Οι νέοι δασμοί Τραμπ «λύγισαν» τη Wall Street – Στα κόκκινα το ταμπλό

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τις νέες δασμολογικές απειλές ανέτρεψαν τον απολογισμό της εβδομάδας - Ερωτηματικά για ανάρτηση Τραμπικού επιχειρηματία περί πιθανής παραίτησης Πάουελ

Έχασαν τα ρεκόρ τους οι δείκτες στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, καθώς οι νέες δασμολογικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ αναζωπύρωσαν τον προβληματισμό των επενδυτών. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης, S&P 500 και Nasdaq είχαν αγγίξει νέα υψηλά.

Στο σημερινό ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,63% στις 44.371 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κάμψη 0,33% στις 6.259 μονάδες και ο Nasdaq προσγειώθηκε στις 20.585 μονάδες ελαφρά μειωμένος κατά 0,22%.

Με τις επιδόσεις αυτές η εικόνα της εβδομάδας ανετράπη ωθώντας δύο από τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow έχασε περίπου 1% στο πενθήμερο και ο S&P 500 απώλεσε περίπου 0,2%.

Μετά από ένα ανοδικό σερί που οδήγησε τον S&P 500 σε πέντε νέα ιστορικά υψηλά στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, οι αγοραστές φάνηκαν να κάνουν ένα διάλειμμα. Περίπου 400 μετοχές του δείκτη υποχώρησαν, ωστόσο η Nvidia ηγήθηκε της αντίδρασης του τεχνολογικού τομέα, απομακρύνοντας την αγορά από τα χαμηλά της ημέρας.

Τα αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν συμπληρώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κάμψης και ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά 8 μονάδες στο 4,423%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουνίου και του 30ετούς πρόσθεσε σχεδόν δέκα μονάδες στο 4,961%.

Η νέα επίθεση του Τραμπ περιλάμβανε απειλή για δασμό 35% σε ορισμένα καναδικά προϊόντα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει την επιβολή καθολικών δασμών 15% έως 20% στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο NBC News, «ο γενικός δασμολογικός συντελεστής θα πάει στο 15% ή 20%. Θα το δουλέψουμε». Επί του παρόντος, ο μέσος δασμός για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ είναι κοντά στο 10%.

«Η αγορά μετοχών διολισθαίνει λόγω της πιο επιθετικής στάσης του Τραμπ στο θέμα των δασμών», υποστήριξε ο Ματ Μάλει της Miller Tabak. «Με την αγορά υπερτιμημένη και ακριβή, το έδαφος είναι πρόσφορο για μια διόρθωση».

Πάντως, παρά τις αρνητικές ειδήσεις από το εμπορικό πεδίο, η στρατηγική εικόνα δείχνει ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να κινηθεί προς μεγαλύτερη σταθερότητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την UBS Global Wealth Management.

«Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το αποτελεσματικό δασμολογικό επίπεδο των ΗΠΑ θα φτάσει περίπου στο 15% μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα επιβραδύνει την οικονομία στο επόμενο εξάμηνο, χωρίς όμως να την οδηγήσει σε ύφεση», τόνισε χαρακτηριστικά η τράπεζα σε σημείωμα της.

Ερωτηματικά στην αγορά δημιούργησε και μια ανάρτηση από τον Γουίλιαμ Πούλτε, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των Fannie Mae και Freddie Mac και γνωστό σύμμαχο του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. 

«Ενθαρρύνομαι από τις αναφορές ότι ο Τζερόμ Πάουελ σκέφτεται να παραιτηθεί. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η σωστή κατεύθυνση για την Αμερική και η χώρα θα ωφεληθεί» έγραψε χαρακτηριστικά, αν και οι περισσότεροι σχολιαστές θεώρησαν ότι πρόκειται για μια δήλωση που εντάσσεται στον γνωστό «πόλεμο» που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του κατά του Πάουελ, παρά σε εφικτή πιθανότητα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Πάρα από το ακανθώδες ζήτημα των δασμών η αγορά στρέφει το βλέμμα της στην επικείμενη έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Μάλιστα, η ατζέντα της ερχόμενη εβδομάδας περιλαμβάνει μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και τράπεζες.

Παρά τις αντοχές της οικονομίας, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πιέζονται από το ρίσκο των δασμών και αυτό αναμένεται να φανεί πιθανότατα στις εταιρικές επιδόσεις.

Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων κάνει λόγο για αύξηση μόλις 2,8% στα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 σε ετήσια βάση, που θα αποτελέσει το χαμηλότερο ποσοστό από το 2023. Ειδικά δε, σε σχέση με το +14% του πρώτου τριμήνου, η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου θα είναι καλά, αλλά όχι τόσο καλά όσο του πρώτου», υποστήριξε ο Μάικλ Λάντσμπεργκ της Landsberg Bennett Private Wealth Management. «Το τρίμηνο επηρεάστηκε έντονα από τους δασμούς και τις εμπορικές εντάσεις, κάτι που ενδεχομένως προκάλεσε επιβράδυνση σε κάποιους κλάδους». Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως οι προβλέψεις «είναι μάλλον χαμηλές», αφήνοντας περιθώρια θετικής έκπληξης.

Βαρόμετρο για την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες θα είναι και τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιουνίου ανακοινώνεται την Τρίτη.

Σε επίπεδο μετοχών, οι ενεργειακές μετοχές ήταν από τις πιο κερδισμένες με φόντο το μίνι ράλι της τιμής του πετρελαίου που εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 3%. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό ο κλάδος ήταν μακράν και ο πιο κερδισμένος του δείκτη S&P 500 σε επίπεδο εβδομάδας με κέρδη της τάξεως του 2,6%.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την μετοχή της Kraft Heinz κατεγράφη μετά από δημοσίευμα της WSJ που υποστήριξε ότι ο κολοσσός των τροφίμων ετοιμάζεται να διασπαστεί σε επιμέρους μονάδες. Η μονάδα που θα περιλαμβάνει τα γνωστά προϊόντα Kraft θα έχει αξία περίπου 20 δισ. δολάρια.

Στον Dow όλες κι όλες 8 μετοχές κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη. Ξεχώρισε η Amazon και βέβαια η Nvidia που κατάφερε έτσι να σταθεροποιήσει την κεφαλαιοποίηση της πάνω από το ορόσημο των 4 τρισ. δολαρίων, ένα επίπεδο που κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει την Τετάρτη. Από την άλλη πλευρά βαρίδι για τον δείκτη αποτέλεσαν η Nike, η Visa και η Salesforce.

Στις κερδισμένες της ημέρας ήταν επίσης η Levi Strauss μετά τα ισχυρά κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε αλλά και οι μετοχές των MicroStrategy και MARA Holdings, με φόντο την εκτίναξη της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 118.000 δολάρια.

Στον αντίποδα, αν και η πλειονότητα των μετοχών σε όλους τους δείκτες κινήθηκε πτωτικά με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για τις επιπτώσεις των δασμών, ανάμεσα στις κυριότερες χαμένες ήταν η Walt Disney, η Home Depot, η Sunrun και η Sherwin-Williams. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει, μάλιστα, στις καναδικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν υπό σημαντική πίεση.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ