Στην Κίνα την Πέμπτη φον ντερ Λάιεν και Κόστα – Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ

Η επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη και δυνητικά στρατηγικής σημαίας συγκυρία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθούν την Κίνα στις 24 Ιουλίου, για διμερή σύνοδο κορυφής, επιβεβαίωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψουν στην Κίνα την 24η Ιουλίου. Ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνάντηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και οι δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμπροεδρεύσουν στην 25η σύνοδο Κίνας-ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη και δυνητικά στρατηγικής σημαίας συγκυρία, με φόντο την προσπάθεια των δυο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

Οι Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται ότι θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα σε μια διπλή προσπάθεια, αφενός για να ανοίξουν ένα νέο εμπορικό κεφάλαιο αφετέρου για να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ.

Η αποστολή τους βέβαια δεν είναι εύκολη. Η Κίνα είναι ένας δύσκολος ομόλογος, ενώπιον του οποίου η ΕΕ βρίσκεται σε μια μάλλον αμήχανη θέση. Η χώρα θεωρείται απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συμφέροντά της και την ασφάλειά της. Ωστόσο, η ΕΕ στρέφεται σήμερα στην Κίνα για υποστήριξη στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από την κατάσταση στην οποία ο Λευκός Οίκος έχει σπρώξει τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, υπάρχουν εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και της κινεζικής υπερπαραγωγής χάλυβα, που κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα. Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της αμοιβαιότητας, κανόνες του παιχνιδιού που εξακολουθούν να είναι πολύ διαφορετικοί: η Κίνα δεν επιτρέπει την είσοδο στην αγορά της και επηρεάζει την παγκόσμια αγορά με κρατικές επιδοτήσεις.

Η διμερής σχέση δηλητηριάζεται και από άλλα ζητήματα. Πέρα από τις διενέξεις για το εμπόριο, ξεχωρίζει η στενή εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας, που αντιμετωπίζεται με ολοένα πιο έντονη καχυποψία από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Οι τουρίστες φέρνουν ακρίβεια και αφήνουν τους ντόπιους μακριά από τις παραλίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ