Ο υπόκοσμος και η εγκληματικότητα απειλούν την Κυπριακή Οικονομία

Πώς το αίσθημα ασφάλειας επηρεάζει καίριους τομείς - Από τον τουρισμό μέχρι το Στρατηγικό Όραμα για το 2035, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και ο ΓΔ του Υφ. Τουρισμού μιλούν στο Economy Today για τις συνέπειες της έξαρσης της εγκληματικότητας

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας», είπε ουκ ολίγες φορές και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από όταν βρέθηκε στο πηδάλιο του κράτους έθεσε ως προσωπικό του στοίχημα να «καθαρίσει το όνομα» της Κύπρου. 

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρυσά διαβατήρια και παραβιάσεις κυρώσεων, είναι μόνο μερικοί από τους.. λεκέδες που ο Πρόεδρος καλείτο να διαχειριστεί στο πλαίσιο της επιχείρησης “Rebranding”. 

Πλέον στη λίστα του μάλλον θα πρέπει να προσθέσει και το οργανωμένο έγκλημα, τα μέλη του οποίου φαίνεται πως αποφάσισαν να αφήσουν τη νύχτα και να βγουν στο.. φως.

Δολοφονίες μέρα μεσημέρι, πυροβολισμοί σε κεντρικές λεωφόρους, εμπρησμοί κέντρων αναψυχής και οχημάτων, ακόμη και εναντίον δημόσιων κατηγόρων, μοιάζουν να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη απειλώντας να εκτροχιάσουν το όλο εγχείρημα, σε περίπτωση που δεν «αναχαιτιστούν» σύντομα.  

«Επηρεάζουν άμεσα το όνομα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, ανέφερε, μιλώντας στο Economy Today, πως «οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες περιλαμβανομένων εγκληματικών και ποινικών αδικημάτων σίγουρα επηρεάζουν το όνομα της χώρας μας αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, υπήρξε άλλωστε, ο αρχιτέκτονας της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου «Όραμα 2035», καθορίζοντας, έπειτα από επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, τους πυλώνες και τους στρατηγικούς στόχους που θα διαμόρφωναν το «brand» για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. 

«Μέσα στους στόχους της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Οικονομίας της Κύπρου  αναφέρεται ότι όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται», επισημαίνει ο κ. Κληρίδης.  

«Αυτό», εξηγεί, «συνεπάγεται ότι η Κύπρος θα είναι ένα ασφαλές μέρος». Όπως σημειώνει, ειδικά ο πρώτος πυλώνας της νέας Στρατηγικής εστιάζει στο ότι η Κύπρος θα πρέπει «να μεταμορφωθεί σε ένα κράτος-πρότυπο που θα λειτουργεί με ένα αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και σε ένα κράτος δικαίου που θα καταπολεμά τη διαφθορά και την παρανομία», τονίζοντας πως τα πιο πάνω επηρεάζουν άμεσα το όνομα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Τον τουρισμό και τα.. μάτια μας

Επιπρόσθετα, στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η έξαρση της δημόσιας, πλέον, εγκληματικής δράσης του οργανωμένου εγκλήματος,  σε τομείς - κλειδιά της οικονομίας, αναφέρθηκε και ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι.

Εστιάζοντας στον τουρισμό, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πως ένα από τα βασικότερα όπλα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό είναι η προώθησή της ως «ασφαλούς τουριστικού προορισμού», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πουλάμε ασφάλεια».  

Για του λόγου το αληθές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε έκθεσή του, κατέγραφε πως η «ασφάλεια» είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή «ποιοτικού τουρισμού», αφού «περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα η επιτυχία ή η αποτυχία ενός τουριστικού προορισμού εξαρτάται από την ικανότητα να παρέχει ένα ασφαλές (safe and secure) περιβάλλον για τους επισκέπτες». 

Σύμφωνα με διάφορες διαδικτυακές έρευνες όπως το World Travel Index και το Travel Safe Abroad, η Κύπρος κατατάσσεται κατά κύριο λόγο πάνω από τη μέση, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται ως «ασφαλείς» για να ταξιδέψει κάποιος, ενώ το γεγονός πως δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές ενδέχεται να της στερεί «βαθμούς». Για παράδειγμα, το Travel Safe Abroad αναφέρει πως γενικότερα, τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Κύπρο είναι χαμηλά επισημαίνοντας πως, «το κύριο ζήτημα ασφάλειας είναι ότι περιβάλλεται από χώρες που πλήττονται από την τρομοκρατία και τον πόλεμο - με την Τουρκία στα βόρεια, τη Συρία και τον Λίβανο στα ανατολικά και την Αίγυπτο και το Ισραήλ στα νότια». Επιπρόσθετα, σημειώνει πως ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών και ένοπλων εγκλημάτων γίνονται στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη «βόρεια» Λευκωσία.

Λαμβάνοντας λοιπόν, υπόψη πως η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη και γεωγραφικά βρίσκεται σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές στον κόσμο, το γεγονός πως αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, αλλά και το ότι αναγνωρίζεται κατά κύριο λόγο ως ένας ασφαλής σχετικά προορισμός για κατοίκους και ταξιδιώτες, συνιστά από μόνο του επίτευγμα. Μάλιστα υπάρχουν και μελέτες που την κατατάσσουν αρκετά ψηλότερα ως προς το ζήτημα «ασφάλεια», όπως η Value Penguin ή η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Insurly, που την τοποθετούν τα τελευταία χρόνια στη δεκάδα των ασφαλέστερων προορισμών, ανάμεσα σε χώρες όπως η Δανία, η Ισλανδία και η Ελβετία. 

Έρχονται γιατί μας εμπιστεύονται

Μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου υπέδειξε, από την πλευρά του, τον αριθμό των συνολικών αφίξεων για το 2023, ως ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί. 

«Για να μας επισκέπτονται κάθε χρόνο τόσα εκατομμύρια τουρίστες, σημαίνει πως  αντιλαμβάνονται την Κύπρο ως ένα ασφαλή προορισμό και μας εμπιστεύονται», σημείωσε. 

Όπως επεσήμανε, το γεγονός πως καταφέραμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, παρά τα όσα προηγήθηκαν, όπως για παράδειγμα τις απώλειες από αγορές όπως η Ρωσία και πιο πρόσφατα, το Ισραήλ, αγγίζοντας φέτος σχεδόν τα 4 εκατομμύρια τουρίστες, καταδεικνύει ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται ως ένας ασφαλής προορισμός. 

Εντούτοις, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως οποιαδήποτε εξέλιξη, είτε αρνητική, είτε θετική επηρεάζει τις γενικές πολιτικές των αρμόδιων υπουργείων. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις πτυχές, μεταξύ άλλων, της οδικής ασφάλειας, της αναβάθμισης των υποδομών και της αντιμετώπισης της ηχορύπανσης, σημείωσε πως και το θέμα «ασφάλεια» και «οργανωμένο έγκλημα» έχει τη δική του σημασία σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν της χώρας. Όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλα τα «συνακόλουθα υπουργεία» για ζητήματα που προκύπτουν λέγοντας παράλληλα, πως όταν μιλάμε για τουρισμό, είναι αυτονόητο ότι όσο καλύτερες και βελτιωμένες είναι οι συνθήκες, από το οδικό δίκτυο και το φυσικό περιβάλλον μέχρι την οχληρία και το πλαίσιο υπηρεσιών, τόσο πιο ελκυστικός είναι ένας προορισμός. 

Σε ό,τι αφορά την εγκληματική δραστηριότητα ανέφερε πως οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως εξήγησε, όταν υπάρχει θετικό κλίμα ο τουρισμός ευνοείται, προσθέτοντας πως ό,τι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί ενισχυτικά. 

Ο παράγοντας «ασφάλεια», ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Αυτό αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στην έρευνα του αμερικανικού Ομίλου Expedia, που εξειδικεύεται στην ταξιδιωτική τεχνολογία. 

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν γύρω στις 8.000 άτομα και διενεργήθηκε το 2021 με σκοπό να καταγράψει τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών, τοποθέτησε την ασφάλεια ως εκ των βασικών παραγόντων που καθοδηγούν την ταξιδιωτική συμπεριφορά, υποδεικνύοντας πως «οι ταξιδιώτες θέλουν εμπειρίες που θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους». 

Στόχος να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειας

Πάντως, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως και Αστυνομίας, Μάριος Χαρτσιώτης, έθεσε την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών ως την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου του, τονίζοντας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με φόντο την έξαρση του εγκλήματος, πως, «στόχος είναι να ενδυναμωθεί αυτό το αίσθημα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Ο κ. Χαρτσιώτης τις επόμενες μέρες θα έχει στα χέρια του έκθεση της Αστυνομίας και πρόκειται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν σε σχέση με την  εγκληματικότητα.

Όπως ο ίδιος τόνισε μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία, «ο στόχος είναι η άμεση εφαρμογή τους».

 «Να τελειώνουμε με αυτό το θέμα» και «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας» διεμήνυε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το περασμένο καλοκαίρι εξ' αφορμής των αμερικανοβρετανικών κυρώσεων. Η υλοποίηση αυτών αποτελεί πλέον λαϊκή απαίτηση. 

Διαβάστε επίσης: Στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για πολλαπλές συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ