Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s και τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 35 σεντς, ή 0,5%, στα 65,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 26 σεντς, ή 0,4%, στα 62,23 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του Ιουνίου λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουλίου υποχώρησε 31 σεντς, ή 0,5%, στα 61,66 δολάρια το βαρέλι.
ΗΠΑ- Κίνα
Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και καταναλωτές πετρελαίου, συμφώνησαν σε παύση 90 ημερών στον εμπορικό τους πόλεμο με σημαντικά χαμηλότερους δασμούς στις εισαγωγές.
Η υποβάθμιση του Moody’s εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ και τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι υπάρχει ανώμαλος δρόμος για οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε στο Reuters η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, αν και τα πήγε καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Ενώ το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για την κατάργηση των περισσότερων δασμών που επιβλήθηκαν, η βραχυπρόθεσμη εκεχειρία και η απρόβλεπτη προσέγγιση του Τραμπ συνεχίζουν να ρίχνουν σκιά στην οικονομία της Κίνας που βασίζεται στις εξαγωγές, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δασμούς 30% επιπλέον των υφιστάμενων δασμών.
Το Ιράν
Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν αβέβαιες, περιορίζοντας τις απώλειες στις τιμές του πετρελαίου.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε την Κυριακή ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία για τον μη εμπλουτισμό ουρανίου, ένα σχόλιο που προκάλεσε γρήγορα κριτική από την Τεχεράνη.
«Υπήρχε πολλή ελπίδα που χτιζόταν σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore.
«Ρεαλιστικά, το Ιράν ήταν απίθανο να συμφωνήσει ποτέ πρόθυμα να εγκαταλείψει ειρηνικά τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, τις οποίες πάντα υποστήριζε ως αδιαπραγμάτευτες. Πολύ περισσότερο μετά την κατάρρευση των πληρεξουσίων του, που έχουν λειτουργήσει ως ρυθμιστικό στο παρελθόν μεταξύ του ίδιου και του Ισραήλ», είπε, αναφερόμενος στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ξεμένουμε από κακάο; Σήμα κινδύνου από την Ακτή Ελεφαντοστού