Του Αδάμου Αδάμου
Η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και η εφαρμογή της συνεχίζει να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς, αλλά κατοχύρωσε την ίδια ώρα νέα μίνιμουμ ωφελήματα για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της συμφωνίας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, το Υπουργείο Εργασίας είχε προωθήσει τροποποιητικούς κανονισμούς στην Βουλή προκειμένου στα δια νόμου ωφελήματα των εργαζομένων να περιληφθεί και ο 13ος μισθός - με το Σώμα να τους εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα.
Οι σχετικοί κανονισμοί είχαν επίσης προκαλέσει αντιδράσεις, από εργοδοτικής πλευράς αφού κατά την εξέτασή τους στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας υποστηρίχθηκε ότι αυτοί περιλάμβαναν κι άλλα σημεία του μνημονίου συμφωνίας για ανανέωση των συμβάσεων -όπως η αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας που προβλέπουν οι κανονισμοί- χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
Παρόλα αυτά οι κανονισμοί όπως προωθήθηκαν από την κυβέρνηση εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Με αυτούς, όπως αναφέρθηκε, τροποποιούνται οι Περί των Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμοί οι οποίοι εκδίδονται με βάση τα άρθρα 19 και 20 του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου.
Υποχρεωτικός ο 13ος μισθός... ομόφωνα
Με τους νέους κανονισμούς μεταξύ άλλων κατοχυρώνεται για το σύνολο του προσωπικού στα ξενοδοχεία η καταβολή 13ου μισθού.
Συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση της καταβολής 13ου μισθού στους εργοδοτουμένους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που προωθήθηκε στην Ολομέλεια, οι κανονισμοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Επιβολή υποχρέωσης στον εργοδότη να καταβάλλει για κάθε εργοδοτούμενό του 13ο μισθό στο τέλος κάθε έτους.
- Καθορισμός του ύψους του 13 ου μισθού στο ύψος ενός μηνιαίου μισθού και, σε περίπτωση εργοδοτουμένου με υπηρεσία λιγότερη των δώδεκα μηνών, κατ’ αναλογία με βάση την υπηρεσία του κατά το τρέχον έτος.
- Καταβολή σε εργοδοτούμενο ο οποίος αποχωρεί ή απολύεται από ξενοδοχείο και έχει συμπληρώσει τουλάχιστον έναν μήνα υπηρεσίας στον εργοδότη αναλογία του 13 ου μισθού για την περίοδο της υπηρεσίας του στο ξενοδοχείο.
- Πληρωμή του 13ου μισθού το αργότερο μέχρι 20 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επ. Εργασίας υπήρξε προσθήκη στους κανονισμούς μεταβατικής διάταξης, η οποία εκ παραδρομής δεν έχει περιληφθεί στο αρχικό κείμενο των κανονισμών, προκειμένου οι ρυθμίσεις αναφορικά με την καταβολή 13ου μισθού να τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2025, ως προνοείται σχετικά και στο υπό αναφορά μνημόνιο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Περαιτέρω με τους ίδιους κανονισμούς προβλέπονται και τα εξής:
- Αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας επί του μισθού του εργοδοτουμένου από 5% σε 5,25% από 1η Ιανουαρίου 2026 και σε 5,50% από 1η Ιανουαρίου 2027.
- Αύξηση της αποζημίωσης του εργαζομένου από ενάμισι σε δύο επιπλέον ημερομίσθια πέραν του κανονικού για την εργασία κατά τη διάρκεια των ακόλουθων εορτών/αργιών: α. 25η Δεκεμβρίου (ημέρα των Χριστουγέννων), β. 1η Ιανουαρίου (ημέρα της Πρωτοχρονιάς) και γ. Κυριακή του Πάσχα.
Μιλώντας στο Economy Today ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε πως οι κανονισμοί που ισχύουν στον κλάδο και τροποποιήθηκαν διασφαλίζουν κάποια ελάχιστα ωφελήματα για το προσωπικό. Αυξημένα ωφελήματα, πρόσθετη στήριξη και προστασία στους εργαζόμενους παρέχονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων, πρόσθεσε.
Συνεχίζεται η κρίση για τις συμβάσεις
Παρά τα θετικά όσον αφορά το σύνολο του προσωπικού στα ξενοδοχεία, εντούτοις το μνημόνιο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις και να απειλεί την εργατική ειρήνη στον κλάδο.
Κι αυτό γιατί οι συντεχνίες υποστηρίζουν πως παρά την υπογραφή της συμφωνίας υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι δεν εφαρμόζουν πρόνοιες της συμφωνίας ή δεν τις εφάρμοσαν για το σύνολο των εργοδοτουμένων τους. Στην ουσία αγκάθι αποτελεί η εφαρμογή των όσων υπογράφονται, αλλά και η καθολικότητα ισχύος της συλλογικής σύμβασης, με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις να διατηρούν διαφορετικές απόψεις για το τελευταίο.
Για το θέμα το τελευταίο διάστημα έγιναν σειρά συναντήσεων του Υπουργού Εργασίας με τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίες έθεσαν το πρόβλημα και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και οι οποίες προειδοποίησαν για λήψη μέτρων.
Στο θέμα αναφέρθηκε προχθές Σάββατο και η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για την ΑΤΑ στο Τρίτο του ΡΙΚ.
Για τη συντεχνία το θέμα της ΑΤΑ, είπε, «συναρτάται και με μία συζήτηση που είναι ανοιχτή που έχει να κάνει με το όταν υπογράφουμε συμφωνίες ότι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους στους τομείς που έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας» καθώς όπως είπε ακόμα και για την ΑΤΑ υπογράφονται συμβάσεις που δεν εφαρμόζονται.
«Νομίζω είστε ενήμεροι όλοι, και δημοσιογράφοι και κοινή γνώμη, ότι για παράδειγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, ανανεώσαμε σύμβαση, αλλά αρκετοί εργοδότες ερμηνεύουν ότι δεν τους δεσμεύει αυτή η σύμβαση», συμπλήρωσε επιβεβαιώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα – αύριο Τρίτη - θα συνεδριάζουν τα συμβούλια των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων για αποφάσεις.
- Διαβάστε επίσης: ΑΤΑ: Ανεβάζει στροφές για συγκλίσεις ο Υπουργός Εργασίας