Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά για μια πολύ κακή τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), τα οποία έχει στην αποκλειστική του διάθεση το Bloomberg, η χώρα πρόκειται να χάσει 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταξιδιωτικά έσοδα το 2025, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια μείωση της τάξης του 7% στις δαπάνες των επισκεπτών σε ετήσια βάση και μια μείωση 22% από τότε που ο τουρισμός έφτασε στην κορύφωσή του στις ΗΠΑ το 2019.
Αυτό βάζει τις ΗΠΑ σε μια κατηγορία από μόνη της. Από τις 184 παγκόσμιες οικονομίες που αναλύθηκαν από το WTTC σε συνεργασία με την Oxford Economics, είναι η μόνη που προβλέπεται να χάσει δολάρια από τον τουρισμό φέτος. «Άλλες χώρες απλώνουν πραγματικά το χαλί υποδοχής και μοιάζει σαν οι ΗΠΑ να βάζουν μια πινακίδα «είμαστε κλειστοί» στην πόρτα τους», λέει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Τζούλια Σίμσον.
Οι συνέπειες, λέει η Σίμσον, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. «Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος τομέας παγκοσμίως σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, αξίας σχεδόν 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», λέει η ίδια, επικαλούμενη στοιχεία του WTTC και της Oxford Economics. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο άμεσος και έμμεσος τουρισμός αντιπροσωπεύει το 9% της αμερικανικής οικονομίας. (Οι δαπάνες των επισκεπτών είναι ένα από τα «άμεσα» μέρη της ταξιδιωτικής οικονομίας, ενώ οι «έμμεσες» συνεισφορές περιλαμβάνουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις των αυξημένων δαπανών από τους επαγγελματίες της φιλοξενίας). Ο τομέας απασχολεί 20 εκατομμύρια άτομα και δημιουργεί 585 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο -7% του συνόλου των φορολογικών εσόδων που εισπράττει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν «σημαντικό πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας», λέει η ίδια.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ετοιμάζονται εδώ και χρόνια. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την εποχή Μπάιντεν ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών απαιτήσεων της εποχής της Covid που παρέμεναν περισσότερο απ’ ό,τι στα περισσότερα άλλα έθνη. Στη συνέχεια, ήρθε η άνοδος του δολαρίου. «Οι Ιάπωνες συνήθιζαν να επισκέπτονται συχνά τις ΗΠΑ, αλλά το ισχυρό δολάριο τις έκανε αρκετά ακριβό μέρος», λέει η Σίμσον. «Το ίδιο και οι Ευρωπαίοι».
Αλλά τώρα, λέει, μια αλλαγή στις απόψεις των ανθρώπων μετατρέπει τις ρωγμές στην αμερικανική ταξιδιωτική οικονομία σε χάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών αφίξεων από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι ταξιδιώτες έχουν ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα της ρητορικής και της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» της σημερινής κυβέρνησης. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια αλλαγή συναισθήματος που είναι πραγματικά πολύ θλιβερή», λέειη Σίμσον. «Οι νομοθέτες δεν χρειάζεται να συγχέουν τον τομέα του τουρισμού με θέματα γύρω από την παράνομη μετανάστευση. Ένα εξελιγμένο σύστημα μπορεί να εξισορροπήσει και τα δύο χωρίς να μετατρέψει [τη χώρα] σε ένα νησί που κανείς δεν θέλει να επισκεφθεί».
Τον Μάρτιο του 2025, τον πιο πρόσφατο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά για όλους τους πιο ισχυρούς πληθυσμούς επισκεπτών των ΗΠΑ. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση- οι Γερμανοί μειώθηκαν κατά 28%- τα ταξίδια από τη Νότια Κορέα μειώθηκαν κατά 15%– και άλλες βασικές αγορές προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, μειώθηκαν μεταξύ 24% και 33%.
Οι επιπτώσεις δεν θα γίνουν ομοιόμορφα αισθητές σε όλες τις ΗΠΑ, με το έλλειμμα των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων να επηρεάζει δυσανάλογα τις μεγάλες πύλες εισόδου των ΗΠΑ, καθώς και τις τουριστικές περιοχές κατά μήκος των καναδικών συνόρων.
Πάρτε ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη και την ευρύτερη Empire State. Στις 8 Μαΐου, ο οργανισμός τουρισμού της πόλης ανέτρεψε τη θετική του προοπτική για το 2025 -το έτος που αναμενόταν να ανακάμψει επιτέλους πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας- και προέβλεψε ότι θα δεχθεί 400.000 λιγότερους τουρίστες και 4 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε τουριστικές δαπάνες από ό,τι το 2024.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για τη Νέα Υόρκη, που υπολογίζουν συνολικά 64 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, περιλαμβάνουν εκτιμήσεις ότι 400.000 περισσότεροι εγχώριοι τουρίστες -αλλά 800.000 λιγότεροι διεθνείς επισκέπτες- θα επισκεφθούν τις πέντε συνοικίες. Οι τουρίστες από το εξωτερικό τείνουν να μένουν περισσότερο και να ξοδεύουν περισσότερα και το 2024 αντιπροσώπευαν το ήμισυ των 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισέπραξε η πόλη μέσω του τουρισμού.
Σύμφωνα με την κυβερνήτη Κάθι Χότσουλ, η ύφεση αυτή επεκτείνεται και σε περιοχές στα βόρεια της πολιτείας. Περίπου το 66% των επιχειρήσεων στη «βόρεια χώρα» της Νέας Υόρκης, η οποία προεξέχει προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ, έχουν ήδη αισθανθεί «σημαντική μείωση» στις κρατήσεις από τον Καναδά για το 2025. Σε δελτίο Τύπου της 29ης Απριλίου, η Χότσουλ απέδωσε το ποσοστό αυτό στη ρητορική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «51ης πολιτείας» και στον αντίκτυπο των δασμών. Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων της βόρειας χώρας, το 26% έχει ήδη προσαρμόσει το προσωπικό ως απάντηση στις μειώσεις.
Η ζημία είναι βαθιά. Το WTTC προβλέπει τώρα ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να ανακάμψει ο τουρισμός των ΗΠΑ στα προ-covid επίπεδα. Και αυτό αν τα πράγματα δεν χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν. Οι άνθρωποι του κλάδου, λέει, έχουν λάβει υπόψη τους την προτεινόμενη νομοθεσία που θα αυξήσει το κόστος του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA), το οποίο απαιτείται από όλους τους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να έρθουν στις ΗΠΑ από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 21 δολάρια ανά ταξιδιώτη, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί σε 40 δολάρια εάν υιοθετηθεί η νομοθεσία.
«Το θέμα με τον τουρισμό είναι ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικός», λέει. «Αν πατήσεις τα σωστά κουμπιά, θα επανέλθει. Αλλά η αύξηση του κόστους της ESTA θα αποτρέψει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους».
Είναι ένα κόστος για το οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν. Ήδη, το 90% της αμερικανικής τουριστικής οικονομίας αποτελείται από τα εγχώρια ταξίδια – οι Αμερικανοί κάνουν διακοπές εντός των 50 πολιτειών – καθιστώντας τον τομέα αυτό δύσκολο να αναπτυχθεί. Εν τω μεταξύ, προσθέτει η Σίμσον, κάθε άλλη χώρα διευκολύνει τους ανθρώπους να έρθουν να μας επισκεφθούν με νέα προνόμια, όπως ψηφιοποιημένες βίζες. «Η Ινδία κερδίζει, η Μέση Ανατολή κερδίζει, η Κίνα κερδίζει, η Ευρώπη τα πηγαίνει αρκετά καλά», λέει. «Μόνο οι Αμερικανοί μένουν πίσω και χάνουν».
Πηγή: newmoney.gr