Οικονομία: Ποιους κινδύνους «βλέπει» ο CEO της KPMG Κύπρου - Ο ρόλος του ΤΑΑ

Τονίζει πως για να αντεπεξέλθουμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με μη προβλεπόμενες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, η Κύπρος χρειάζεται να διατηρήσει υγιή οικονομικά δεδομένα και να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον - Απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και συγκεκριμένο πλάνο δράσης

Του Χρίστου Βασιλείου*

Οι εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία είναι ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης τον ίδιο περίπου με την τρέχουσα χρονιά, νοουμένου φυσικά ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο μείγμα προκλήσεων που παρουσιάζεται κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι κίνδυνοι για την οικονομία της Κύπρου προκύπτουν από δυσμενείς εξωτερικές εξελίξεις, τα επιτόκια που αναμένονται να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τη γεωπολιτική αστάθεια και από χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στον τομέα των Εξαγωγών εξαιτίας των διάφορων κυρώσεων. Επιπλέον, η κυπριακή οικονομία καλείται να παραμείνει ανταγωνιστική προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. 

Την ίδια στιγμή διαφαίνεται ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος απόρροια της νομισματικής σύσφιγξης, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του περιορισμού της παγκόσμιας κατανάλωσης. Σημαντικό σημείο αναφοράς και προβληματισμού για την πορεία της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αναμένεται να επιβαρύνουν την κατάσταση αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι το γειτονικό Ισραήλ τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σημαντική αγορά για τον κυπριακό Τουρισμό και τον τομέα των Ακινήτων. Για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του 2024 αλλά και μακροπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να συνεχίσει να επικεντρώνεται στα δυνατά της σημεία, στην αναβάθμιση των παραδοσιακών Οικονομικών τομέων που διαχρονικά στηρίζουν το ΑΕΠ της χώρας (Τουρισμός, τομέας Ακινήτων, Ναυτιλία) και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με την προσέλκυση εταιρειών Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Επενδύσεων στον τομέα της Υγείας και της Ναυτιλίας. Η αναβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις διαφανείς διαδικασίες αναμένεται να ενισχύσει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση αλλά λειτουργεί και ως ευκαιρία για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, κυρίως αυτών που αφορούν την Πράσινη Μετάβαση και τον Τεχνολογικό Μετασχηματισμό. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας διαμέσου της σωστής εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ζητούμενο παραμένει ο σωστός προγραμματισμός.

Το διαχρονικό ζητούμενο για την Κύπρο, είναι η προώθηση και διατήρηση μιας οικονομίας που στηρίζει την Ψηφιοποίηση και την Πράσινη Ανάπτυξη, με ενισχυμένο Εκπαιδευτικό Σύστημα και σύγχρονο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι καίριας σημασίας να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τον κρατικό μηχανισμό πρέπει να είναι ποιοτικές και εύκολες στην πρόσβασή τους. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με μη προβλεπόμενες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, η Κύπρος χρειάζεται να διατηρήσει υγιή οικονομικά δεδομένα και να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, το οποίο θα τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν για να στηριχθεί η εθνική οικονομία. Είναι σημαντικό να συσταθούν ομάδες με ειδικούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, για την κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης των τομέων που θέλουμε να αναπτύξουμε και να προστατεύσουμε. Πρέπει να έχουμε ως πρώτιστη σκέψη ότι η ανάπτυξη απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και συγκεκριμένο πλάνο δράσης, ούτως ώστε να δρούμε προς αυτό.

*Διευθύνοντα σύμβουλου,KPMG Κύπρου

Διαβάστε επίσης: Fitch: Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ