Τα τελευταία 15 χρόνια, ο σύμβουλος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, Ντον ΜακΜίλαν, εργαζόταν ακριβώς, δίπλα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια που στοχεύουν οι πελάτες του από τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.
Αυτή τη χρονιά, αποφάσισε να διευρύνει τη δραστηριότητά του τουλάχιστον 4.800 χιλιόμετρα πιο μακριά, επεκτείνοντας την επιχείρησή του για να καλύψει τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση, την καθοδήγηση των φοιτητών που αποθαρρύνονται από την Αμερική και στρέφονται προς τη Βρετανία.
«Υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο από Αμερικανούς», υποστηρίζει ο ΜακΜίλαν. Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει, ότι η ασυνήθιστη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαμορφώσει την ανώτατη εκπαίδευση στο πλαίσιο της πολιτικής «America-first» ίσως επωφελήσει τα βρετανικά πανεπιστήμια, των οποίων η φήμη και το αγγλόφωνο πρόγραμμα προσελκύουν με φυσικό τρόπο φοιτητές που πλέον απομακρύνονται από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Παραδοσιακά, τα deadline εισαγωγής στα πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στα τέλη Ιανουαρίου – πολύ νωρίς για να επηρεαστεί από τις πρόσφατες πολιτικές Τραμπ. Ωστόσο, από τότε, το ενδιαφέρον αυξήθηκε, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση, απέρριψε βίζες ξένων φοιτητών και προσπάθησε να εμποδίσει τους ξένους φοιτητές του Χάρβαρντ να εισέλθουν στις ΗΠΑ, μία αντιπαράθεση που φτάνει έως τα δικαστήρια.
Η πλατφόρμα Studyportals αναφέρει ότι οι αναζητήσεις ξένων φοιτητών για Βρετανικά πανεπιστήμια αυξήθηκαν κατά 10% έως το Μάιο, με αναζητήσεις για αμερικανικά να μειώνονται κατά τον ίδιο ρυθμό. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα Βρετανικά πανεπιστήμια εκτοξεύτηκε στο +12%.
Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί ευπρόσδεκτη ανάσα για τα βρετανικά ιδρύματα, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Το 2024, πάνω από το 40% είχαν ελλείμματα, καθώς τα δίδακτρα των ντόπιων φοιτητών δεν συμβάδιζαν με το αυξανόμενο κόστος και οι ξένες εγγραφές δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες .
Το British Council επισημαίνει ότι η επιστροφή του Ντόναλτ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με πιο αυστηρές πολιτικές Καναδά και Αυστραλίας, εντείνουν την τάση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο Bayes Business School του Λονδίνου, ο Αντρέ Σπάισερ, εκτελεστικός κοσμήτορας, έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει Αμερικανούς φοιτητές. Φιλοξένησαν πρόσφατα event networking στη Νέα Υόρκη και αξιοποιούν ακαδημαϊκούς με εκπαίδευση στις ΗΠΑ. «Το κόστος για ένα MBA διάρκειας 12 μηνών, ανέρχεται στις 50.400 στερλίνες, λιγότερο από τα τυπικά 2ετή προγράμματα στις ΗΠΑ… Και μπορείς να αποφύγεις τα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ», υποστηρίζει ο Σπάισερ.
Η κυβέρνηση Στάρμερ δεν προωθεί ενεργά τέτοια βήματα, σε αντίθεση με την ΕΕ που ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα ύψους 500 εκ. για να προσελκύσει ερευνητές μετά τις περικοπές Τραμπ. Όμως υπό την πίεση του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, εξετάζει την επιβολή φόρου 6% στα έσοδα από διεθνείς φοιτητές και τη μείωση της παραμονής μετά τη λήξη σπουδών από δύο έτη σε 18 μήνες.
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα είναι πιο ήπια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε σχέδια ανάκλησης βίζας σπουδαστών από Κίνα με συνδέσμους στο ΚΚ Κίνας ή/και που σπουδάζουν σε κρίσιμους τομείς, ενώ ζήτησε νέους ελέγχους κοινωνικών μέσων για βίζες.
Ο Έουεν Μίμιθ, 18 ετών από το Τσέστερ, που είχε αποφασίσει να κάνει gap year και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση σε Χάρβαρντ, Πρίνστον και στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αποφάσισε να επιλέξει πρώτα το πανεπιστήμιο του Γουόρικ. «Θα αφιερώσω όλο το καλοκαίρι για τις αιτήσεις στις ΗΠΑ και ίσως με απορρίψουν λόγω των social media, είναι τρελό», δηλώνει.
Στατιστικά, η υποβολή αιτήσεων Αμερικανών για βρετανικά πανεπιστήμια είχε ήδη αυξηθεί κατά 12% μέχρι την προθεσμία τον Ιανουάριο. Ο ΜακΜίλαν, επιβεβαιώνει την τάση: το 50% των πελατών του από τη Μέση Ανατολή σχεδιάζει τώρα αίτηση σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο εκτός ΗΠΑ, από 20%. Στους Αμερικανούς πελάτες του, το ποσοστό αυξήθηκε στο 15%. «Αναμένω περαιτέρω αύξηση», σημειώνει.
Μετά την επιστροφή Τραμπ, ο ΜακΜίλαν αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην έρευνα και επίσκεψη σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, και φέτος απασχόλησε για πρώτη φορά συνεργάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. προβλέποντας ότι θα γίνει δημοφιλής προορισμός. «Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πλειοψηφία των Αμερικανών που εκτιμούν αυτή τη διανοητική ποικιλομορφία που έρχεται στις ΗΠΑ… Ανησυχούμε για brain drain», καταλήγει.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Δασμοί Τραμπ: Μαστίγιο και καρότο από τον Αμερικανό πρόεδρο