Γιατροί πληρώνονται περισσότερα και από τον Πρόεδρο – Ποια η εξήγηση του ΟΚΥπΥ

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσία και οι απαντήσεις που δίνει ο ΟΚΥπΥ

Η μείωση της επισκεψιμότητας των ασθενών στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, οι καθυστερήσεις στην εξέταση ασθενών οι οποίοι προσέρχονται στο ΤΑΕΠ, καθώς και οι αμοιβές των γιατρών που εργάζονται εκεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος που έληξε στις  31.12.2022.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της επισκεψιμότητας στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι σε κάποιο βαθμό είναι λογικό να παρουσιάζεται μειωμένη γιατί ακριβώς μετά το 2019 εισήχθη το ΓεΣΥ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η μείωση είναι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα μάλιστα, αν προσέξουμε ότι συνεχώς η πίτα μεγαλώνει. Οι δαπάνες του ΟΑΥ συνεχώς αυξάνονται κατά 7-10% κάθε χρόνο, είπε. Ωστόσο αυτές δεν μεταφράζονται ως αντίστοιχη αύξηση των εσόδων για τον ΟΚΥπΥ. Τα αυξημένα έσοδα τα καρπώνονται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παρατήρησε ο κ. Πετρίδης. Επομένως, συνέχισε, ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα του και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αναστραφεί η αρνητική για εκείνον πορεία.

Σε ερώτηση κατά πόσο βλέπει να υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ώστε να κατευθυνθεί κόσμος από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Πετρίδης απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία δεν έχει εντοπίσει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά στο ΤΑΕΠ η Υπηρεσία έχει εντοπίσει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Βρήκαμε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των ασθενών, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, βρήκαμε να μην καταγράφεται η ώρα κλήσης του ειδικού γιατρού και της ώρας εξέτασης του ασθενή από το γιατρό, βρήκαμε περιπτώσεις ασθενών που προσήλθαν στο ΤΑΕΠ πριν τα μεσάνυχτα και δεν εξετάστηκαν μέχρι τις 8.30 το πρωί της επόμενης μέρας, ενώ στον εφημερεύοντα γιατρό, ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για να εξετάσει τον ασθενή καταβλήθηκε κανονικά το επίδομα εφημερίας το οποίο κυμαίνεται από 450 μέχρι 780 ευρώ την ημέρα. Βρήκαμε επίσης ότι εξέταση του ασθενή έγινε από ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι υπογράφουν εκ μέρους του εφημερεύοντα ειδικού γιατρού, ενώ το επίδομα πηγαίνει σε αυτούς τους γιατρούς και βρήκαμε και διάστημα παραμονής των ασθενών στο ΤΑΕΠ αδικαιολόγητα ψηλό μέχρι και 36 ώρες, είτε για να απολυθούν ή να μπουν σε θάλαμο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι γιατροί λαμβάνουν επιδόματα ψηλότερα από το  μισθό τους, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους. Στο κεντρικό κράτος υπάρχει ρήτρα στον προϋπολογισμό που λέει ότι δεν μπορούν τα επιδόματα και οι υπερωρίες να είναι περισσότερα από το μισθό ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέπεται και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις να πληρώνονται και περισσότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπήκε στο νόμο να απαγορεύεται και με τις συμφωνίες που έκαμε ο ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες επιτρέπεται. 

Τι απαντά ο ΟΚΥπΥ
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των απολαβών των γιατρών. Όπως εξήγησε, σε αυτές περιλαμβάνεται ο βασικός μισθός, οι εφημερίες, η συμμετοχή στο απογευματινό πρόγραμμα, κάτι που όπως είπε ήταν και απαίτηση της κοινωνίας, και το κίνητρο που έχει δοθεί. Αρχικά σε σχέση με τα κίνητρα σημείωσε ότι αυτά δόθηκαν όταν υπήρξε η μαζική φυγή γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα όταν πρωτοξεκίνησε το ΓεΣΥ. Οπόταν έπρεπε να σμικρυνθεί η διαφορά στους μισθούς μεταξύ των γιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Σχετικά με τις εφημερίες ανέφερε ότι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και δίδεται ένα εφάπαξ ποσό ανάλογα με τα καθήκοντα του γιατρού ο οποίος εφημερεύει. Όσους περισσότερους γιατρούς έχει μια κλινική τόσα λιγότερα λεφτά παίρνουν από τις εφημερίες. Όσους λιγότερους γιατρούς έχει τόσο περισσότερα λεφτά παίρνει. Επομένως, ανέφερε τι θα πρέπει να γίνει; Να σταματήσουμε τις εφημερίες και να διώχνουμε τους ασθενείς. Ή να προσλάβουμε ακόμα τόσους γιατρούς για να κάνουν λιγότερες εφημερίες αλλά το κόστος θα είναι διπλάσιο και τριπλάσιο.

Ο κ. Χαριλάου διερωτήθηκε πώς μπορούμε να ζητούμε από ένα οργανισμό να είναι ανταγωνιστικός με τον ιδιωτικό τομέα, να καταστεί αυτόνομος, δηλαδή να μην έχει την ανάγκη της κρατικής στήριξης και την ίδια ώρα να ερχόμαστε και να του βάζουμε όλους αυτούς τους περιορισμούς. Με αυτή τη λογική, συνέχισε, πώς μπορούμε να φέρουμε τον πιο φημισμένο καρδιοχειρούργο ή ηπατολόγο από το εξωτερικό στην Κύπρο με 50.000 μισθό.

Όσον αφορά στη μείωση της επισκεψιμότητας, ο κ. Χαριλάου υποστήριξε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει δηλαδή όπως υποστήριξε αύξηση της επισκεψιμότητας. Καταγράφεται μείωση από το 2019 στο 2022. Το 2019 ήταν προ του ΓεΣΥ. Το 80% των ασθενών ήταν δικαιούχοι στα δημόσια νοσηλευτήρια. Γι αυτό και καταγράφεται ψηλός αριθμός επισκεψιμότητας. Στη συνέχεια είχαμε την πανδημία. Φαίνεται, τόνισε ότι έχουμε ξεχάσει τι έκαναν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην πανδημία. Κλείσαμε τα εξωτερικά ιατρεία, κλείσαμε τα χειρουργεία, τους θαλάμους για 2 χρόνια. Υπάρχουν διατάγματα του υπουργείου Υγείας για να σταματήσουν τα χειρουργεία ψυχρών περιστατικών. Επομένως, συμπλήρωσε, τι περιμέναμε. Ότι θα είχαμε αύξηση τη στιγμή που στέλναμε ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για περίθαλψη. Ότι θα κρατούσαμε τον ίδιο αριθμό ασθενών, διερωτήθηκε. Επομένως, ρώτησε ο κ. Χαριλάου, μήπως κάναμε λάθος που αντιμετωπίσαμε την πανδημία; Θα έπρεπε να μην το κάναμε για να  κρατήσουμε ασθενείς και να μην κατηγορούμαστε ότι τους χάσαμε;

Καταλήγοντας, σχολίασε και το θέμα των καθυστερήσεων στα ΤΑΕΠ λέγοντας ότι ανέκαθεν υπήρχαν, ωστόσο έγιναν και γίνονται πολλές προσπάθειες για να μειωθούν και πλέον οι συνθήκες είναι καλύτερες όπως είπε και μάλιστα πολύ καλύτερες από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν όμως και περιθώρια βελτίωσης, ανέφερε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά τα «Φωτοβολταϊκά» έρχεται το Σχέδιο «Μπαταρίες για Όλους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ