Στα ύψη ο λογαριασμός για τις παγκόσμιες εισαγωγές τροφίμων

Εκτιμάται ότι ο λογαριασμός θα αυξηθεί στα 1,94 τρισ. δολάρια το 2022

Ο «παγκόσμιος λογαριασμός» για τις εισαγωγές τροφίμων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 1,94 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η νέα πρόβλεψη που παρουσιάζεται στο Food Outlook του FAO θα σηματοδοτήσει ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, και μια αύξηση 10% σε σχέση με το επίπεδο ρεκόρ του 2021, αν και ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και της υποτίμησης των νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Και οι δύο επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των χωρών εισαγωγής και, στη συνέχεια, τον όγκο των εισαγόμενων τροφίμων.

Οι βασικές αιτίες

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του λογαριασμού οφείλεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, κυρίως λόγω των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών, ενώ ο όγκος αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες χωρών πλήττονται περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, ο συνολικός λογαριασμός εισαγωγών τροφίμων για την ομάδα των χωρών χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος, παρόλο που προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10%, καταδεικνύοντας το αυξανόμενο ζήτημα προσβασιμότητας για αυτές τις χώρες.

«Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια από την άποψη της επισιτιστικής ασφάλειας, που υποδεικνύουν ότι οι εισαγωγείς δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το αυξανόμενο διεθνές κόστος, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως το τέλος της ανθεκτικότητάς τους στις υψηλότερες διεθνείς τιμές», προειδοποιεί η έκθεση από το Τμήμα Αγορών και Εμπορίου του FAO.

Η έκθεση Food Outlook, η οποία αναλύει τα πρότυπα εμπορίου τροφίμων ανά ομάδες τροφίμων, προειδοποιεί ότι οι διαφορές είναι πιθανό να γίνουν πιο έντονες, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να συνεχίζουν να εισάγουν σε όλο το φάσμα των προϊόντων διατροφής, ενώ οι αναπτυσσόμενες περιοχές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στα βασικά τρόφιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο FAO χαιρετίζει την έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενός παραθύρου επισιτισμού – που βασίζεται σε γενικές γραμμές στην πρόταση του FAO για τη χρηματοδότηση της διευκόλυνσης εισαγωγής τροφίμων – ως σημαντικό βήμα για την ελάφρυνση του φόρτου της αύξησης του κόστους εισαγωγής τροφίμων μεταξύ των χωρών με χαμηλότερο εισόδημα.

Γεωργικές εισροές

Το Food Outlook αξιολογεί επίσης τις παγκόσμιες δαπάνες για εισαγόμενες γεωργικές εισροές, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων. Ο παγκόσμιος λογαριασμός εισαγωγών εισροών αναμένεται να ανέλθει στα 424 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, αυξημένος κατά 48 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έως και 112 τοις εκατό από το 2020.

Προμήθειες

Το Food Outlook, που εκδίδεται δύο φορές το χρόνο, προσφέρει αξιολογήσεις για τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης για τα σημαντικότερα τρόφιμα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιουργικών, της ζάχαρης, του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ψαριών. Εξετάζει επίσης τις τάσεις στους θαλάσσιους ναύλους. Οι προμήθειες των περισσότερων από αυτά τα κύρια εμπορεύματα είναι σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά, αλλά πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι οι αγορές είναι πιο σφιχτές.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού προβλέπεται να φτάσει σε ρεκόρ 784 εκατομμύρια τόνους το 2022/2023, ενισχυμένη από τη σημαντική ανάκαμψη της συγκομιδής στον Καναδά και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα ωθήσει τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού σε επίπεδα ρεκόρ, αν και η έκθεση σημειώνει ότι οι συσσωρεύσεις αναμένονται κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων προβλέπεται να μειωθούν κατά 8% στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα αποθέματα χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2013 λόγω της μείωσης των αποθεμάτων σε μεγάλες χώρες ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής. Η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,8% το 2022, σε 1 467 εκατομμύρια τόνους. Αν και πιθανότατα θα μειωθεί το 2022/23, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να παραμείνει σε ένα γενικό μέσο επίπεδο, ενισχυμένη από τα ανθεκτικά επίπεδα φύτευσης στην Ασία και την ανάκαμψη της παραγωγής στην Αφρική.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων προβλέπεται να ανακάμψει και να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών την περίοδο εμπορίας 2022/23, με την αύξηση της παραγωγής σόγιας και ελαιοκράμβης που αναμένεται να αντισταθμίσει την πιθανή πτώση της παραγωγής ηλιόσπορων.

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται επίσης να αυξηθεί, ενισχυμένη από τις προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής της Βραζιλίας και μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Κίνα και την Ταϊλάνδη, ενώ η κατανάλωση φαίνεται να αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό.

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί μέτρια το 2022, ενώ η συνολική παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 1,2%, με μια αύξηση 2,6% στην παραγωγή υδατοκαλλιέργειας που αναμένεται να υπεραντιστάθμισε μια ελαφρά πτώση της δέσμευσης αλιευτική παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ