Η επιβράδυνση στα εργοστάσια κακάο σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να βαθαίνει, υποδεικνύοντας ότι ο αντίκτυπος της καταιγιστικής ανόδου των τιμών πέρυσι εξακολουθεί να επηρεάζει τα κέρδη των μεταποιητών και το κόστος των γλυκών δεν είναι πιθανό υποχωρήσει σύντομα.
Η άλεση κακάο — η διαδικασία μετατροπής των κόκκων κακάο σε βούτυρο και σκόνη για σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής — στην Ευρώπη, τον κορυφαίο καταναλωτή, πιθανότατα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο για το τρίτο τρίμηνο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με μέσο όρο 11 αναλυτών και χρηματιστών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Η μεταποίηση στην Ασία για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, και η Βόρεια Αμερική εμφανίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η μεταποίηση σε βασικούς καλλιεργητές βρίσκεται επίσης σε ύφεση . Τα επίσημα στοιχεία – που θεωρούνται ως δείκτης για τη ζήτηση κακάο – αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η απότομη πτώση στις τιμές του κακάο
Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο της Νέας Υόρκης έχουν μειωθεί απότομα πρόσφατα οι σοκολατοποιοί εξακολουθούν να εργάζονται με ακριβά αποθέματα που εξασφάλισαν όταν οι τιμές ήταν υψηλές. Δεν αναμένεται διόρθωση ούτε στο τρέχον τρίμηνο, καθώς οι μύλοι έχουν ήδη κλειδώσει υψηλές τιμές για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Jonathan Parkman, επικεφαλής πωλήσεων γεωργικών προϊόντων στον όμιλο Marex .
«Η ζήτηση για βούτυρο κακάο είναι χαμηλή και οι άνθρωποι δεν ανησυχούν τόσο για την προσφορά αυτή την εποχή όσο πέρυσι», δήλωσε ο Parkman. «Έχουμε δει μεγαλύτερη υποκατάσταση του βουτύρου κακάο λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο».
Καθώς τα διαδοχικά ελλείμματα εφοδιασμού εκτόξευσαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, οι σοκολατοποιοί αντέδρασαν αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και αλλάζοντας τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα υλικά πλήρωσης όπως ξηρούς καρπούς, και χρησιμοποιώντας φυτικά έλαια ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο.
Οι τιμές του βουτύρου κακάο — ο κύριος μοχλός κερδοφορίας — έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος. Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε αρνητική απόδοση ενός βασικού δείκτη κερδοφορίας — ο οποίος εξετάζει τις τιμές του βουτύρου κακάο και της σκόνης σε σχέση με το κόστος των κόκκων — τον Αύγουστο, καθιστώντας ασύμφορο για τους μεταποιητές να αλέθουν τους κόκκους κακάο σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της KnowledgeCharts, μιας μονάδας Ανάλυσης Κινδύνου Εμπορευμάτων.
Δεν θα πέσουν οι τιμές
Ακόμα και καθώς η ιστορική κρίση εφοδιασμού του κακάο υποχωρεί και η χαμηλή ζήτηση έχει ωθήσει τις τιμές στα επίπεδα των αρχών του 2024, οι σοκολάτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πρόκειται να είναι φθηνότερες σύντομα. Και οι καταναλωτές διστάζουν. Ο όγκος πωλήσεων σοκολατένιων γλυκών στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε κατά περισσότερο από 21% τις 13 εβδομάδες που έληξαν στις 7 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Circana.
«Η κατηγορία εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα υψηλότερου κόστους και επίμονης αστάθειας, απαιτώντας ευελιξία και συνεχή προσαρμογή από τους παράγοντες του κλάδου», έγραψε σε έκθεση τον περασμένο μήνα η Julia Buech, ανώτερη αναλύτρια καταναλωτικών τροφίμων στην Rabobank.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Η AMD βάζει «φωτιά» στον ανταγωνισμό AI μετά το deal με την Oracle