Συνέντευξη στον Αδάμο Αδάμου
Με αφορμή την πρόσφατη αποστολή στις ΗΠΑ και την επικείμενη επίσκεψη στο Λονδίνο, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, αναλύει την εν εξελίξει προσπάθεια της Κυβέρνησης για προσέλκυση ποιοτικών, στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα που ενισχύουν τον τεχνολογικό και χρηματοοικονομικό χάρτη της.
Στη συνέντευξή της στο Economy Today καταγράφει και τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τις επαφές με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Amazon, η Nvidia, η Plug & Play, η OpenAI και η Citibank, ενώ εξηγεί γιατί η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σταθερό, αξιόπιστο και καινοτόμο επενδυτικό προορισμό. Σημειώνει πως μέσα από τις πολιτικές που προωθούνται θα υπάρξει όφελος για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία και αναφέρεται και στο πλάνο επαναπατρισμού Κυπρίων επιστημόνων μέσα από ένα νέο πλαίσιο κινήτρων και εργαλείων. Η Υφυπουργός περιγράφει τη συνολική στρατηγική τής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης – όλα κρίσιμα στοιχεία για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης και έξυπνης ανάπτυξης. Μα και για αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Κύπρου.
Σε δηλώσεις σας μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, αναφερθήκατε σε απτά αποτελέσματα και δεσμεύσεις για επενδυτική παρουσία στην Κύπρο. Ποιες εταιρείες είδατε και ποιους κλάδους αφορούν αυτές οι δεσμεύσεις;
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν στοχευμένη και κατάλληλα προετοιμασμένη, με σκοπό την ενίσχυση της επενδυτικής εικόνας της Κύπρου και την προβολή της χώρας μας ως ενός σταθερού, αξιόπιστου και τεχνολογικά εξελισσόμενου κράτους-μέλους της Ε.Ε.. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπου η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ναυτιλία, η ενέργεια και η τεχνολογία.
Πραγματοποιήσαμε επαφές με κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Google, η Oracle, η Nvidia, η OpenAI και η Tenstorrent. Πρόκειται για στρατηγικούς παίκτες με έντονο ενδιαφέρον να εξετάσουν φυσική παρουσία στην Κύπρο, κάτι που ήδη μεταφράζεται σε πρακτικά βήματα: ομάδες από την Amazon και την Plug and Play έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διερευνητικές επισκέψεις στο νησί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία που συζητείται με την Plug and Play, έναν από τους μεγαλύτερους επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως, που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κύπρου.
Τα αποτελέσματα του ταξιδιού είναι απτά: δημιουργήθηκαν νέοι δίαυλοι συνεργασίας, προέκυψαν δεσμεύσεις, συμφωνήθηκαν επόμενα βήματα – όπως η αποστολή τεχνικών ομάδων στην Κύπρο – και ενισχύθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας. Πρόκειται για επαφές στρατηγικού χαρακτήρα, όχι εθιμοτυπικού. Οι εταιρείες που συναντήσαμε γνωρίζουν τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος και εξετάζουν σοβαρά την εγκατάσταση ή ενίσχυση της φυσικής τους παρουσίας εδώ.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο οικονομικής διπλωματίας που αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη. Η αξιοπιστία της χώρας μας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα – και σήμερα το κεφαλαιοποιούμε. Έχουμε επιστρέψει με χειροπιαστά αποτελέσματα και κυρίως, με προοπτικές που ενισχύουν την οικονομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη θέση της Κύπρου ως στρατηγικού κόμβου στην περιοχή.
Αναμένονται κινήσεις από τις εταιρείες αυτές εντός του έτους;
Ορισμένες κινήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του έτους, με τις πρώτες επισκέψεις στην Κύπρο από ομάδες μεγάλων εταιρειών, να έχουν ήδη συμφωνηθεί. Οι εταιρείες αυτές θα αξιολογήσουν από κοντά το κυπριακό οικοσύστημα, τις υποδομές, τις ευκαιρίες συνεργασίας και τους τομείς δραστηριοποίησης που τους ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχουμε υπόψη πως οι στρατηγικές αποφάσεις από Οργανισμούς αυτού του μεγέθους απαιτούν χρόνο, σοβαρή προετοιμασία και πολυεπίπεδες διεργασίες.
Ήδη η Tenstorrent, μια καινοτόμος εταιρεία σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών για τεχνητή νοημοσύνη, με έδρα στη Silicon Valley, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκαθιδρύσει παρουσία στην Κύπρο. Η απόφασή της αυτή ενισχύει περαιτέρω την τεχνολογική ταυτότητα της χώρας μας, δημιουργεί προοπτικές για ποιοτικές θέσεις εργασίας και συνιστά ακόμη ένα βήμα στην οικοδόμηση ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Η ανταπόκριση που είχαμε σε αυτές τις επαφές και το γεγονός ότι προχωρούμε ήδη με συγκεκριμένα επόμενα βήματα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Κύπρος πλέον τοποθετείται διαφορετικά στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Αυτό δεν είναι τυχαίο είναι το αποτέλεσμα συστηματικής προεργασίας, ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και της αξιοπιστίας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό (σ.σ. 16/4) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα νομοσχέδια για τη δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, αξιοποιώντας εισηγήσεις διεθνών Οργανισμών και καλές πρακτικές και ελπίζω πως σύντομα θα ξεκινήσει και η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Κεντρικός μας στόχος να προβάλλουμε μια νέα εικόνα για την Κύπρο: μια χώρα αξιόπιστη, διάφανη και φιλική προς τις επενδύσεις.
Επομένως είναι σε εξέλιξη το rebranding της Κύπρου;
Ναι και μάλιστα το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε το πρώτο χειροπιαστό βήμα αυτής της προσπάθειας. Ολόκληρη η αποστολή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία που έχει αναλάβει τον επαναπροσδιορισμό της διεθνούς εικόνας της Κύπρου, με στόχο να προβάλουμε τη χώρα μας ως έναν σύγχρονο, αξιόπιστο και ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, διοργανώθηκαν δύο πολύ στοχευμένες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης: μία στη Νέα Υόρκη, με έμφαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη συμμετοχή επενδυτικών τραπεζών και επενδυτικών ταμείων και μία στο Σαν Φρανσίσκο, με συμμετέχοντες από τον χώρο της τεχνολογίας, κυρίως του Fintech και της καινοτομίας. Οι συζητήσεις αυτές ήταν πολύ παραγωγικές.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η συνάντηση με περίπου 30 Κύπριους επαγγελματίες του τομέα της τεχνολογίας στη Silicon Valley —στελέχη μεγάλων πολυεθνικών και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων— οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την οπτική τους για το πώς μπορούν να στηρίξουν την Κύπρο από το εξωτερικό. Όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις τους, η άμεση και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη χώρα ένα ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις αλλά και τι κίνητρα θα ήθελαν οι ίδιοι για να επιστρέψουν στην Κύπρο. Στόχος μας τώρα είναι η θεσμοθέτηση αυτής της επαφής και η αξιοποίησή της, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της διασποράς να αποτελέσει πρεσβευτή της νέας εικόνας της Κύπρου και πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Άλλωστε το rebranding είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτή η επίσκεψη ήταν μόνο η αρχή.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα χρηματοοικονομικά, μπορεί να δούμε αμερικανικές τράπεζες να επενδύουν στην Κύπρο;
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν επαφές με ηγετικούς εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού τομέα, μεταξύ των οποίων και η Citibank, καθώς και με επενδυτικά ταμεία που είτε έχουν ήδη παρουσία στην Κύπρο είτε ενδιαφέρονται να επεκταθούν στη χώρα μας. Τους παρουσιάσαμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η κυπριακή οικονομία, το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, τα χαρακτηριστικά τής επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και έργα στρατηγικής σημασίας που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. Ειδικό ενδιαφέρον εκφράστηκε για συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Η συνέχεια των προσπαθειών και των επαφών είναι σημαντική. Έχουν ήδη ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις, έχει σταλεί σχετικό ενημερωτικό υλικό και συνεχίζεται η συνεργασία με στόχο την ωρίμανση επενδυτικών αποφάσεων. Το ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις δεν είναι τυχαίο. Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική και ανθεκτικότητα – το 2024 καταγράφηκε ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (3,4%), με την ανεργία στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2008 (4,9%) και το δημόσιο χρέος να μειώνεται σταθερά. Παράλληλα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην κατηγορία Α από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενισχύει σημαντικά τη διεθνή εμπιστοσύνη.
Σήμερα, η Κύπρος διαθέτει ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, νομικό σύστημα βασισμένο στο αγγλικό Κοινό Δίκαιο και στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες πολιτικές της Κυβέρνησης, καθιστούν τη χώρα ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης για τις κυπριακές επιχειρήσεις και ενισχύοντας συνολικά το νέο, εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο που προωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η παρούσα κατάσταση στις ΗΠΑ και οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για δασμούς κ.τλ. εκτιμάτε ότι μπορεί να δυσχεράνουν αυτή την προσπάθεια;
Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία και οι πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένων των αποφάσεων για την επιβολή δασμών, αποτελούν παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στις στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώσαμε από όλες μας τις επαφές είναι ότι οι νέες συνθήκες δημιουργούν ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η Κύπρος προβάλλει ως σταθερός, αξιόπιστος και ασφαλής προορισμός εντός της Ε.Ε., σε μια γεωγραφικά προνομιακή θέση με εξαιρετικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνομιλητές μας, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Silicon Valley, ανέδειξαν τη γεωπολιτική σταθερότητα της Κύπρου ως πλεονέκτημα, βλέποντας τη χώρα μας όχι μόνο ως ασφαλή κόμβο πρόσβασης προς τις διεθνείς αγορές, αλλά και ως εναλλακτική στρατηγική βάση στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον.
Ο Κύπριος πολίτης ή εργαζόμενος τι όφελος θα έχει από αυτή την προσπάθεια για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων;
Το άμεσο και ουσιαστικό όφελος από αυτή την προσπάθεια αφορά τον Κύπριο πολίτη και την κοινωνία συνολικά. Σε κάθε συνάντηση που είχαμε με μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό, το πρώτο που μας ρωτούσαν ήταν τι ταλέντο υπάρχει στην Κύπρο. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να εργοδοτήσουν άτομα που ήδη ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, επιστήμονες και επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης.
Η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων δημιουργεί πολλαπλά οφέλη: νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση υποστηρικτικών κλάδων, μετάδοση τεχνογνωσίας και κυρίως, διαμόρφωση ενός πιο δυναμικού οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας. Μιλάμε για μια νέα γενιά επενδύσεων, με πραγματική φυσική παρουσία στην Κύπρο, που παράγουν εισόδημα και ευκαιρίες και όχι απλώς φορολογικά ή διοικητικά «γραφεία βιτρίνας».
Για παράδειγμα, η ενδεχόμενη εγκατάσταση της Plug and Play – ενός από τους μεγαλύτερους επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως – μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Ένας τέτοιος Οργανισμός μπορεί να χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κύπρο, να παρέχει mentoring και διεθνή διασύνδεση και να δώσει το έναυσμα για μια πιο δυναμική επιχειρηματική κουλτούρα.
Παράλληλα, αναλαμβάνουμε και συγκεκριμένες δράσεις. Ήδη προχωρούμε στην ίδρυση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επενδύσεων, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού.
Μιλώντας για το ταλέντο και ενόψει του ταξιδιού που προγραμματίζεται στο Λονδίνο και την προσπάθεια επαναπατρισμού Κυπρίων επιστημόνων, τα κίνητρα θα αφορούν μόνο Κύπριους της Αγγλίας ή απλώς θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο;
Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους Κύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο επιλέχθηκε ως αφετηρία, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Κυπρίων επαγγελματιών και επιστημόνων, αλλά τα κίνητρα που θα παρουσιαστούν απευθύνονται ευρύτερα σε όλους τους Κύπριους του εξωτερικού που σκέφτονται την επιστροφή τους στην πατρίδα. Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, με αρκετούς να επικοινωνούν μαζί μας και να ζητούν πληροφορίες για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 21 Μαΐου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Invest Cyprus και την ομάδα «Cypriots in the City» και θα αποτελέσει την πρώτη από μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση και κινητοποίηση του κυπριακού ταλέντου που διαπρέπει στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες και τα κίνητρα που προσφέρονται σήμερα στην Κύπρο για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τόπο τους. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει από τα διάφορα Υπουργεία και φορείς εισηγήσεις τις οποίες θα επεξεργαστούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Θα υπάρχει ηλικιακό όριο στα κίνητρα;
Το βασικό κριτήριο για τα κίνητρα επαναπατρισμού δεν είναι η ηλικία, αλλά η προϋπηρεσία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας ελάχιστος αριθμός ετών εργασίας εκτός Κύπρου, χωρίς να τίθεται ανώτατο όριο.
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν εργαστεί 15 και πλέον χρόνια στο εξωτερικό, δικαιούνται ήδη το υφιστάμενο φορολογικό κίνητρο που εφαρμόζεται και προσελκύει Κύπριους αλλά και αλλοδαπούς εργαζόμενους. Μέσα από το νέο αυτό Σχέδιο, στοχεύουμε να καλύψουμε και εκείνους που έχουν εργαστεί για λιγότερα χρόνια στο εξωτερικό και δεν εμπίπτουν ακόμη στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Ωστόσο, δεν περιοριζόμαστε μόνο σε φορολογικά κίνητρα. Σε συνεργασία με τον Invest Cyprus, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας ευκαιριών εργοδότησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εικόνα των επαγγελματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Κύπρο. Διότι, πέρα από τα φορολογικά οφέλη, είναι εξίσου σημαντικό για έναν επιστήμονα ή επαγγελματία να γνωρίζει πώς θα μπορέσει να εργαστεί σε συνθήκες ανάλογες με εκείνες που αφήνει πίσω του ή να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρει ή να αναπτύξει τη δική του επιχείρηση στην Κύπρο.
Προφανώς η απευθείας αεροπορική σύνδεση ΗΠΑ - Κύπρου θα διευκόλυνε την επενδυτική παρουσία στη χώρα μας αμερικανικών εταιρειών. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε καθόλου στις επαφές που είχατε;
Το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης ΗΠΑ–Κύπρου πράγματι απασχόλησε κάποιες από τις επαφές μας, χωρίς όμως να αποτελέσει βασικό αντικείμενο της αποστολής μας, καθώς δεν υπήρξε στοχευμένη προσέγγιση σε αεροπορικές εταιρείες αυτή τη φορά. Είναι ωστόσο ένα ζήτημα που αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι, τόσο για την ενίσχυση της επενδυτικής παρουσίας αμερικανικών εταιρειών στην Κύπρο όσο και για την ευρύτερη ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η απευθείας σύνδεση με τις ΗΠΑ —όπως και με άλλες χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η Ινδία— είναι κάτι που εξετάζουμε σοβαρά. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε και το θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου (visa waiver), κάτι που προσωπικά έχω θέσει ως προτεραιότητα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσουμε και το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών για απευθείας πτήσεις.
Οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής απευθείας σύνδεσης, κάτι που είναι εφικτό και θα επιδιώξουμε σταδιακά, με στοχευμένες κινήσεις και συνεργασίες.
Ένα διαχρονικό θέμα που εγείρουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι το αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης που αποτρέπει επενδύσεις. Πόσο σας απασχολεί αυτό το ζήτημα και τι προσπάθειες κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;
Η αργή απονομή της δικαιοσύνης είναι πράγματι ένα διαχρονικό ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως κρίσιμο, ειδικά όταν πρόκειται για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Γι’ αυτό και η επιτάχυνση της δικαιοσύνης βρίσκεται πολύ ψηλά στις κυβερνητικές μας προτεραιότητες.
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν συμπεριληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 εφαρμόζονται οι νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας, που στοχεύουν στην ταχύτερη διεκπεραίωση των νέων υποθέσεων. Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι για τη σημαντική μείωση των παλαιών εκκρεμών υποθέσεων που επιβαρύνουν το σύστημα.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με την ηγεσία της Δικαστικής Εξουσίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεων, προκειμένου να παρακολουθείται από κοντά η πρόοδος και να διασφαλιστεί η επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών. Μέσα από αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί – όπως το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εκτέλεση αποφάσεων καθώς και για επίλυση μικρών αστικών διαφορών– αλλά και μέσα από συνεχή διαβούλευση και συνεργασία, προχωρούμε μεθοδικά.
Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά αποτελέσματα αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της απονομής δικαιοσύνης, που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πιο προβλέψιμου και αξιόπιστου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Διαβάστε επίσης: Η Τράπεζα Κύπρου χαρτογραφεί τον κλιματικό κίνδυνο στην Κύπρο