Ασκήσεις ψυχραιμίας στις Βρυξέλλες – Η ΕΕ ζυγίζει τις κινήσεις της στις απειλές Τραμπ για δασμούς 50%

Η Κομισιόν περιμένει διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ - Τονίζει την ανάγκη διαλόγου, αλλά έχει έτοιμα πιθανά αντίποινα - Οι πρώτες αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να εμφανιστούν ενωμένοι και ψύχραιμοι την Παρασκευή, μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμό 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια κίνηση που αναζωπυρώνει τους χειρότερους φόβους των αγορών για την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να διαταράξει το παγκόσμιο σύστημα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργήθηκε πρωτίστως για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, έχει υπάρξει εξαιρετικά δύσκολη στη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social. «Οι συζητήσεις μας με αυτούς δεν οδηγούν πουθενά!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες έχουν όντως «σκαλώσει», καθώς η Ουάσιγκτον απαιτεί μονομερείς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η ΕΕ επιμένει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να κάνει σε πρώτο χρόνο δηλώσεις, επιλέγοντας να ζητήσει διευκρινίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και του Αμερικανού εκπροσώπου για το εμπόριο, Τζέιμι Γκριρ.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερμήνευσαν την απειλή Τραμπ περισσότερο ως διαπραγματευτικό ελιγμό από την πλευρά του Λευκού Οίκου λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική που ακολούθησε έναντι της Κίνας, χωρίς βέβαια να επιχειρούν να υποτιμήσουν την επιθετική διάθεση του Αμερικανού προέδρου.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, o οποίος στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ του G7 στον Καναδά τόνισε πως ελπίζει «ότι αυτό θα ανάψει φωτιά στην ΕΕ».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δηλώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις αποδείχτηκαν “αδύνατες”. “Όπως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ δύσκολο διότι η Γερμανία θα ήθελε να πετύχει ένα deal, αλλά δεν της επιτρέπεται”

Η Ευρώπη ζητά ηρεμία και διάλογο

Σε απάντηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να εκπέμψουν αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στον διάλογο, με αρκετούς να χρησιμοποιούν τη λέξη «ψυχραιμία» για να περιγράψουν τη στάση που πρέπει να τηρηθεί καθώς η 27μελής Ένωση αντιμετωπίζει την προοπτική διατάραξης των οικονομικών της σχέσεων με τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομίας της Πολωνίας – που ασκεί το διάστημα αυτό την ευρωπαϊκή προεδρία – Μίχαλ Μπαρανόφσκι, πρόκειται κυρίως για μέσο πίεσης από την πλευρά του Λευκού Οίκου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι βλέπουμε δημόσιες δηλώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταφραστούν σε πράξεις από την αμερικανική διοίκηση» επεσήμανε.

«Όλα αυτά είναι μέρος της διαπραγμάτευσης», συμφώνησε και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Θα εξετάσουμε ψύχραιμα τις προτάσεις και θα απαντήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα».

Η νέα Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Κατερίνα Ράιχε προειδοποίησε για καταστροφικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές αν η ρητορική μετατραπεί σε πολιτική. «Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post. «Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ. Δασμοί τέτοιου μεγέθους ζημιώνουν εξίσου και τις δύο πλευρές».

Από το Παρίσι, ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου Λοράν Σεν-Μαρτέν έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ότι «παραμένουμε στη σταθερή μας γραμμή: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να δηλώνει, από την πλευρά του, στο πρακτορείο ANSA ότι ο στόχος παραμένει η συμφωνία για «μηδενικούς δασμούς εκατέρωθεν».

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις τόνισε ότι η προτεραιότητα της ΕΕ και της Ιρλανδίας παραμένει ο διάλογος. «Χρειαζόμαστε μια ουσιαστική, ψύχραιμη, μετρημένη και ολοκληρωμένη συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Η βαθιά και διαχρονική μας σχέση με τις ΗΠΑ αξίζει πιο συστηματική και ουσιαστική προσέγγιση, με στόχο μια διαπραγματευτική λύση».

Αντιστοίχως η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπετ Σβάντεσον χαρακτήρισε την τελευταία απειλή του Τραμπ «μια παράλογη κλιμάκωση που μπορεί να βλάψει και τις δύο οικονομίες, των ΗΠΑ και της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο ελεύθερο εμπόριο, όχι λιγότερο».

Θυμίζουμε πως η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει δασμούς 25% από τις ΗΠΑ σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και «ανταποδοτικό» δασμό 10% στα υπόλοιπα προϊόντα, ο οποίος προοριζόταν να αυξηθεί σε 20% μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, ένα από τα βασικά εμπόδια για την Ευρώπη είναι η έλλειψη σαφούς εικόνας για το τι ζητά πραγματικά η αμερικανική κυβέρνηση. «Παραμένει ασαφές τι αναμένει η Ουάσιγκτον ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία, πέραν της μονομερούς μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών που είχε προηγουμένως τεθεί στο τραπέζι», έγραψαν οι οικονομολόγοι της ING, Ίνγκα Φέχνερ, Κάρστεν Μπρζέσκι και Κρις Τέρνερ, σε ανάλυσή τους την Παρασκευή.

Έτοιμη και για αντίποινα

Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως έχουν έτοιμη την απάντηση τους αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ενεργοποιώντας και πάλι στο ανώτατο επίπεδο τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ.

Η ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ στα μέταλλα — που η εφαρμογή τους έχει ανασταλεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όμως, έχει ετοιμάσει και μια δεύτερη λίστα δασμών σε προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον εκτροχιαστούν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα επιπλέον μέτρα θα στοχεύσουν βιομηχανικά προϊόντα όπως τα αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και το μπέρμπον. Όμως, έχει αφήσει εκτός λίστας φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς.

Για τα μέτρα αυτά η Κομισιόν έχει «ανοίξει» διάλογο με τα 27 κράτη μέλη μέχρι τις 10 Ιουνίου, δίδοντας την ευκαιρία στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αντιδράσουν στις προτάσεις αυτές και να προτείνουν πιθανές αλλαγές.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ