πελάτες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό.

Ο νέος δορυφόρος της, Omega, στοχεύει να παρέχει internet 50 gigabyte ανά δευτερόλεπτο και φαίνεται να δημιουργεί έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία. Οι πρώτοι δορυφόροι Omega αναμένεται να εκτοξευθούν το 2026.

Vast

Ιδρυτής: Τζεντ ΜακΚάλεμπ

Έτος ίδρυσης: 2021

Ειδίκευση: Διαστημικός σταθμός

Έδρα: Λονγκ Μπιτς, Καλιφόρνια

Η Vast, που φέρει τη σφραγίδα του επιχειρηματία κρυπτονομισμάτων Τζεντ ΜακΚάλεμπ, στοχεύει στην κατασκευή διαστημικών σταθμών εξοπλισμένων με τεχνητή βαρύτητα.

Ο ΜακΚάλεμπ, ο οποίος παρέχει επίσης όλη τη χρηματοδότηση για την επιχείρηση, αγόρασε τη νέα startup Launcher πέρυσι για να επιταχύνει την ανάπτυξή της. Στόχος του είναι να έχει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό σταθμό στον κόσμο σε χαμηλή τροχιά στη Γη έως το 2025, και έναν εκθετικά μεγαλύτερο σταθμό σε τροχιά την επόμενη δεκαετία.

Impulse Space

Ιδρυτής: Τομ Μιούλερ

Έτος ίδρυσης: 2021

Ειδίκευση: Τροχιακή μεταφορά/παράδοση ωφέλιμου φορτίου

Έδρα: Ρεντόντο Μπιτς, Καλιφόρνια

Η Impulse ιδρύθηκε από τον Τομ Μιούλερ, πρώην υψηλόβαθμο υπάλληλο της SpaceX και μηχανικό που ασχολήθηκε με τους προηγούμενους πυραύλους της. Το σόλο εγχείρημά του επικεντρώνεται στη μεταφορά αντικειμένων ήδη στο διάστημα, κυρίως δορυφόρων, με οχήματα που συχνά ονομάζονται «διαστημικά ρυμουλκά».

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το Mira, πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή το 2023 για έναν ιγκόκνιτο πελάτη. Έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για έναν μεγαλύτερο μεταφορέα, τον Helios, που θα θέτει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, και μια κοινή επιχείρηση προσεδάφισης του Άρη με τη Relativity Space.

Πηγή: in.gr, ot.gr

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε 10 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ