«Ξενοδοχεία» για μέλισσες ανοίγουν τις πόρτες τους στη Νέα Υόρκη

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στον πληθυσμό των μελισσών και άλλων επικονιαστών

Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας από τον ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τον ρόλο του μικρού αλλά πολύτιμου εντόμου για το περιβάλλον και τη διατήρηση ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας, καθώς και να ενημερωθεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του.

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, απειλούνται ολοένα περισσότερο από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή με τον ρυθμό μείωσής τους να αυξάνεται δραματικά σύμφωνα με τον ΟΗΕ: Υπολογίζεται από 100 ως 1.000 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Όπως επισημαίνει ο οργανισμός αν η τάση συνεχιστεί τότε οι καλλιέργειες θα υποστούν σοβαρή ζημία, καθώς η επικονίαση αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων με σχεδόν το 90% των άγριων ανθοφόρων ειδών, το 75% των εδώδιμων φυτών και το 35% της γεωργικής γης να βασίζονται σε αυτή.

Οι συνθήκες διαβίωσης των μελισσών δυσχεραίνουν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Frontiers in Bee Science, προκύπτει ότι το θερμικό στρες επιδρά αρνητικά στους πληθυσμούς των μελισσών, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι ελαφρώς αυξημένη.

Ανάλογο στρες βιώνουν και οι βομβίνοι (Bombus terrestris), οι γνωστοί στην Ελλάδα ως μπάμπουρες που ανήκουν στην οικογένεια Apidae. Παρότι ο πληθυσμός των μελισσών συρρικνώνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, οι βομβίνοι εξαφανίζονται σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη με τους ειδικούς να αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στη φωλιά τους δεν έχει μελετηθεί πολύ, κάτι που προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Πίτερ Κίβαν, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκελφ στον Καναδά και επικεφαλής της έρευνας. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο αν οι βομβίνοι θα αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους προσαρμογής στην αυξανόμενη θερμοκρασία.

Ξενοδοχεία για μέλισσες

Αναζητώντας άμεσες λύσεις για την ενίσχυση των πληθυσμών των επικονιαστών, στη Νέα Υόρκη δημιούργησαν… ξενοδοχεία μελισσών. Όπως εξηγούν οι New York Times τα μικρά καταλύματα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για τις μέλισσες που συχνά στα αστικά κέντρα δεν καταφέρνουν να βρουν πράσινο για να αναπαυθούν, να εναποθέσουν τα αυγά τους, αλλά και να αφήσουν τροφή ώστε οι μέλισσες που θα εκκολαφθούν να μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα ξενοδοχεία μελισσών που παραπέμπουν σε σπιτάκια πουλιών θα τοποθετηθούν σε πλατείες και σε άλλα σημεία της πόλης που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος Μεταφορών και θα συντηρούνται από υπευθύνους της Φυτοκομικής Εταιρίας της Νέας Υόρκης, η οποία συντηρεί παρτέρια σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους.

Photo: New York City Department of Transportation

Όσο για εκείνους που μπορεί να φοβούνται μήπως μέλισσες τους τσιμπήσουν, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι τα είδη που προσελκύουν τα ξενοδοχεία μελισσών «δεν τσιμπάνε ποτέ ή πολύ σπάνια», αρκεί φυσικά να μη νιώσουν απειλή όπως τα περισσότερα ζωικά είδη.

Συνήθως, όμως, οι μέλισσες δημιουργούν κυψέλες, σωστά; Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της εταιρίας, Σάρα Χόμπελ, πολλά είδη μελισσών δεν μπορούν να ζήσουν σε κυψέλες, επομένως πρέπει «να τους δώσουμε άλλα υλικά για να χτίσουν τις φωλιές τους», καθώς στις πόλεις υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και ακόμα και αν κάποιος τους παράσχει τροφή, η διαβίωσή τους δεν είναι διασφαλισμένη.

Οι μέλισσες χρειάζονται βοήθεια και μπορούν να τη λάβουν από τα ξενοδοχεία, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, μόνο στη Νέα Υόρκη έως και το 24% των επικονιαστών μελισσών κινδυνεύει, ενώ επιπλέον 11% μπορεί να έχει εξαφανιστεί.

Η Κίμπερλι Ράσελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς, δήλωσε ότι η δημιουργία ξενοδοχείων μελισσών προσφέρει στις μέλισσες τους πόρους που χρειάζονται για να μετακινηθούν στην πόλη και να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφού διαθέτουν υλικά όπως καλάμια μπαμπού όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι προνύμφες.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Στο Top 10 των πιο καινοτόμων της Ευρώπης η Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ