Κίνα: Η στρατηγική Τραμπ απειλεί το 70% των εξαγωγών της στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει νέους δασμούς κατά της Κίνας στοχεύοντας τις μεταφορτώσεις μέσω τρίτων χωρών, απειλώντας το 70% των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και την παγκόσμια εφοδιαστική

Η στρατηγική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει εμμέσως την Κίνα στοχεύοντας τους εμπορικούς της συνεργάτες σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να ανακόψει την οικονομική της πρόοδο και να πλήξει σοβαρά τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Bloomberg Economics.

Η Κίνα έχει στραφεί σε αυξημένη εξάρτηση από τρίτες χώρες για την παραγωγή τελικών προϊόντων και εξαρτημάτων, μια στροφή που επιταχύνθηκε μετά τον πρώτο γύρο εμπορικής αντιπαράθεσης με τον Τραμπ και τους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα. Η συμμετοχή της Κίνας στην προστιθέμενη αξία προϊόντων που καταλήγουν στις ΗΠΑ μέσω ενδιάμεσων χωρών, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, αυξήθηκε από 14% το 2017 στο 22% το 2023, αναφέρει η Bloomberg Economics.

Αν ο Τραμπ πετύχει να εφαρμόσει υψηλότερα τέλη ή πιο αυστηρούς κανόνες στην εφοδιαστική αλυσίδα, κινδυνεύει να πληγεί σχεδόν το 70% των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, με παράλληλη επίπτωση άνω του 2,1% στο ΑΕΠ της χώρας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, αν οι νέοι κανονισμοί μειώσουν τη διάθεση άλλων χωρών να διατηρούν στενή συνεργασία με την Κίνα.

«Οι εμπορικές διαδρομές μέσω τρίτων κρατών έχουν παίξει ρόλο στο να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες από τους ήδη επιβληθέντες δασμούς των ΗΠΑ», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Bloomberg Economics Τσανγκ Σου, Ράνα Σατζέντι και Ντέιβιντ Κου σε ερευνητική ανάλυση της Τρίτης. «Ένα πιο εντατικό πλαίσιο ελέγχου αυτών των ροών θα ενισχύσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και πιθανόν να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες της Κίνας».

Οι ΗΠΑ ασκούν κλιμακούμενη πίεση στην Κίνα δια της πλαγίας οδού, μέσω άλλων κρατών. Στο πλαίσιο επιστολών προς διάφορες χώρες, οι οποίες καλούνται να επιβάλουν νέους δασμούς έως την 1η Αυγούστου, εάν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία, η Ουάσινγκτον απειλεί με πρόσθετα τέλη για προϊόντα που θεωρούνται μεταφορτωμένα. Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλές λεπτομέρειες, το σχέδιο θα μπορούσε να δώσει στον Λευκό Οίκο τη δυνατότητα να επεκτείνει το φάσμα των εξαγωγών που στοχεύονται, γράφει το Bloomberg.

Οι χώρες που χρησιμοποιούνται κυρίως από την Κίνα για να διοχετεύει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ είναι το Μεξικό και το Βιετνάμ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος. Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα αξιοποιεί τρίτα κράτη για τις εξαγωγές της διαμορφώνει πλέον τη στάση των ΗΠΑ στις εμπορικές της συμφωνίες. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα: η νέα εμπορική συμφωνία Ουάσινγκτον–Λονδίνου προβλέπει ρήτρες για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον έλεγχο της ιδιοκτησίας σε ευαίσθητους τομείς.

Την ίδια ώρα, ο Σου και οι συνεργάτες του προειδοποιούν ότι επικρατεί έντονη αβεβαιότητα ως προς το πώς και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφόρτωση. Οι αμερικανικοί ορισμοί περί εγχώριων προϊόντων είναι ακόμη ασαφείς, ενώ απουσιάζουν οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα επαληθεύονται οι διαδρομές των προϊόντων.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Η νέα φούσκα είναι εδώ; 6 σημάδια - SOS στις αγορές και το «πάρτι» που θυμίζει 1999

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ