ΗΠΑ - Κίνα: Συμφωνία ή καλά σκηνοθετημένη παύση πυρός; Τα στοιχήματα για Τραμπ και Σι

Πόσο πραγματική είναι αυτή η «συμφωνία»; Και πόσο απέχουμε από μία ουσιαστική λύση στη μεγάλη γεωοικονομική διαμάχη του 21ου αιώνα;

Σε μια Γενεύη που θυμίζει σκακιέρα Ψυχρού Πολέμου, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα άφησαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της κατοικίας του Ελβετού πρέσβη, οι εκπρόσωποι των δύο γιγάντων έσφιξαν τα χέρια μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που μοιάζει να σηματοδοτεί το τέλος του εμπορικού πολέμου και των τιμωρητικών δασμών. Αλλά πόσο πραγματική είναι αυτή η «συμφωνία» και πόσο απέχει από ένα καλά σκηνοθετημένο διάλειμμα στο μεγάλο γεωοικονομικό μπρα ντε φερ του 21ου αιώνα;

Αν και το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται μέσα στην ημέρα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, οι δηλώσεις των αξιωματούχων αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, έκανε λόγο για «ουσιαστική πρόοδο», ενώ ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμι Γκριρ μίλησε για συμφωνία που θα βοηθήσει στην «αντιμετώπιση της εθνικής έκτακτης ανάγκης» που, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί το έλλειμμα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Από την πλευρά του Πεκίνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, που ηγείται της κινεζικής αντιπροσωπείας, μίλησε για «ειλικρινείς, εις βάθος και εποικοδομητικές συνομιλίες». Αν και δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας, ο τόνος των δηλώσεών του ήταν αισθητά πιο θετικός από προηγούμενες επίσημες τοποθετήσεις. «Οφείλουμε να μιλάμε ειλικρινά και να επεκτείνουμε την τούρτα της συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας έναν όρο με πολιτισμικό υπόβαθρο.

Πόσο κοντά είναι η συμφωνία;

Οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου έγιναν υπό ασφυκτική πίεση. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο απάντησε με δικούς του δασμούς 125%, φέρνοντας τις διμερείς εμπορικές σχέσεις στο χείλος του «εμπορικού εμπάργκο». Οι συνομιλίες έδωσαν διέξοδο, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων. Ο Λι Τσενγκάνγκ, ο νέος εμπορικός εκπρόσωπος της Κίνας, ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές θα έχουν τακτική και άτυπη επικοινωνία στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού.

Ωστόσο, ούτε ο Μπέσεντ ούτε ο Γκριρ έδωσαν λεπτομέρειες για τους δασμούς, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει με το κοινό ανακοινωθέν. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Truth Social, άφησε να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένος να μειώσει τους δασμούς στο 80%, αρκεί η Κίνα να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις, ιδίως στα θέματα εμπορικής ισότητας και φαιντανύλης.

Οι αγορές πανηγυρίζουν - αλλά με επιφυλάξεις

Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μία θετική εξέλιξη. Τα futures του S&P 500 καταγράφουν άνοδο 1,4%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται κατά 1,9%. Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ το γιουάν ανέκαμψε ελαφρά. Ο αναλυτής Μάικλ Μπράουν από την Pepperstone δήλωσε πως «δεν πρόκειται για συμφωνία-ορόσημο, αλλά σαφώς απέχουμε πολύ από το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Η αισιοδοξία των αγορών εξηγείται από την ανάγκη αποφυγής ύφεσης. Η έλλειψη κινεζικών προϊόντων στα αμερικανικά λιμάνια και η άνοδος του κόστους εισαγωγών έχουν ήδη οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 4% μέχρι το τέλος του 2025 αν οι δασμοί δεν αποκλιμακωθούν.

Ποιος υποχωρεί πρώτος;

Παρά τις επίσημες γραμμές, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον αναζητά εναγωνίως διέξοδο. Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να αντέξει μακροπρόθεσμα μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το πολιτικό κόστος των άδειων ραφιών και της ακρίβειας είναι ήδη ορατό.

Ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times δήλωσε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν πολύ εξυπνότερες για να μην χάσουν αυτό τον εμπορικό πόλεμο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι ήδη εύθραυστες και το σοκ θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ζημιογόνο».

Το επόμενο βήμα

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ–Κίνας ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Οι αγορές και οι επιχειρήσεις περιμένουν απαντήσεις: θα μειωθούν οι δασμοί; θα ανοίξει η κινεζική αγορά σε αμερικανικά προϊόντα; Και πάνω απ’ όλα: η συμφωνία αυτή είναι η αρχή του τέλους του εμπορικού πολέμου ή απλώς ένα διάλειμμα μέχρι την επόμενη σύγκρουση;

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ και Κίνα κλείδωσαν συμφωνία στη Γενεύη – Ανακοινώσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ