Τετ α τετ ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για το Βασιλικό - Πότε θα τελειώσει αυτό το.. έργο;

Στο επίκεντρο της συνάντησης οι διαφορές με την κοινοπραξία CPP Metron - Πώς σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας

Συνάντηση με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο, πραγμματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι  διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα στο Βασιλικό που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στη συνάντηση, που διήρκησε δύο ώρες, συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, χωρίς, ωστόσο, να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωσή της. 

Υπενθυμίζεται ότι τι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την εταιρεία CPP Metron που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό.  Η CPP έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους €200 εκατ. Η κοινοπραξία ζήτησε επίσης όπως διεξαχθεί νέα διαιτησία στο Ντουμπάι.

Αντιπαραγωγικές οι δημόσιες δηλώσεις

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη το Σάββατο, όταν είχε επισημάνει πως ήταν λάθος να γίνονται δημόσιες δηλώσεις από πλευράς της κοινοπραξίας, τονίζοντας πως αυτή την ώρα η Κυβέρνηση δεν θα κάνει το ίδιο λάθος. 

Υπογράμμισε ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως να ολοκληρωθεί το «σημαντικότατο», όπως το χαρακτήρισε, έργο «για την πατρίδα μας το συντομότερο δυνατόν», ενώ τόνισε πως ο διάλογος συνεχίζεται. 

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως σε πολιτικό επίπεδο επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών, θέτοντας στο επίκεντρο την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. Επανέλαβε δε, πως εν μέσω διαλόγου θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγικό να προβαίνουμε σε δημόσιες δηλώσεις.

Συμβούλους εδώ και τώρα 

Σε παρέμβασή του στη συνέχεια, ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε πως η διεξαγωγή «ουδέτερης» συνάντησης στο Ντουμπάι με ειδικούς για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα, «είναι μία διέξοδος». Επισήμανε, ωστόσο, ότι η δική μας πλευρά δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις, αφού δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη μελέτη για να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και ποια λάθη έγιναν. «Λάθη έχουν γίνει τεράστια από την αρχή μέχρι τώρα», υπογράμμισε. 

Ο κ. Έλληνας εισηγήθηκε την εμπλοκή ξένων ανεξάρτητων συμβούλων, λέγοντας πως χρειαζόμαστε «μία εταιρεία δυνατή με κύρος να μας πει πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει αυτό το έργο». Όπως είπε, αυτό θα πρέπει να γίνει αμέσως, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ενώ πρόσθεσε πως το να συνεχίσουμε να μιλάμε όπως μιλάμε τώρα, χωρίς να είμαστε σίγουροι για το πού βρισκόμαστε, δεν λύνει το πρόβλημα. Παρουσιάστηκε ακόμη, ιδιαίτερα αιχμηρός, λέγοντας πως ο ίδιος δεν βλέπει λύση, αλλά βλέπει κουβέντες βασισμένες στο συμβόλαιο και όχι στην πραγματικότητα του έργου, εννοώντας πως το να επικαλούμαστε την παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων από πλευράς εταιρείας δεν αρκεί, αφού το ίδιο κάνει και η άλλη πλευρά.  

Σχολιάζοντας επίσης, την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Έλληνας ανέφερε πως αντί να είναι το σημείο της τελικής επέμβασης για να λυθεί το πρόβλημα, μπήκε στη μέση του προβλήματος. «Χάσαμε τον έλεγχο του έργου», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τον ανακτήσουμε, ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με δημόσια συζήτηση και πολιτικές συναντήσεις, αλλά από ειδικούς που θα μας συμβουλεύσουν ούτως ώστε να ενεργούμε από θέση γνώσης και ισχύς. Τώρα μιλάμε εμείς κυπριακά και αυτοί κινέζικα, σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: Σε φιάσκο μεγατόνων εξελίσσεται το τερματικό Βασιλικού – «Φουντώνει» η κόντρα CMC-ΕΤΥΦΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ