Αγορές ομολόγων: Πώς οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι απειλούν τις επενδύσεις σε long bonds

Η αναταραχή στις αγορές των μακροπρόθεσμων ομολόγων αντανακλά εν μέρει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα από ό,τι μπορούν να αντέξουν

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα απειλούν για άλλη μια φορά να γίνουν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς οι δημοσιονομικές δαπάνες έφεραν ξανά στο προσκήνιο μία από τις πιο ασταθείς αγορές του κόσμου.

Οι επενδυτές θυμήθηκαν και πάλι το ενδεχόμενο απότομων διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων 30ετούς και άνω διάρκειας, όταν οι εικασίες για το μέλλον της υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, προκάλεσαν ραγδαία άνοδο των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων. Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, ωθώντας τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων αμερικανικού Δημοσίου περίπου οκτώ μονάδες βάσης υψηλότερα.

Αυτές οι κινήσεις έστρεψαν εκ νέου την προσοχή σε ένα τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που έχει γίνει όλο και πιο ασταθές φέτος, λειτουργώντας ως διέξοδος για την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις δημοσιονομικές δαπάνες και την πολιτική αβεβαιότητα. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα τείνουν να είναι λιγότερο ρευστά από άλλα ομόλογα, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε πιέσεις πώλησης και πιο προφανή στόχο για τους δυσαρεστημένους επενδυτές ομολόγων.

Οι κυβερνήσεις επανεξετάζουν τον ρόλο της έκδοσης τέτοιων ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανέφερε πρόσφατα ότι δε θα είχε νόημα για τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις πωλήσεις μακροπρόθεσμων τίτλων, δεδομένων των υψηλών αποδόσεων. Το γραφείο διαχείρισης χρέους της Αυστραλίας δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της έκδοσης ομολόγων εξαιρετικά μακράς διάρκειας. Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση της προσφοράς των ομολόγων της με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Η αναταραχή στις αγορές των long bonds αντανακλά εν μέρει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα από ό,τι μπορούν να αντέξουν. Η πώληση των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts) έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την αναγκαστική υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές. Το ιστορικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη φορολογία και τις δαπάνες έχει εντείνει τις ανησυχίες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η συνήθεια της Ιαπωνίας να δαπανά υπερβολικά αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, πηγή ανησυχίας.

Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί επιδεινώνονται από τους πολιτικούς κινδύνους. Το sell-off των κρατικών ομολόγων έλαβε χώρα αμέσως μετά την αρχική αποτυχία του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ να υποστηρίξει την Ρέιτσελ Ριβς όταν αυτή κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι η θητεία της ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της.

Ο Στάρμερ έδωσε αργότερα την πλήρη υποστήριξή του στην υπουργό Οικονομικών, αλλά μέχρι τότε η ζημιά είχε ήδη γίνει: η απόδοση των 30ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη μεταβολή από την παγκόσμια πτώση των ομολόγων στις 9 Απριλίου. Αυτή ήταν μια πιο ακραία μεταβολή σε σχέση με άλλα τμήματα της καμπύλης των ομολόγων, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες μεγάλες αγορές, η ζήτηση και η προσφορά πλησιάζουν την ισορροπία. Η πρόσφατη δημοπρασία 30ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ζήτηση από τον Φεβρουάριο, χάρη στην υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει τις προσφορές 20ετών, 30ετών και 40ετών ομολόγων κατά 3,2 τρισεκατομμύρια γιεν (22 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το τέλος Μαρτίου 2026.

Αυτή ήταν καλύτερη ανταπόκριση από τις δημοπρασίες σε άλλες χώρες της περιοχής. Η πώληση 10ετών ομολόγων της Ταϊλάνδης σημείωσε αδύναμη ζήτηση, επηρεασμένη από την πολιτική αναταραχή μετά την αναστολή των καθηκόντων του πρωθυπουργού της χώρας.

Ωστόσο, η επιτυχής δημοπρασία της Ιαπωνίας δεν εμπόδισε την άνοδο των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά περίπου οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,96%.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Κράνφιλντ της MLIV, «παρά όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιαπωνίας, δεν έχει κανέναν έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει με τα αμερικανικά και τα βρετανικά ομόλογα και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ομόλογα της χώρας».

Θεωρητικά, μια πιθανή μείωση της προσφοράς από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία θα συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης, αλλά ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Γιατί να προχωρήσουμε πιο μακριά στην καμπύλη, όπου θα είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα δημοσιονομικά και πολιτικά ρίσκα που φαίνεται να εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα;», δήλωσε ο Τομ Νας, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην UBS Asset Management. «Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσουμε θετικές θέσεις στο μπροστινό μέρος της καμπύλης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός – Στα 3.340 δολάρια η ουγγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ