Δύο εταιρείες στο κατώφλι του $1 τρισ: Ποια τα φάρμακα πίσω από τις χρυσές δουλειές

Το κατώφλι του 1 τρισεκατομμυρίου έχουν ξεπεράσει, μέχρι σήμερα, ελάχιστες επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Στο κλειστό κλαμπ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων οδεύουν για πρώτη φορά στην ιστορία δύο εταιρείες από τον τομέα της υγείας.

Η νορβηγική Novo Nordisk και η αμερικανική Eli Lilly πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα στο κατώφλι του 1 τρισ., το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει ελάχιστες επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της τεχνολογίας. Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες πήραν τεράστια ώθηση από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, τα οποία έφεραν την κεφαλαιοποίηση της πρώτης περίπου στα 508 δισ. δολάρια και της δεύτερης κοντά στα 623 δισ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή μόλις έξι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Microsoft, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 3 τρισ. δολάρια. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επίσης ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco, καθώς και τρεις ακόμη τεχνολογικές, η Alphabet (μητρική της Google) η Amazon και η Nvidia.

«Ίσως στο μέλλον να αναφερόμαστε στην Eli Lilly και την Novo Nordisk ως τις πρώτες εταιρείες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας αξίας 1 τρισ. δολαρίων, σχολίασε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Gemma Game, επικεφαλής στρατηγικής υγείας στο κρατικό επενδυτικό της Νορβηγίας.

Η ίδια τόνισε πως μέχρι στιγμής μόλις το 1% από το ένα δισεκατομμύριο παχύσαρκους στον κόσμο έχει πάρει τη θεραπεία, υποστηρίζοντας έτσι ότι οι πωλήσεις των νέων φαρμάκων έχουν ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο να αυξηθούν.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, οι μετοχές και της Novo Nordisk και της Eli Lilly ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 50% το 2023. Η εκρηκτική αυτή αύξηση οφείλεται ιδίως στο ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία φαρμάκων, τους αγωνιστές υποδοχέων του GLP-1. Τα φάρμακα αυτά εγκρίθηκαν αρχικά από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ότι βοηθά τους χρήστες να χάσουν το 26% του βάρους τους σε έναν χρόνο.

Οι πωλήσεις της Novo Nordisk, της φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το Ozempic και το Wegovy από αυτή την κατηγορία φαρμάκων, εκτινάχθηκαν κατά 31% στα 33,8 δισ. δολάρια το 2023 έναντι 25 δισ. δολαρίων το 2022.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο, έγινε το 45% των συνολικών πωλήσεων. Η Novo Nordisk δυσκολεύτηκε σημαντικά να καλύψει τη ζήτηση και μέχρι και τον Ιανουάριο έβαζε περιορισμούς στις δοσολογίες των ασθενών που έπαιρναν το Wegovy για πρώτη φορά. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν έως και 26% το 2024 και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξαγοράζει τρεις μονάδες μεταποίησης έναντι 11 δισ., προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή των δύο φαρμάκων.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Quartz

Διαβάστε επίσης: ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Στρατηγική δέσμευση η προσφορά στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ