Πρόταση νόμου ΔΗΣΥ για μείωση φόρου στα μεσαία στρώματα

Προτείνεται υπό προϋποθέσεις η μεταφορά στον/στην σύζυγο του αχρησιμοποίητου αφορολόγητου εισοδήματος για σκοπούς καταβολής φορολογίας

Στην κατάθεση στοχευμένης πρότασης νόμου προχωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με σκοπό να επιφέρει αλλαγές στον περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμο, ώστε να επωφεληθούν οικογένειες που βρίσκονται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Όπως ανέφερε στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά, πρόκειται για πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ η οποία έχει υπογραφεί επίσης από τον Ηλία Μυριάνθους, τον Αλέκο Τρυφωνίδη, τον Σωτήρη Ιωάννου και τον Σταύρο Παπαδούρη.

Είναι όπως είπε μια πολύ στοχευμένη πρόταση και αφορά οικογένειες αποκλειστικά μεσαίου εισοδήματος, όπου ο ένας εκ των δύο συζύγων έχει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο ποσό και ο δεύτερος πάνω, αλλά όχι πέραν των 60.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουλλά, σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας, ψηλών ενοικίων και ιδιαίτερα ψηλών επιτοκίων, όπου η μεσαία τάξη έχει το μεγαλύτερο όγκο δανείων, θεωρούμε ότι η πρόταση είναι άκρως απαραίτητη. Επίσης, πρόσθεσε, επειδή είναι πολύ στοχευμένη, θεωρούμε ότι είναι δημοσιονομικά εφικτή, μιας και ο ΔΗΣΥ δεν καταθέτει ποτέ καμιά πρόταση που δεν την έχει ζυγίσει, σημείωσε.

Εξηγώντας την πρόταση του, ο κ. Κουλλά ανέφερε: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια οικογένεια που παίρνουν και οι δυο από 25.000 ευρώ. Αυτοί δεν επωφελούνται από την πρόταση γιατί είναι και οι δυο πάνω από το αφορολόγητο. Θα πληρώσουν φόρο 2.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή από 1100 ο καθένας.

Αν έχω μια άλλη οικογένεια που πάλι έχει 50.000 εισόδημα, αλλά ο ένας παίρνει 10.000 και ο άλλος 40.000, με τα σημερινά δεδομένα θα πληρώσουν φόρο γύρω στις 4.800 ευρώ. Με τη νέα πρόταση ο φόρος που θα καταβληθεί θα είναι 2.900. Πάλι θα είναι πιο ψηλά σε σχέση με το αντίστοιχο ζευγάρι των 25-25 χιλιάδων, αλλά όχι υπερδιπλάσιο όπως είναι σήμερα.

Στην πράξη αφού ο ένας σύζυγος βγάζει 10.000, σημαίνει μένει αδιάθετο ποσό 9500. Αυτό το αδιάθετο αφορολόγητο ποσό του ενός, θα προστεθεί στις 19.500 του αφορολόγητου ποσού του άλλου συζύγου άρα 19.500 και 9.500 πάμε στις 29.000. Αυτό σημαίνει ότι ο έτερος σύζυγος θα φορολογηθεί από τις 29.000 μέχρι τις 40.000, όπως είπε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμένει ο σκεπτικισμός για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Τα 3 σημεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ