Η ΕΚΤ απαντά στην Ιταλία για το windfall tax στις τράπεζες

Η ΕΚΤ δεν λέει ούτε όχι ούτε ναι αλλά ζητά από τη Ρώμη το επίμαχο νομοθετικό διάταγμα να συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση, όσον αφορά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον τραπεζικό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαντά στην Ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προτεινόμενο wind fall tax της ιταλικής κυβέρνησης στα απροσδόκητα τραπεζικά κέρδη, λέγοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των δανειστών και μπορεί να καταστήσει ορισμένους από αυτούς ευάλωτους σε μια οικονομική ύφεση.

Τον περασμένο μήνα, η Ρώμη αιφνιδίασε στους δανειστές της χώρας επιβάλλοντας εφάπαξ φόρο 40% στα κέρδη τους που προκύπτουν από υψηλότερα επιτόκια, αφού τους επέπληξε ότι δεν αυξάνουν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν προτού το υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας ξεκαθαρίσει ότι ο νέος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του συνολικού ενεργητικού των δανειστών.

«Το ποσό του έκτακτου φόρου ενδέχεται να μην είναι ανάλογο με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία ενός πιστωτικού ιδρύματος και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου του», αναφέρει η ΕΚΤ σε μια μη «δεσμευτική νομική γνώμη».

«Ως αποτέλεσμα της γενικής εφαρμογής του έκτακτου φόρου, τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν χαμηλότερες θέσεις φερεγγυότητας ή επικεντρώνονται περισσότερο στη δανειοδοτική δραστηριότητα (όπως οι μικρές τράπεζες) ή έχουν δύσκολες κεφαλαιακές προβλέψεις θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τους πιθανούς καθοδικούς κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

«Μια τέτοια έκτακτη φορολογία θα μπορούσε να έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων και συμβάλλοντας στη δημιουργία λιγότερο ευνοϊκών όρων για την παροχή δανείων κι άλλων υπηρεσιών» συνεχίζει η ΕΚΤ.

Και προσθέτει: «Τα υψηλότερα κόστη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνεπάγονται τη μείωση της προσφοράς πιστώσεων ή την αύξηση των δαπανών για άλλες τραπεζικές υπηρεσίες, ασκώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Σ’ αυτό το σημείο, η Φρανκφούρτη υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της έκτακτης φύσης του φόρου και των ευρύτερων εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου τα έσοδα του συγκεκριμένου φόρου στην Ιταλία να μην χρησιμοποιηθούν για μια γενική δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ΕΚΤ ζητά από τη Ρώμη το επίμαχο νομοθετικό διάταγμα να συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση, όσον αφορά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον τραπεζικό τομέα

Η εν λόγω ανάλυση θα πρέπει, συγκεκριμένα, να αναφέρει λεπτομερώς τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του έκτακτου φόρου στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία, στα κεφάλαια, στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, στην παροχή νέων δανείων και στη ρευστότητα.

Όπως σημειώνεται στα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία, οι Ιταλοί νομοθέτες αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις αυτή την εβδομάδα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του φόρου, συμπεριλαμβανομένου του να επιτραπεί στις τράπεζες να αφαιρέσουν όσα πρέπει να πληρώσουν από το συνολικό λογαριασμό εταιρικού φόρου εισοδήματος.

Άλλες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να επανεξετάσουν το ανώτατο όριο του φόρου αγκυροβολώντας τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWAs) αντί για τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τους κυβερνώντες πολιτικούς της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ