Στο "κόκκινο" ξανά οι ευρωπαϊκές μετοχές - Βαριές απώλειες

Βουτιά για τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο trading της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εν μέσω ελεύθερης πτώσης των τιμών πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 7,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 8,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 6,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 8,02%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επεκτείνει την πτώση του κατά 7%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν τις ασιατικές, όπου σημειώθηκε ισχυρή πτώση, μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του, για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής με στόχο τη στήριξη των τιμών πετρελαίου.

Το αργό έχανε πάνω από 30%, ενώ στο πρωινό trading η πτώση για το αμερικανικό αργό φτάνει το 27%, στα $30,16 ανά βαρέλι και για το μπρεντ στο 25%, με την τιμή του στα $33,94 ανά βαρέλι.

Η βουτιά έρχεται μετά  την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 10%. Όπως αναφέρουν οι New York Times, μια σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έβλαπτε τους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι βασιζόμενες στο πετρέλαιο οικονομίες ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ πρότεινε επιπλέον περικοπές παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο, αλλά η Ρωσία το απέρριψε. Χωρίς συμφωνία στο τραπέζι και καθώς το τρέχον πρόγραμμα περικοπής παραγωγής ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα, οι παραγωγοί θα μπορούσαν σύντομα να αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν.

«Το πραγματικό ρίσκο είναι πέρα από την τιμή του πετρελαίου, είναι ο πιστωτικός κίνδυνος αυτό που ανησυχεί την αγορά», δηλώνει στους FT ο Stephen Innes επικεφαλής στρατηγικής στην AxiCorp.

Οι επιθετικές μειώσεις τιμών από την Σαουδική Αραβία απειλούν την βιομηχανία του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου στις εταιρείες ενέργειας αντιστοιχεί πάνω από το 11% της αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης.

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Χιούστον σε πόλη-φάντασμα, αυξάνουν την προοπτική χρεοκοπιών, μη εξυπηρετούμενων δανείων και βάζουν σε πίεση πολλές βραχυπρόθεσμες γραμμές χρηματοδότησης», προσέθεσε.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές επίσης. Περισσότεροι από 106.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και πάνω από 3.600 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στη Γερμανία έκαναν άλμα κατά 100 το Σαββατοκύριακο, φτάνοντας συνολικά τα 800. Η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο της έξαρσης στην Ευρώπη, με περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις.

Στα ασιατικά χρημαστιστήρια, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 5,38%, ο Shanghai με 3,01%, ο Shenzhen με απώλειες 4,09%, ο ASX στην Αυστραλία με 7,33%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με 4,57%, ο KOSPI στη Νότια Κορέα με 4,19%.

Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων οδηγούνται οι επενδυτές, με την απόδοση του 10ετούς Treasury να υποχωρεί σχεδόν 30 μονάδες βάσης, στο 0,40%. Nωρίτερα άγγιξε το 0,34%, νέο ρεκόρ χαμηλό.

Περίπου 21 δισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, που δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η συνολική αξία των ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως ήταν 251,5 δισ. το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com. Μία μέρα μετά, υποχώρησε στα 230,8 δισ. δολάρια.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ