Για τις 20 Οκτωβρίου ορίστηκε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Ποια καυτά εργασιακά ζητήματα είναι υποψήφια για να μπουν στην ατζέντα

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Για τις 20 Οκτωβρίου όρισε την επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, στέλνοντας επί τούτου πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για να παρευρεθούν.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο υπουργός Εργασίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις πριν από τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για να τους ενημερώσει για την ατζέντα που έχει καθορίσει, αλλά και να διαπιστώσει τις θέσεις τους σε σειρά θεμάτων.

Εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποστείλει εδώ και μέρες τα θέματα τα οποία θα ήθελαν να συζητηθούν στο Εργατικό Σώμα, ωστόσο ακόμα δεν είναι βέβαιο ποια από αυτά θα επιλέξει να βάλει στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίας ο κ. Κούσιος. Ο ίδιος ο υπουργός πάντως είχε πει ότι θα θέσει προς συζήτηση το θέμα της ΑΤΑ, δεδομένου ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί τελευταία, ουσιαστικά έληξε και πρέπει να ανανεωθεί. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τον υπουργό Εργασίας καθότι οι μεν εργοδότες επιδιώκουν την κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ, οι δε συντεχνίες επιδιώκουν την πλήρη εφαρμογή της στο 100% και όχι στο 50% όπως ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που είχε επιτευχθεί, προνοούσε την παραχώρηση της ΑΤΑ μια φορά το χρόνο αντί δυο, όπως ίσχυε παλαιότερα, και στο 50% της αξίας της, δεδομένου ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου καταγράφονταν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο είναι υποψήφιο για να μπει στην ατζέντα της συζήτησης στο Εργατικό Σώμα είναι αυτό του συνταξιοδοτικού, όπου πέραν της συνολικής μεταρρύθμισης, ενδιαφέρον αναμένεται για το θέμα του πέναλτι 12%. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή της αναλογιστικής μείωσης του 12% είχε συμφωνηθεί το 2012 κατόπιν απόφασης της τρόικας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση αναλογιστικής μελέτης.

Δύο θέματα τα οποία έχουν τεθεί από τους εργοδότες αναμένεται σε κάποιο στάδιο, αν όχι αμέσως να συζητηθούν στο Εργατικό Σώμα. Το ένα αφορά στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου απασχόλησης και αδειοδότησης των αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες και το δεύτερο τη μετατροπή σε νόμο της συμφωνίας του 2003 σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, κάτι δηλαδή που θα ρυθμίζει και το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Τέλος, αν και το θέμα του κατώτατου μισθού έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να επανέλθει στις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων. Και αυτό διότι μέχρι την εφαρμογή του, τον Ιανουάριο του 2023, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν την ωριαία του απόδοση, ώστε όπως επισημαίνουν, να μην προκύψουν φαινόμενα εκμετάλλευσης από ορισμένους εργοδότες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούσιος: Αναζητούνται λύσεις για το πέναλτι 12%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ