Έρχονται εξετάσεις - Τέλος στις «συνοπτικές» προαγωγές στη Δημόσια Υπηρεσία

Η αξιολόγηση στα εξεταστικά κέντρα θα αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ ποσοστό 15% θα καταλαμβάνει η προφορική εξέταση - Τι αλλάζει με το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων και οι διαφορές με ορόσημο την Α13

Τέλος στους διορισμούς και τις προαγωγές που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος κυρίως βάσει προφορικών συνεντεύξεων, φέρνει η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, για τις κλίμακες Α13 και πάνω. 

Όπως αποκάλυψε, η λειτουργός του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Κλεάνθους - Καλλή, σε παρέμβασή της στο κρατικό ραδιόφωνο, πλέον όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγών από την κλίμακα Α13 και πάνω, θα καλούνται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, οι οποίες θα αποτελούν βασικό κριτήριο. 

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται σε εξεταστικά κέντρα, ανέφερε η κ. Καλλή, όπου πλέον εκεί, θα καθορίζονται ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο των θέσεων, ειδικά τεστ αξιολόγησης που θα διαπιστώνουν κατά πόσο ο υποψήφιος έχει τις σωστές δεξιότητες και ικανότητες για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και τις ευθύνες της κάθε θέσης. 

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα “θα είναι το πρώτο βήμα” και οι πρωτεύσαντες θα προχωρούν στα επόμενα στάδια αξιολόγησης, με το τελικό στάδιο να περιλαμβάνει αξιολόγηση σε προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. 

Όπως εξήγησε, σκοπός της νέας διαδικασίας είναι να μπορούν να διεκδικήσουν “επί ίσοις όροις” τις προκηρυχθείσες θέσεις άτομα που ήδη απασχολούνται στη Δημόσια Υπηρεσία και εξωτερικοί υποψήφιοι. 

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο έχει καθοριστεί η βαρύτητα που θα έχει το κάθε στάδιο αξιολόγησης, η κ. Καλλή επεσήμανε πως η αξιολόγηση στα εξεταστικά κέντρα θα αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ ποσοστό 15% θα καταλαμβάνει η προφορική εξέταση. 

Τα υπόλοιπα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη αφορούν τα προσόντα των υποψηφίων, την πείρα και την αξιολόγηση του οικείου προϊσταμένου που θα παρευρίσκεται στην προφορική συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής  

Πρεμιέρα για το νέο σύστημα - Φεβρουάριο λαμβάνουν αξιολογήσεις

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προ ημερών εγκύκλιο με θέμα την ετήσια αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για το έτος 2023 στις κρατικές υπηρεσίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη βάση των νέων κανονισμών αξιολόγησης που θεσπίστηκαν το 2022. Οι προηγούμενοι κανονισμοί που ίσχυαν από το 1990 έχουν καταργηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του 2022”, σημείωσε.  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Καλλή, το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης και γνωστοποίησής τους στους υπαλλήλους είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. 

Τι αλλάζει - Παρελθόν η “ισοπεδωτική αξιολόγηση”

Ερωτηθείσα για το ποιες αλλαγές θα χαρακτήριζε ως τις σημαντικότερες, η κ. Καλλή, ανέφερε πρωτίστως πως πρόκειται για ένα πιο σύγχρονο σύστημα από αυτό που ίσχυε για περίπου 30 χρόνια, το οποίο αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά προβλήματα και κυρίως την “ισοπεδωτική αξιολόγηση”. 

Όπως επεσήμανε, το σύστημα συνδέεται με νέα διαδικασία και νέα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο διαφορετικά έντυπα αξιολόγησης ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο των υπαλλήλων, κάτι που δεν ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα. 

Πρόκειται για το Ιεραρχικό Επίπεδο 1 που αφορά στο διευθυντικό και μεσο-διευθυντικό προσωπικό, από την κλίμακα Α13 και πάνω, καθώς και το έντυπο για το Ιεραρχικό Επίπεδο 2 για το προσωπικό εισδοχής και προσωπικό σε θέσεις κάτω από την κλίμακα Α13. 

Για κάθε ιεραρχικό επίπεδο έχουν καθοριστεί διαφορετικά κριτήρια, υπάρχει αναλυτικό πλαίσιο δεξιοτήτων, ικανοτήτων και εργασιακών συμπεριφορών για κάθε ένα από τα κριτήρια το οποίο αποσκοπεί στο να καθοδηγήσει τους προϊστάμενους και τους αξιολογούντες λειτουργούς για την αξιολόγηση του κάθε κριτηρίου. 

Περιγραφική η αξιολόγηση για τους Α13+

Για τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στο Ιεραρχικό Επίπεδο 1, η αξιολόγηση διενεργείται για σκοπούς “ανάπτυξης”, αφού όπως ξεκαθάρισε η κ. Καλλή, δεν είναι συγκριτική μεταξύ τους, δεδομένου πως δεν θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς προαγωγής. 

Σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται η σύνδεση με τη νέα διαδικασία αξιολόγησης για πλήρωση των θέσεων Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής, με την εισαγωγή των εξετάσεων, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν και εξωτερικοί υποψήφιοι. Λαμβάνοντας υπόψη πως για τους τελευταίους δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης, προκειμένου να διαγωνίζονται “επί ίσοις όροις”, καθορίστηκαν νέα κριτήρια επιλογής με βασικότερο την αξιολόγηση των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα, οπόταν η αξιολόγηση για αυτό το Ιεραρχικό Επίπεδο είναι “περιγραφική”.

Στην ουσία η βαθμολογία θα καταδεικνύει τυχόν αδυναμίες, ούτως ώστε οι προϊστάμενοι να περνούν τα ανάλογα μηνύματα στο προσωπικό, λαμβάνοντας παράλληλα, τα κατάλληλα μέτρα για την υποβοήθηση και την ενδυνάμωσή τους. 

Συγκριτική για τους υπόλοιπους

Το Ιεραρχικό Επίπεδο 2 αφορά τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε κλίμακα κάτω της Α13.  

Όπως περιέγραψε, η αξιολόγηση είναι συγκριτική μεταξύ τους, διενεργείται τόσο για υποβοήθηση της ανάπτυξής τους αλλά και για αξιολόγηση της απόδοσής τους για προαγωγή. 

Σε αυτό το επίπεδο, οι αξιολογήσεις θα γίνονται με αριθμητική βαθμολόγηση από το 1 μέχρι το 10, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα εν λόγω κριτήρια καθορίζονται από τους κανονισμούς ενώ περιγράφεται πότε θα αποδίδεται η κάθε βαθμολογία στον υπάλληλο. 

Σκοπός, επανέλαβε η κ. Καλλή, είναι να αποφευχθούν οι “ισοπεδωτικές αξιολογήσεις”.  

Το “προφίλ” των βαθμολογουμένων 

Αναλύοντας το τι αντικατοπτρίζει η κάθε βαθμολογία, η κ. Καλλή επεσήμανε τα εξής: 

Σε ό,τι αφορά τους βαθμούς 9 και 10 θα πρέπει να αποδοθούν μόνο σε υπαλλήλους που διακρίνονται από τους συναδέλφους τους και συνεπώς, δεν θα μπορούν όλοι να λαμβάνουν τέτοια βαθμολογία. 

Με βαθμούς 7 και 8 βαθμολογούνται υπάλληλοι που έχουν επιδείξει πολύ ικανοποιητικές δεξιότητες και εργασιακές συμπεριφορές. “Οι πολύ καλοί υπάλληλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με αυτούς τους βαθμούς και να μην αισθανθούν απογοήτευση”, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Με 5 και 6 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι που έχουν επιδείξει “καλές δεξιότητες” και “εργασιακές συμπεριφορές”, όμως κατά κανόνα χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη για να διεκπαιρεώσουν την εργασία τους.

Οι “ανεξεταστέοι”

 Η βαθμολογία κάτω του 5, αφορά υπαλλήλους που η απόδοσή τους είναι κάτω από το αποδεκτό μέτρο και που, όπως εξήγησε, αναμένονται πως θα είναι πολύ περιορισμένοι σε αριθμό. 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς, η βαθμολογία κάτω από το 4 χρήζει ειδικής αιτιολόγησης, ενώ η βαθμολογία κάτω από το 2 θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι, αφού σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να διερευνηθεί το κατά πόσο η χαμηλή απόδοση συνεπάγεται πειθαρχικό παράπτωμα, οπόταν θα πρέπει να εξεταστεί και με βάση την πειθαρχική διαδικασία η συμπεριφορά και η απόδοση. 

Στοίχημα η “χαλιναγώγηση” αντιδράσεων 

Δεδομένου πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογούνταν, μέχρι σήμερα, κατά βάση ως “άριστοι”, η προσπάθεια με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα περιστραφεί στο να αποφευχθούν τυχόν “δυσάρεστες εκπλήξεις”. 

Όπως εξήγησε η κ. Καλλή, η φιλοσοφία είναι να μην υπάρχει καμία σύνδεση του προηγούμενου συστήματος με το νέο σύστημα, ως εκ τούτου, έχουν γίνει γίνει συστάσεις στους προϊσταμένους να “προετοιμάσουν” το προσωπικό ενόψει των αξιολογήσεων προκειμένου να μην “ξαφνιαστούν” με τα όποια αποτελέσματα, με απώτερο στόχο, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικών στάσεων. Δεδομένου πως 

Τα στοιχεία - κλειδί, όπως είπε, είναι να γίνουν σωστά και δίκαια οι αξιολογήσεις αλλά και να επικοινωνηθούν σωστά οι νέες παράμετροι με επιχειρήματα, τεκμηρίωση, όχι κατ’ ανάγκη γραπτώς, αλλά στα πλαίσια επικοινωνίας υφισταμένου - προϊσταμένου.  

Θα αξιολογούνται και οι αξιολογητές 

Επιπρόσθετα χαρακτήρισε ως “καινοτόμο” για τα δεδομένα της Κύπρου, τη δυνατότητα αξιολόγησης των προϊσταμένων Τμημάτων, δηλαδή των Γενικών Διευθυντών, των Προϊστάμενων Ανεξάρτητων Υπηρεσιών και των Διευθυντών των Τμημάτων από το προσωπικό τους. 

Η διαδικασία όπως είπε περιλαμβάνει τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης σε έντυπο που θα καθοριστεί, θα γίνεται ανώνυμα, την ίδια περίοδο που θα τρέχει και η αξιολόγηση του υπόλοιπου προσωπικού. Πριν το τέλος της εβδομάδας αναμένεται πως θα κυκλοφορήσει σχετική εγκύκλιος με κατευθυντήριες γραμμές, που θα περιγράφουν την εν λόγω διαδικασία ούτως ώστε να υλοποιηθεί και αυτή μέχρι την 15η Φεβρουαρίου.  

Στόχος μια νέα αρχή

Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδεύσεις για τους προϊσταμένους τμημάτων και για το κατά πόσον θα είναι έγκαιρα έτοιμοι να διενεργήσουν τη νέα διαδικασία, η κ. Καλλή υποστήριξε πως αυτές έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμούν οι εκπαιδεύσεις για αριθμό αξιολογούντων λειτουργών που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας εκπαιδεύσεων που σχετιζόταν με την διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης σε κατάλληλη εταιρεία. Εντούτοις, επιστρατεύτηκαν εναλλακτικοί τρόποι εκπαίδευσης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οπόταν οι αξιολογούμενοι λειτουργοί είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης. 

Όπως είπε, έχουν λάβει θετικά σχόλια για το κομμάτι της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε ένα σημείο που νιώθουν πως “οι μηχανές ξεκίνησαν να λειτουργούν” για να γίνει αυτή τη χρονιά μια νέα αρχή στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Δέχονται, όπως αποκάλυψε, καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις και συμβουλές, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλοι έχουν πάρει ζεστά το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων ούτως ώστε "να κάνουμε μια νέα αρχή".

Διαβάστε επίσης: Ενοίκιο Έναντι Δόσης: Αίτηση υπέβαλε 1 στους 5 δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ