Οι Ρώσοι πίνουν σαμπάνια μέσω... Τουρκίας

Αλμα των τουρκικών εξαγωγών αφρώδους οίνου προς τη ρωσική αγορά το 2022

Οι εξαγωγές σαμπάνιας στις χώρες του Κόλπου από τη Γαλλία εκτινάχθηκαν το 2022, διότι εκεί συνέρρεαν Ρώσοι τουρίστες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που περιόρισε την πρόσβασή τους στις δυτικές αγορές. Η σαμπάνια είναι απλώς ένα από τα πολλά προϊόντα, που μέσω Τουρκίας καταλήγουν στη Ρωσία ή σε ρωσικά χέρια, παρά τις κυρώσεις της Δύσης εξαιτίας του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Αντιστοίχως, μέσω της οδού της Τουρκίας τα ρωσικά προϊόντα βρίσκουν διέξοδο προς τις αγορές της Εσπερίας.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο προϊόν, οι Γάλλοι παραγωγοί έστειλαν σχεδόν 1,9 εκατ. μπουκάλια αφρώδους ποτού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι, σημειώνοντας άλμα 75%, ενώ οι εξαγωγές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 120%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτόν τον μήνα η Comite Champagne. Αλλοι αριθμοί από το Trade Data Monitor έδειξαν ότι οι εξαγωγές σαμπάνιας από την Τουρκία στη Ρωσία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 182% το 2022. Το 2022 οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι διεθνείς καταναλωτές σαμπάνιας μετά τη Γαλλία. Κατά τον Νταβίντ Σατιγιόν, συμπρόεδρο της γαλλικής Ενωσης Οίκων Σαμπάνιας, το γεγονός πως Ρώσοι και Ρωσίδες είχαν πλημμυρίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις γειτονικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ίσως ενίσχυσε τις πωλήσεις σαμπάνιας στην περιφέρεια του Περσικού Κόλπου – πάντως, όπως προσέθεσε, «είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποια αναλογία». Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά η απαγόρευση ισχύει μόνο για προϊόντα που κοστίζουν περισσότερο από 300 ευρώ (323 δολάρια) και τα μπουκάλια σαμπάνιας πωλούνται συχνά λιγότερο. Ορισμένα από τα κράτη στα οποία σημειώθηκε άνοδος των εισαγωγών σαμπάνιας ενδέχεται να την έχουν επανεξάγει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για το εμπόριο. Αλλά αναλυτές και οικονομολόγοι είναι και πάλι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις εμπορικές τακτικές της, εξετάζοντας τα στοιχεία άλλων χωρών που έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί της. Ο Μάθιου Κλάιν, ο οποίος γράφει για οικονομικά ζητήματα και είναι ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι ταξικοί», είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξαγάγει ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την «τρύπα» που άφησε η Ρωσία στη διεθνή οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2022 ήταν μόλις 15% μικρότερη του μέσου όρου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Κατά πάσα πιθανότητα οι εξαγωγές αυτές ανέκαμψαν πλήρως τον Δεκέμβριο. «Στο μεγαλύτερο μέρος της, αυτή η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην Κίνα και την Τουρκία», σημειώνει ο ίδιος. Επιπροσθέτως, οι Ρώσοι αναδείχθηκαν σε κορυφαίους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία και το Ντουμπάι πέρυσι. Σημείωσαν ρεκόρ, αποκτώντας 16.312 κατοικίες στην Τουρκία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο θέμα της σαμπάνιας, η Ρωσία, η οποία ήταν η 13η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σε όγκο το 2021, υποχώρησε στην 38η θέση, διότι πέρυσι οι εξαγωγές μειώθηκαν άνω του 80%. Οι παραγωγοί έστειλαν περίπου 435.000 φιάλες στη χώρα σε σύγκριση με πάνω από 2,3 εκατομμύρια το 2021. Είναι πιθανό ορισμένες αποστολές στη Ρωσία να συνεχίστηκαν έως την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, κατά τον Νταβίντ Σατιγιόν της γαλλικής Ενωσης Οίκων Σαμπάνιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ