Το ευρώ σταδιακά κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες και η δασμολογική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ στη Σκωτία, αναμένεται να συμβάλει στη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ευρωπαϊκού νομίσματος, εκτιμούν οι αναλυτές.
Αν και στις πρωϊνές συναλλαγές το ευρώ υποχωρούσε οριακά στα 1,1714 δολάρια, το ενιαίο νόμισμα «επωφελείται επί του παρόντος από τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ και τη σαφή πολιτική της ΕΚΤ», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.
Το ευρώ έχει σταδιακά κερδίσει έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές της εβδομάδας, φθάνοντας στα 1,18 δολάρια.
Το ευρώ επιδιώκει πάντως να επιτύχει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί έναντι του δολαρίου εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αυτή την εβδομάδα.
«Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου απέχει λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από το να ανανεώνει τα ετήσια υψηλά της-για άλλη μια φορά. Μάλιστα, βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει ξανά θετική για τον μήνα Ιούλιο. «Το ευρώ έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους στις αρχές του μήνα, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1,5% από τα μηνιαία χαμηλά.
«Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και οι απώλειες διαγραφούν από το μηνιαίο ισοζύγιο, το ζεύγος θα πετύχει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδών, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του αιώνα (2002).Το ζεύγος ευρώ/δολαρίου μπορεί να φτάσει τα 1,2375 και 1,25 δολάρια ανά ευρώ, που ήταν τα υψηλά του 2021 και του 2018, αντίστοιχα», λέει ο Ισπανός οικονομολόγος Χουάν Θαμπρέρο. Προειδοποιεί πάντως ότι «βραχυπρόθεσμα, πριν δούμε περαιτέρω ανοδικές περιπέτειες, θα υπάρξει μια φάση κάποιας ισορροπίας».
Οι συνέπειες της δασμολογικής συμφωνίας
Σύμφωνα με την Trading Economics, η συμφωνία του προέδρου Τραμπ με την επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς 15% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά προϊόντα δημιουργεί μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και επισημαίνεται από την Κομισιόν ως παράγοντας σταθερότητας.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει μια σταθερή κατάσταση ζήτησης, χάρη στην ισχυρή απασχόληση και την αύξηση των μισθών, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι ασθενέστερες εταιρικές επενδύσεις, η ζοφερή αγορά ακινήτων και οι φθίνοντες δείκτες ψυχολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο. Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία σηματοδοτούν μια επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής. «Αυτό ασκεί αυξανόμενη πίεση στο δολάριο», σύμφωνα με την Wall Street Online.
Ανοδική πίεση
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στη «Ν» ότι η ανοδική πίεση στο ευρώ θα παραμείνει προς το παρόν. Ταυτόχρονα, προτρέπουν για προσοχή. «Η πολιτική αβεβαιότητα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις των διεθνών εμπορικών συγκρούσεων μπορούν να αλλάξουν την εικόνα ανά πάσα στιγμή. Οι μελλοντικές εξελίξεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θεωρούνται επίσης κρίσιμο σημείο για τους επόμενους μήνες».
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, το δολάριο υποτιμάται πάντως σταθερά έναντι του ευρώ. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και οι δασμοί 15% δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση.
Ηδη, η υποχώρηση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος τους τελευταίους μήνες επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. «Έχουμε σχεδόν 12% αύξηση στις τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ στις ΗΠΑ λόγω αυτής της υποτίμησης του δολαρίου. Αν προσθέσετε ένα ακόμη 15% στους δασμούς, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους Αμερικανούς», λέει Γάλλος οικονομολόγος Ερίκ Ντορ.
Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα αποτελέσματα των δασμολογικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, στη Στοκχόλμη. Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντώνται για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, με επίκεντρο τους δασμούς. «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραμονές της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει προθυμία για επίτευξη συμφωνίας, αλλά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Σύμφωνα με το CNN, το τρέχον πλαίσιο βλέπει την Κίνα να ενισχύεται λόγω της αποφασιστικής της θέσης στις στρατηγικές πρώτες ύλες , η οποία οδήγησε την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ να άρει ορισμένους περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως η πώληση των ισχυρών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H20 της Nvidia.
Οι κόμποι στο τραπέζι
Οι συνομιλίες στη Στοκχόλμη θα διεξαχθούν μεταξύ του Κινέζου αντιπροέδρου Χε Λιφενγκ He Lifeng και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ. Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εργαστούν για μια «πιθανή» παράταση της εμπορικής εκεχειρίας που λήγει στις 12 Αυγούστου. Η τρέχουσα εκεχειρία, η οποία επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Μάιο και στη συνέχεια «διασώθηκε» στις συναντήσεις στο Λονδίνο, είχε παγώσει την εφαρμογή τριψήφιων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη παρά τον εμπορικό πόλεμο, εν μέρει χάρη στο πρωτοφανές πλεόνασμα και την επέκταση των εξαγωγών σε άλλες αγορές.
Νέα επέκταση στον ορίζοντα;
Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές που επικαλείται το CNN, το πιο πιθανό αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Στοκχόλμη είναι μια νέα παράταση 90 ημερών με δασμούς 30% και μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζικου προέδρου Σι Τζιπίνγκ το φθινόπωρο.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το εμπορικό deal ΕΕ-ΗΠΑ