Άρτεμις Αντωνιάδου: Η Αρτεμισία Παναγιώτου υπήρξε παράδειγμα για μένα

Μέσα από «καλές πρακτικές», τόσο το κράτος, όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν την ισότητα των δύο φύλων, ξεκινώντας από τις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, σημειώνει η CEO του Ομίλου Voici La Mode Άρτεμις Αντωνιάδου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, είναι μία πραγματικότητα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Ως Όμιλος Voici La Mode, έχουμε δεσμευτεί και εφαρμόζουμε μια πάγια πολιτική ίσων ευκαιριών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος Voici La Mode, ξεκίνησε και δημιουργήθηκε από το όραμα, έργο και σκληρή δουλειά μιας γυναίκας. Η διευθυντική μας ομάδα αποτελείται στην πλειοψηφία της από γυναίκες. Είναι στην κουλτούρα του Ομίλου μας η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από διακρίσεις, όπου όλοι θεωρούνται ίσοι. Μια κουλτούρα η οποία γεννήθηκε μέσα από την πεποίθηση ότι η δυναμική κάθε Oργανισμού βρίσκεται στη διαφορετικότητα. Στην ικανότητα των στελεχών του να αξιοποιούν, εκτός από τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες τους για να φέρουν φρέσκες ιδέες στο τραπέζι, να διαγνώσουν προβλήματα αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σίγουρα, η γυναίκα που για μένα υπήρξε παράδειγμα κι αν θέλετε, θα της αφιέρωνα αυτήν την ημέρα, είναι η ιδρύτρια του Ομίλου μας, η Αρτεμισία Παναγιώτου. Το κύτταρο που δημιούργησε το DNA μας. Οι αξίες, ο δυναμισμός, το πείσμα να μη δέχεσαι το όχι για απάντηση. Αν αναλογιστούμε μια γυναίκα στην Κύπρο τη δεκαετία του πενήντα με μέτρια μόρφωση, χωρίς να ξέρει καλά - καλά αγγλικά να ταξιδεύει στην Αγγλία και να διεκδικεί την αντιπροσωπεία του μεγαλύτερου λιανέμπορου μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες στην Ευρώπη. Να τα καταφέρνει αλλά να μη σταματάει εκεί. Να συνεχίζει, να οραματίζεται, να χτίζει.

Ένα παράδειγμα έμπνευση της γυναικείας δύναμης που έγινε ένα πρότυπο Oργανισμού που επικρατεί η Ισότητα, η συμμετοχή, η αναγνώριση. Είναι θεωρώ και η δική μου πηγή δύναμης που με πείσμωσε να εξελίξω τον εαυτό μου μέσα από τη γνώση και τη συνεχή προσπάθεια για την πρόοδο του Ομίλου.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Τελευταία, έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και θεωρώ πως μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το μήνυμα που θα έστελνα στη νέα κυβέρνηση δεν διαφέρει από αυτό που θα συμβούλευα την κάθε επιχείρηση να πράξει. Μέσα από «καλές πρακτικές», τόσο το κράτος, όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν την Ισότητα των δύο φύλων, ξεκινώντας από τις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Στον Όμιλο Voici La Mode, τα χρόνια επιτυχίας μας, μας δίδαξαν ότι με την προσφορά γόνιμου εδάφους, ο κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, ηλικία ή οποιαδήποτε διαφορετικότητα, μπορεί να αναπτυχθεί επαγγελματικά πετυχαίνοντας στόχους αλλά και αποτελέσματα που υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Αυτή ήταν και θα συνεχίσει να είναι η κουλτούρα που καλλιεργούμε βασισμένοι στις αξίες μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως διαφάνηκε και στην πιστοποίηση Great Place to Work, ότι ο κόσμος μας σε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό ταυτίζεται με αυτές.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει το κράτος ή μια επιχείρηση, αν θέλετε, την καθολική ισότητα είναι η προώθηση της αξιολόγησης ατόμων βάσει των ικανοτήτων τους και όχι του φύλου τους. Έτσι γεννιέται και ο σεβασμός, τόσο προς τον εαυτό μας, όσο και προς τους άλλους. Κι αυτό, είναι το κλειδί στην καταπολέμηση όλων των διακρίσεων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Η Άρτεμις Αντωνιάδου κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και πρόεδρου του Δ.Σ. του Ομίλου Voici La Mode από το 1990.

Είναι επίσης πρόεδρος και η ιδρύτρια του Ιδρύματος Αρτεμισίας Παναγιώτου, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 εις μνήμην της θείας της, Αρτεμισίας Παναγιώτου, ιδρύτριας και δημιουργού του Ομίλου Voici La Mode. Στόχος του Ιδρύματος, είναι η προσφορά οικονομικής ενίσχυσης σε νέους και νέες, ώστε να μπορέσουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Με ισχυρό ένστικτο, εμπειρία και γνώσεις και ως πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, από το 2010, στηρίζει δυναμικά και έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Το 2015, βραβεύθηκε από τα ΚΕΒΕ Business Leaders Awards σαν Business Leader στον Τομέα Εμπόριο. Αποφοίτησε από το American Academy Λευκωσίας και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex. Κατέχει μεταπτυχιακό από το City University του Λονδίνου, ΜΒΑ στο Marketing.

*CEO VOICI LA MODE GROUP OF COMPANIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ