Σαφή προειδοποίηση για μια δραματική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας απηύθυνε ο επικεφαλής της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, κάνοντας λόγο για κατάργηση των μισών θέσεων για τους νέους εργαζόμενους εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάλεσε δε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να σταματήσουν να ωραιοποιούν την κατάσταση.
Η εκτίμηση αυτή δεν αμφισβητείται πλέον από τους CEOs μεγάλων πολυεθνικών. Αντιθέτως, όλο και περισσότεροι παραδέχονται ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι προβλέψεις που δημοσιοποιούνται ανοιχτά, αποκαλύπτουν και το μέγεθος των αλλαγών.
Ο Τζιμ Φάρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Ford Motor, δήλωσε πρόσφατα στο Aspen Ideas Festival ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει κυριολεκτικά το 50% των υπαλλήλων γραφείου στις ΗΠΑ», προσθέτοντας πως «πολλοί υπάλληλοι γραφείου θα μείνουν πίσω».
Στην JPMorgan Chase, η Μαριάν Λέικ, επικεφαλής της μονάδας καταναλωτικής τραπεζικής, προειδοποίησε τον Μάιο ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της μπορεί να μειωθούν κατά 10% μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς υιοθετούνται νέα εργαλεία AI. Στην Amazon, ο CEO Άντι Τζάσι δήλωσε σε υπόμνημα προς το προσωπικό ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού της εταιρείας: «Θα χρειαζόμαστε λιγότερους εργαζομένους για κάποιες από τις δουλειές που γίνονται σήμερα και περισσότερους για διαφορετικά καθήκοντα».
Η ρητορική Φάρλεϊ θεωρείται από τις πιο ευθείες που έχουν ακουστεί εκτός της Silicon Valley, την ώρα που ο Αμοντέι εκτιμά πως η ανεργία στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το 10% ή και το 20% λόγω της αυτοματοποίησης. Ωστόσο, πολλοί CEOs εξακολουθούν να εμφανίζονται συγκρατημένοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τον κίνδυνο απώλειας θέσεων, προτιμώντας να μιλούν για τον ιστορικά μετασχηματιστικό χαρακτήρα των τεχνολογικών καινοτομιών.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν – σε κλειστές συσκέψεις – πως οι εταιρείες τους θα μπορούσαν να λειτουργούν με σημαντικά μικρότερο προσωπικό. Το λογισμικό αυτοματοποίησης, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται να καταστήσουν πολλές λειτουργίες πιο αποδοτικές.
Ο CEO της Fiverr, Μίχα Κάουφμαν, σημείωσε σε μήνυμά του προς το προσωπικό πως η επίδραση της AI θα είναι καθολική: «Ανεξάρτητα από το αν είστε προγραμματιστής, σχεδιαστής, δικηγόρος ή υπάλληλος εξυπηρέτησης, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για εσάς», είπε χαρακτηριστικά.
Στη Shopify, ο CEO Τόμπι Λούτκε ανέφερε πως δεν θα εγκρίνονται νέες προσλήψεις, εκτός αν αποδειχθεί ότι η δουλειά δεν μπορεί να γίνει από την AI. Κάποιες εταιρείες εξετάζουν τη συγχώνευση ρόλων – όπως product managers με developers – ενώ άλλες, όπως η Moderna, ζητούν περισσότερα projects χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού.
Ο Τζέιμς Ράινχαρτ, CEO της ThredUp, υποστήριξε πως «θα χαθούν πολύ περισσότερες δουλειές απ’ ό,τι πιστεύει ο μέσος πολίτης». Συμβουλευτικές εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι η αντίληψη των CEOs για την AI μεταβάλλεται σχεδόν εβδομαδιαία, όσο αποσαφηνίζεται η δυναμική της.
Ο CEO της IBM, Άρβιντ Κρίσνα, δήλωσε ότι η εταιρεία αντικατέστησε με την AI εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο τμήμα HR, ενώ παράλληλα προσέλαβε περισσότερους προγραμματιστές και πωλητές.
Ο Πασκάλ Ντεροσές, CFO της AT&T, παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα έχουμε λιγότερους αλλά πιο παραγωγικούς υπαλλήλους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη», είπε.
Πηγή: newmoney.gr