Τελικά είναι πιο ακριβό το να είσαι εργένης ή παντρεμένος;

Μπορεί συχνά οι παντρεμένοι να ζηλεύουν την ελευθερία των εργένηδων, αλλά αν τα βάλουν κάτω με χαρτί και με μολύβι μπορεί να αλλάξουν γνώμη

«Βαριά η καλογερική και ασήκωτος ο γάμος», λέει ο λαός μας – και όχι τυχαία. Τι είναι τελικά καλύτερο;

Συχνά οι εργένηδες -ακόμη και οι «ορκισμένοι»- ζηλεύουν τα πλεονεκτήματα της συμβίωσης, ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμβιώνουν, κατά καιρούς έχουν ζηλέψει –κρυφά ή φανερά- τους εργένηδες για την ελευθερία που απολαμβάνουν «να κάνουν ό, τι και όποτε θέλουν, χωρίς να έχουν να… δίνουν λογαριασμό».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ούτε όλοι όσοι ζουν μόνοι τους το έχουν επιλέξει, ούτε έχουν μόνο τον εαυτό τους να συντηρήσουν, καθώς πολλές φορές είναι γονείς που συντηρούν μονογονεϊκή οικογένεια. Και σίγουρα, δεν είναι καθόλου εύκολο να συντηρήσει ένας άνθρωπος ένα νοικοκυριό, γιατί τελικά ο… λογαριασμός είναι βαρύς.

Στη Βρετανία, περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μόνοι, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες.

Για αυτούς τους ανθρώπους η «ελευθερία» κοστίζει περίπου 860 στερλίνες τον μήνα περισσότερο από όσο εάν συζούσαν, όπως προκύπτει από έρευνα του Hargreaves Lansdown (HL), που δημοσιεύει το βρετανικό Yahoo Finance.

Από πού προέρχεται η επιβάρυνση των singles

Τη μερίδα του λέοντος για το επιπλέον οικονομικό φορτίο των singles καταλαμβάνει συνήθως το κόστος στέγασης, είτε πρόκειται για ενοίκιο είτε για δάνειο, γιατί, όπως είναι λογικό, για ένα σπίτι με τα ίδια τετραγωνικά ένα ζευγάρι μοιράζεται το κόστος, ενώ ο εργένης το επωμίζεται εξ ολοκλήρου.

Το μέσο ενοίκιο έξω από το Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove, είναι 1.162 λίρες το μήνα, το οποίο τα ζευγάρια μπορούν να πληρώνουν από δύο μισθούς και οι εργένηδες από έναν.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα έξοδα: από τους λογαριασμούς ενέργειας και νερού μέχρι το τηλέφωνο, το ίντερνετ, και, εάν αυτό το μεταφέρουμε στα ελληνικά δεδομένα, κοινόχρηστα, κόστος συντήρησης αυτοκινήτου και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος εξόδων στο σουπερμάρκετ δεν είναι μισό από όσο για ένα ζευγάρι, όπως στα συσκευασμένα είδη. Τα τυπικά μεγέθη συσκευασίας δεν είναι σχεδιασμένα για ένα άτομο. Και αν μιλάμε για τρόφιμα που αλλοιώνονται όταν ανοιχτούν οι συσκευασίες, ο καθένας καταλαβαίνει ότι απλώς μια ποσότητα θα πεταχτεί μόλις μπαγιατέψει για να αγοραστεί καινούργια. Γιατί, εδώ που τα λέμε, πόσα… μπαγιάτικα δημητριακά, π.χ., να φάει ένας άνθρωπος;

Πιο δύσκολα για τους ελεύθερους

Συνεπώς, όπως συμπεραίνει το HL Savings & Resilience Barometer, οι άνθρωποι που δεν συμβιώνουν βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση από τα ζευγάρια που ζουν μαζί.

Οι άγαμοι που ζουν μόνοι είναι λιγότερο πιθανό από τα ζευγάρια να έχουν επαρκείς οικονομίες για ώρα ανάγκης, αρκετά μετρητά που περισσεύουν στο τέλος του μήνα ή ένα ικανοποιητικό εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.

Η πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως σκληρή για τους γονείς που μεγαλώνουν μόνοι παιδιά. Το 76% από αυτούς, σύμφωνα με την έρευνα, αντιμετωπίζει κακή ή πολύ κακή ανθεκτικότητα—σε σύγκριση με το 27% των ζευγαριών με παιδιά.

Ακόμη και χωρίς το κόστος των παιδιών, η ζωή είναι δύσκολη και το 53% των άγαμων ανθρώπων που ζουν μόνοι αντιμετωπίζουν κακή ή πολύ κακή οικονομική ανθεκτικότητα—σε σύγκριση με μόλις 16% των ζευγαριών που ζουν μαζί.

Υπάρχει διέξοδος;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εάν έχετε πάρει την απόφαση  να ζήσετε μόνοι, τότε γνωρίζοντας το τίμημα που πληρώνετε για αυτήν την ελευθερία σας διευκολύνει να σταθμίσετε αν αξίζει τον κόπο.

Μπορεί να σας πείσει να σκεφτείτε να το μοιραστείτε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Εναλλακτικά, μπορεί να σας ενθαρρύνει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε έναν χώρο του σπιτιού που δεν σας χρειάζεται για κάποιας μορφής μίσθωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα είναι πιο «άδικα» από οικονομική άποψη, για τους εργένηδες που μένουν μόνοι. Αλλά, εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή… δεν θέλετε να «βάλετε νερό στο κρασί σας» και να σκεφτείτε τη συγκατοίκηση, ίσως μπορέσετε να τα καταφέρετε με μικρά μυστικά στη διαχείριση. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα.

Όπως εύστοχα λέει και ο λαός μας «βαριά η καλογερική και ασήκωτος ο γάμος»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ