ΕΕ: 18ο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα - Νέο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Προβλέπεται ο αποκλεισμός 20 ακόμη ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, κυρώσεις στους αγωγούς Nord Stream και περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο που έχει υποστεί διύλιση σε τρίτες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα νέο – το 18ο κατά σειρά – πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Το πακέτο περιλαμβάνει αναθεωρημένο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και νέα περιοριστικά μέτρα για τις ρωσικές τράπεζες, αφού η Σλοβακία απέσυρε το βέτο της.

Μεταξύ των μέτρων, προβλέπεται η αποκοπή περίπου 20 ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, πλήρης απαγόρευση συναλλαγών για αυτές, κυρώσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανέλθουν ποτέ σε λειτουργία, καθώς και περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο που επανεξάγεται από τρίτες χώρες μετά τη διύλιση.

Η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο, η οποία μέχρι τώρα ήταν σταθερή στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, θα ορίζεται πλέον με έναν ευέλικτο μηχανισμό: θα διαμορφώνεται περίπου 15 δολάρια κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο νέος αυτός μηχανισμός αναμένεται να ξεκινά μεταξύ 45 και 50 δολαρίων και θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο κυρώσεων το πρωί της Παρασκευής, με την επίσημη έγκριση να αναμένεται κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το πακέτο περιλαμβάνει και επιπλέον μέτρα, όπως κυρώσεις σε δεκάδες νέα δεξαμενόπλοια που εντάσσονται στον αποκαλούμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, ανεβάζοντας το σύνολο των πλοίων που στοχοποιούνται σε πάνω από 400. Παράλληλα, κυρώσεις επιβάλλονται και σε εταιρείες και εμπόρους που συνεργάζονται με αυτόν τον παράνομο στόλο.

Προβλέπεται επίσης επέκταση των περιορισμών εξαγωγών προϊόντων που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, ενώ στον κατάλογο των κυρώσεων εντάσσονται και φορείς – εντός και εκτός ΕΕ, όπως στην Κίνα – που κατηγορούνται για βοήθεια στη Ρωσία ώστε να παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η υιοθέτηση των μέτρων είχε καθυστερήσει για εβδομάδες λόγω αντιρρήσεων της Σλοβακίας, η οποία ζητούσε εξαιρέσεις από το σχέδιο σταδιακής κατάργησης της χρήσης ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποσύρει το βέτο της χώρας του, έπειτα από διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Politico: Θύελλα μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ