Καύσιμα: Καταγγελίες για έλλειψη διαφάνειας στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών - Πώς απαντά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας

Για έλλειψη διαφάνειας καταγγέλλει την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, λόγω της επίμονης άρνησής της να δώσει στοιχεία που αφορούν τις τιμές των καυσίμων. 

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι "η Υπηρεσία δεν είναι διαφανής, ούτε οι διαδικασίες της", επισημαίνοντας πως η έλλειψη διαφάνειας δίνει το δικαίωμα στον Σύνδεσμο να μην εμπιστεύεται την παρακολούθηση που κάνει. 

Σημειώνεται πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, εισηγήθηκε χθες επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων, η οποία καταργήθηκε από την 1η Ιουλίου 2023, για ακόμη δυο μήνες. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, οι τιμές των καυσίμων είναι σήμερα 10 σεντ πιο ψηλά από τις τιμές που ίσχυαν τον Μάρτιο του 2022, οπόταν και λήφθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της επιδότησης, επισημαίνοντας πως από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο. 

Αυξήσεις επί αυξήσεων 

Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμά ο κ. Δρουσιώτης. 

Ερωτηθείς πού οφείλεται αυτή η αύξηση, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία, όπως τόνισε, συστηματικά αρνείται να το κάνει επικαλούμενη εμπιστευτικά στοιχεία. 

"Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η αύξηση είναι λογική ή όχι, εμείς έχουμε τις αμφιβολίες μας", σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα προηγούμενες εκτιμήσεις της Υπηρεσίας για μείωση της τιμής του λίτρου που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αύξηση λίγες μέρες μετά. 

"Όταν καταργήθηκε η επιδότηση την 1η Ιουλίου, μετά από 2-3 μέρες, η Υπηρεσία είπε πως οι τιμές θα μειωθούν κατά 3 σεντ το λίτρο. Η εκτίμηση αυτή ταυτιζόταν με τις προβλέψεις μας. Αντ’ αυτού είδαμε αύξηση 3 σεντ. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι πιθανόν κάτι δεν γίνεται σωστά. Δεν γίνεται να λέει τη μια μέρα μείωση και μετά να αυξάνεται και να λέει πως είναι λογικό". 

"Από 1η Ιουλίου του 2023 οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο. Ως εκ τούτου, η αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να μας το εξηγήσει. Είναι μεγάλη η απόκλιση", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τι λέει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Απαντώντας στις σημερινές καταγγελίες του Προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Μάριου Δρουσιώτη περί έλλειψης διαφάνειας, τονίζοντας πως του δόθηκε πρόσβαση σε όσα στοιχεία ζήτησε, ακόμη και στο Παρατηρητήριο Τιμών των Καυσίμων. 

Εντούτοις, μιλώντας στο Economy Today διευκρίνισε πως η Υπηρεσία δεν μπορεί να δώσει στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά των εταιρειών, εφόσον διέπεται από από τους όρους του επαγγελματικού απορρήτου, που προϋποθέτει την εμπιστευτικότητα μεταξύ της Υπηρεσίας και των εταιρειών.

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Απορρίπτει τις καταγγελίες Δρουσιώτη - Τι λέει για τις αυξήσεις

Καμία ζημιά για το κράτος οι επιδοτήσεις

Ο κ. Δρουσιώτης υποστήριξε επίσης, πως εάν το κράτος παρατείνει την επιδότηση των καυσίμων για ακόμα δύο μήνες, δεν θα απολέσει ούτε ένα σεντ.  

"Τα οικονομικά του κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες, αφού από την κατάργηση της επιδότησης την 1η Ιουλίου 2023 μέχρι το τέλος του χρόνου, το κράτος θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, τα οποία θα μπορεί να διαθέσει για σκοπούς επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες", ενώ επικαλέστηκε τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι τα οικονομικά του κράτους βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. 

Ρεύμα: Το 30% του λογαριασμού θα μπορούσε να αποφευχθεί

Μιλώντας για τις τιμές του ρεύματος, ο κ. Δρουσιώτης υπενθύμισε την στάση του Συνδέσμου στον απόηχο της κατάργησης της επιδότησης του ρεύματος.

"Επικρίναμε σφοδρά την κατάργηση της επιδότησης του ρεύματος", υπογράμμισε, λέγοντας παράλληλα πως το κράτος φόρτωσε με εκατομμύρια τους πολίτες. 

"Για το ρεύμα ο κόσμος θα πρέπει να βοηθηθεί. Οι τιμές παραμένουν σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα και γι΄αυτό ευθύνεται το κράτος", είπε ο κ. Δρουσιώτης, τονίζοντας πως "το 30% του ρεύματος του συνολικού λογαριασμού θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κάποιοι αρμόδιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους". 

Διαβάστε επίσης: Greenpeace: Κατηγορεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ