Με Ιάπωνες και Κινέζους ομολόγους τους αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τις υψηλές προσδοκίες για καλύτερη αμυντική και εμπορική συνεργασία με το Τόκιο να έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις περιορισμένες ελπίδες για τις συζητήσεις στο Πεκίνο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, θα ταξιδέψουν στην Ασία αυτή την εβδομάδα, συναντώντας πρώτα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα την Τετάρτη στο Τόκιο και στη συνέχεια τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ την Πέμπτη στο Πεκίνο.
Οι συμφωνίες στο Τόκιο
Στην Ιαπωνία, οι ηγέτες σχεδιάζουν να υπογράψουν συμφωνίες για τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την οικονομική ασφάλεια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία προσδοκία για κοινή δήλωση από τη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία εκτιμά ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές συμφωνίες από τη συνάντηση με την Κίνα, και πως η στόχευση είναι μια «ουσιαστική, ανοιχτή, άμεση, καλή και εποικοδομητική συζήτηση». Η Ευρώπη ελπίζει να καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει το Πεκίνο για να διορθώσει τις μη βιώσιμες οικονομικές σχέσεις και να εξισορροπήσει τους δεσμούς, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης έχει γίνει εύθραυστη πριν από τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Cui Hongjian, πρώην Κινέζος διπλωμάτης που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου. «Ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες, όπως οι δασμοί του Τραμπ, θα μπορούσαν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, αλλά άλλες δυσμενείς συνθήκες, όπως οι διαφορές τους στο ζήτημα της Ουκρανίας, εμποδίζουν τις καλύτερες σχέσεις Κίνας-Ευρώπης».
Η κλιματική αλλαγή
Μια συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να προκύψει, αν και ακόμη και αυτό παραμένει αβέβαιο, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Κίνας έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία, με την Ευρώπη να εκφράζει δυσαρέσκεια για τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου και την υποστήριξή του προς τη Μόσχα.
Για τις Βρυξέλλες, η συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ρωσικών εταιρειών που υποστηρίζει το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Μόσχας παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αποτελεί ιδιαίτερο σημείο διαφωνίας. Η ΕΕ επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε δύο κινεζικές τράπεζες και πέντε εταιρείες με έδρα την Κίνα, στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων της κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε τις πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά κινεζικών τραπεζών και προκάλεσε διαμαρτυρίες από το Πεκίνο, το οποίο υποσχέθηκε μια απάντηση που θα διαφυλάσσει και θα προστατεύει τις δικές του εταιρείες.
Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών της Κίνας με την ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ για οποιαδήποτε εξαμηνιαία περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες κινεζικές εξαγωγές και η συρρίκνωση των εισαγωγών ώθησαν το πλεόνασμα σε σχεδόν 143 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν από την απόφαση του Πεκίνου τον Απρίλιο να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών και συναφών προϊόντων, η οποία συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους τομείς.
Ενώ αυτές οι αποστολές σημείωσαν ανάκαμψη τον περασμένο μήνα, παραμένει ασαφές εάν αυτό θα ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είχαν απαιτήσει από την Κίνα να διορθώσει το πρόβλημα πριν από τη σύνοδο κορυφής. Η φον ντερ Λάιεν είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Κίνα ότι «εργαλειοποιεί» τις αλυσίδες εφοδιασμού μαγνητών στη συνάντηση της Ομάδας των
Αντιθέτως, η επίσκεψη στην Ιαπωνία θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση αυτού που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως «τον στενότερο στρατηγικό μας εταίρο στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού». Ανέφεραν ότι τα βήματα θα καλύπτουν την άμυνα και την ασφάλεια, τη βιομηχανική πολιτική, τις ξένες παρεμβάσεις και χειραγώγηση, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της CPTPP, μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ 12 εθνών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ΕΕ και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν επίσης τον πρώτο τους « διάλογο για την ασφάλεια και την άμυνα » τον περασμένο μήνα. Ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία θα εκφράσουν την κοινή τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του status quo στο Στενό της Ταϊβάν με βία ή καταναγκασμό, ένα σχόλιο που απευθύνεται στην Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Το μη χείρον βέλτιστον: Πού βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες ΕΕ - ΗΠΑ