Το Δίκαιο της Πολεμικής Κατοχής και Κύπρος - Διάλεξη Δικηγορικών Συλλόγων Αμμοχώστου και Κερύνειας

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Το Δίκαιο της Πολεμικής Κατοχής και Κύπρος» με Ομιλητή τον Δρα Νικόλα Α. Ιωαννίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η διάλεξη που συνδιοργανώθηκε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κερύνειας και Αμμοχώστου στις 11 Μαρτίου 2023 στον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου στην Λεμεσό, με θέμα «Το Δίκαιο της Πολεμικής Κατοχής και Κύπρος» με Ομιλητή τον Δρα Νικόλα Α. Ιωαννίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες δικηγόροι είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

Σε εισαγωγικά του σχόλια, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, κ. Σταύρος Μαυρομάτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι εκτός από την κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πορεία έχουν συντελεστεί παράλληλα και άλλα εγκλήματα απότοκα της εισβολής και της κατοχής με σημαντικότερα κατά σειρά αυτό του εποικισμού, της ουσιαστικής αλλοίωσης του δημογραφικού πληθυσμού, τον εξανδραποδισμό και εν τέλει τον αφανισμό των εγκλωβισμένων μας, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και άλλων πολλών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας, κ. Νικόλας Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι καθηκόντως ο Δικηγορικός Σύλλογος Κερύνειας αγωνίζεται για επιστροφή στη φυσική του έδρα και στην αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ακόμη ότι η διάλεξη εντάσσεται στον ένα εκ των πυλώνων δράσεων των κατεχόμενων συλλόγων, δηλαδή της ανάδειξης των νομικών πτυχών που άπτονται του Κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι η πρόταξη του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί ένα εκ των εργαλείων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην φαρέτρα της στον αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και των παράνομων συνεπειών της.

Κατά την παρουσίαση του, ο Δρ Νικόλας Ιωαννίδης ανέλυσε την ιστορική εξέλιξη του δικαίου της πολεμικής κατοχής και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Με αναφορά στις διάφορες πηγές του δικαίου καθώς και στην νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανέδειξε τους κανόνες που ισχύουν κατά την διάρκεια της κατοχής μιας περιοχής.

Μεταξύ αυτών, η προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων μιας κατεχόμενης περιοχής και η απαγόρευση εκτοπισμού του γηγενούς πληθυσμού, η διατήρηση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του κατεχόμενου κράτους, η υποχρέωση μιας κατέχουσας δύναμης να διατηρεί τον δημογραφικό χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής και την απαγόρευση μεταφοράς πληθυσμού, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, η απαγόρευση χρήσης των φυσικών πόρων της κατεχόμενης περιοχής από την κατέχουσα δύναμη, η υποχρέωση προστασίας των πολιτιστικών αγαθών κ.α.

Αναδείχθηκε επίσης ότι η Τουρκία ως κατέχουσα δύναμη του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει σωρεία διατάξεων και κανόνων που πηγάζουν από το δίκαιο της πολεμικής κατοχής και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Σημειώθηκαν επίσης τα δικαστικά μέτρα που είναι δυνατόν να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με κάποιες εκ των συνεχιζόμενων παραβάσεων της Τουρκίας.

Την διάλεξη τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος σε χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η εξειδικευμένη ημερίδα που οργανώθηκε για το Δίκαιο της Πολεμικής Κατοχής και την Κύπρο βοηθά να αναδειχθεί η νομική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος και ότι τα αποτελέσματα τέτοιων ημερίδων είναι χρήσιμα και συμβάλουν στην θεσμική προσπάθεια της κυβέρνησης για να επέλθει η απελευθέρωση στον τόπο μας.

Η βιντεοσκόπηση της διάλεξης είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://fb.watch/jiT0TeoJIw/

Την διάλεξη συντόνισε η δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας με έδρα την Λεμεσό, κα. Άννα Παύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ