Έρχεται η «λυπητερή» του Τραμπ για τους δασμούς

Πληροφορίες λένε ότι οι δασμοί που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον θα κυμαίνονται από 10-20% έως 60-70%, ανάλογα με την περίπτωση, και θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου

Αύριο, Δευτέρα, 12  χώρες θα μάθουν την έκταση των δασμών που η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να εφαρμόσει στις εξαγωγές τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε τις επιστολές που περιγράφουν τα διαφορετικά επίπεδα δασμών και θα αποσταλούν σε λίγες ώρες.

Ο Τραμπ υποστήριξε μάλιστα ότι προτάσεις δεν θα είναι διαπραγματεύσιμες: «είτε τους δέχεσαι, είτε όχι», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο Air Force One.

Αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τα ονόματα των εμπλεκόμενων χωρών, λέγοντας ότι θα γίνουν γνωστά αύριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί «90 εμπορικές συμφωνίες με 90 διαφορετικές χώρες σε 90 ημέρες», αλλά η προθεσμία της 9ης Ιουλίου είναι πλέον επικείμενη, εκτός από τυχόν παρατάσεις της τελευταίας στιγμής.

Μέχρι  στιγμής ο Τραμπ έχει πετύχει μόνο δύο συμφωνίες: μία με το Ηνωμένο Βασίλειο και μία με το Βιετνάμ. Με την Κίνα, επίσης, επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία για την αναστολή ή την άρση ορισμένων περιορισμών. Η αναμενόμενη συμφωνία με την Ινδία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Και οι εμπορικές συνομιλίες με την Ιαπωνία βρίσκονται σε στασιμότητα. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι, ελλείψει συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς έως και 35% στις εισαγωγές από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, πολύ υψηλότερους από το 24% που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ στην «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Δασμοί έως και 70%

Οι πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ λένε πάντως ότι οι δασμοί που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον θα κυμαίνονται από 10-20% έως 60-70% , ανάλογα με την περίπτωση, και θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ είχε δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι περίπου 100 χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν δασμούς 10%, τον χαμηλότερο συντελεστή. Αλλά είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

Μια υπόθεση είναι ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ταξινομήσει τους εμπορικούς εταίρους σε τρεις κατηγορίες: χώρες με τις οποίες έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα διατηρήσει τους σημερινούς χαμηλούς δασμούς και θα μπορεί να επωφεληθεί από περαιτέρω διευκόλυνση αργότερα.

Δεύτερον, χώρες με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη αλλά χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν τους δασμούς που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου (στην περίπτωση της ΕΕ, 20%), τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία.

Μια τρίτη κατηγορία είναι οι χώρες με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Για τις χώρες αυτές οι δασμοί θα επαναφερθούν πλήρως μέχρι νεωτέρας.

Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, πάντως, οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται, αλλά το παιχνίδι είναι περίπλοκο. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει σαφώς ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα σενάριο και προετοιμάζονται επίσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που θα σέβεται τις αμοιβαίες ανάγκες τόσο της Ευρώπης, όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ήδη πάντως ισχύουν δασμοί για μεμονωμένους τομείς, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο (50%), τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά (25%).

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για μείωση αυτών των δασμών και ζητούν, ως αντιστάθμισμα μιας πιθανής συμφωνίας στο 10%, αλλά και απαλλαγή για στρατηγικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για δασμούς 17% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής προς τις ΗΠΑ.

Διχασμένοι οι 27

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ είναι πάντως διχασμένες ως προς την προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσουν. Ενώ ένας δασμός 10% είναι το μικρότερο κακό για τη Ρώμη και το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη δεν δείχνουν προθυμία να αποδεχτούν τον συμβιβασμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα μπορούσαν τώρα να προσπαθήσουν να παρατείνουν το τρέχον καθεστώς για να αποφύγουν τις αυξήσεις των δασμών, λένε πέντε διπλωμάτες της ΕΕ που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Microsoft – Nvidia: Το παράξενο «ζευγάρι» των $4 τρισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ