Πούτιν και Σι: Δύο «αδελφοί» στην Κόκκινη Πλατεία

Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας απέναντι στα σχέδια των χωρών της Δύσης

Κανείς δεν ήταν πιο ευτυχισμένος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας δίπλα του χθες στην Κόκκινη Πλατεία τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι κάμερες της ρωσικής τηλεόρασης έδειχναν συχνά τους δύο ηγέτες να συνομιλούν φιλικά μέσω διερμηνέα στη διάρκεια της παρέλασης για την «Ημέρα της Νίκης» και τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σι ήταν άλλωστε, το πλέον ηχηρό όνομα μεταξύ των 29 ξένων ηγετών που παρακολούθησαν την εντυπωσιακή παρέλαση, όπου για πρώτη φορά μετείχαν και αγήματα από την Κίνα και άλλες χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε δημοσίως τον Σι «παντοτινό αδελφό και φίλο», θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από μια απλή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη Ρωσία και την Κίνα ως δύο «υποδειγματικές δυνάμεις που ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες μαζί». Σύμφωνα, μάλιστα, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua, Μόσχα και Πεκίνο είναι οι «φύλακες της αληθινής κληρονομιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι αντίβαρο στη Δύση ως δύο χώρες που δεν διχάζουν, αλλά υπόσχονται παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς».

Εταιρική σχέση

Ο Πούτιν και ο Σι υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη διασφάλιση της «παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας». «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ρωσίας ενάντια στον ηγεμονικό εκφοβισμό: οι σχέσεις μας είναι ασφαλέστερες, πιο σταθερές και πιο ανθεκτικές» ανέφερε ο Σι, υπογράφοντας με τον Πούτιν την «Κοινή Διακήρυξη για Περαιτέρω Εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης». Το τελικό ανακοινωθέν μιλάει ανοιχτά για τον «στρατηγικό κίνδυνο» που ελλοχεύει από «την επέκταση νέων και υφιστάμενων στρατιωτικών συμμαχιών που επιδιώκουν οι πυρηνικές δυνάμεις στα σύνορα άλλων πυρηνικών δυνάμεων». Μια προφανής αναφορά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και στις ολοένα και ισχυρότερες εντάσεις στις θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Κίνα στον ρόλο της Ε.Ε

Η αυτοκρατορία του Σι είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας και ταυτόχρονα ο σημαντικότερος τεχνολογικός εταίρος της Ρωσίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, το 30% των ρωσικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Κίνα, ενώ το 40% των ρωσικών εισαγωγών προήλθε από την Κίνα. Ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, η Κίνα μπορεί ακόμη να μάθει κάτι από τη Ρωσία. «Στο πλαίσιο μιας δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης και παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι ρωσο-κινεζικοί δεσμοί στην εξωτερική πολιτική αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα σταθερότητας στη διεθνή σκηνή» δήλωσε ο Πούτιν.

Οι δύο χώρες διεξάγουν ολοένα και περισσότερο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ψηφίζουν από κοινού στα Ηνωμένα Έθνη κατά των δυτικών πρωτοβουλιών. Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο εμφανίζεται ουδέτερο στο Ουκρανικό, παρεμβαίνει έμμεσα στον πόλεμο – κυρίως προμηθεύοντας τη Ρωσία με αγαθά διπλής χρήσης και βοηθώντας στην παράκαμψη των δυτικών τεχνολογικών κυρώσεων. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα ανέλαβε, άλλωστε, τον ρόλο που προηγουμένως έπαιζε η Ευρώπη στη Ρωσία: κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων στους δρόμους αντί για VW, BMW και Mercedes, κινεζικά αντί για ευρωπαϊκά βιομηχανικά μηχανήματα και ενέργεια με τον αγωγό φυσικού αερίου Force of Siberia 1, αντί για τους Nord Stream. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα εισπράττει μεν πολύ λιγότερα ευρώ από τους Ευρωπαίους απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά τα έχει αντικαταστήσει με κινεζικά γουάν. Αύξηση του διμερούς εμπορίου

Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Σε σύγκριση με το 2021, το έτος πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 68% το 2024, φθάνοντας στο ρεκόρ των 245 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναφερόμενος μάλιστα στους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς περιορισμούς, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι «σχεδόν όλες οι ρωσο-κινεζικές συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου διεξάγονται πλέον σε ρούβλια και γιουάν». Η Κίνα, με τη σειρά της, είναι ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικών πρώτων υλών, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Το 2025, η Ρωσία σχεδιάζει να εξαγάγει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Κίνα, μέσω του αγωγού Force of Siberia 1, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2019. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, υπογράφηκαν επίσης περισσότερες από 20 συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων, την ψηφιακή οικονομία, τη βιοασφάλεια και τον κινηματογραφικό τομέα. Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία του Force of Siberia 2, ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η ολοκλήρωση του οποίου, ωστόσο, φαίνεται ακόμη μακρινή

Ο νέος αγωγός

Ο αγωγός θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία, μέσω Μογγολίας, στην Κίνα. Για τη Μόσχα, ο Force of Siberia 2 είναι μια πολύ σημαντική υποδομή, επειδή θα προωθήσει στην κινεζική αγορά τα αποθέματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας, που έφταναν στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για την ιστορία, το 2021, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία εξήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2024, ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω αγωγών και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, με πλοία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η Κίνα μαζί με τη Ρωσία θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών έναντι της «μονομερούς προσέγγισης» – μια φράση που χρησιμοποιεί και το Πεκίνο για την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Τεράστιο πρόστιμο επειδή βοήθησε πλούσιους Αμερικανούς να κρύψουν δισεκατομμύρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ