«Χρυσή δεκαετία» βλέπουν οι επενδυτές, που δίνουν φέτος 40 δισ. στην Ελλάδα

Η στρατηγική Χατζηδάκη για «απογείωση» επενδύσεων και επιχειρήσεων από το 2024

«Τα ρέστα τους» ποντάρουν επενδυτές από όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα και μπροστά της έχει ευκαιρίες διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Αυτό καταδεικνύει η εντυπωσιακή συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό (της τάξεως των 30 δισ. ευρώ) για συμμετοχή στην έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σε περίοδο μεγάλης διεθνούς αβεβαιότητας, επενδυτές έδιναν 35 δισ. ευρώ, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους ότι δεν θα κινδυνεύσουν τα χρήματά τους, για όλη την περίοδο μέχρι τουλάχιστον το 2034.

35 δισ. «στο πιάτο»…

Τα κεφάλαια αυτά (9πλάσια κάλυψη και το 87% από το εξωτερικό) αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία μάλιστα, γιατί εκτείνονται πολύ πέραν του «σημαδιακού» 2032, όπου κάποιοι (σσ: και οι ίδιοι ενδεχομένως που τώρα τα χαρακτηρίζουν σαν …«risk free επένδυση» με επιτόκιο 3,8%) ανησυχούσαν μέχρι πρότινος πως επίκειται «καταστροφή», επειδή τη χρονιά εκείνη λήγει η 20ετής περίοδος χάριτος (αναστολή πληρωμών τόκων 20 δισ. ευρώ από το 2012) που έλαβε επί μνημονίων η χώρα από τους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, η κάθετη πτώση των spreads στα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα Ισπανίας, σημαίνει και λιγότερη λιτότητα ή περισσότερες παροχές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

…και άλλα 5,8 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Και λίγες μέρες μετά όμως, η επιτυχής διάθεση μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε πως η Ελλάδα ανακτά φέτος ξανά «θέση στον χάρτη» και στις παραγωγικές επενδύσεις. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, «το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζοντας την τιμή διάθεσης των μετοχών στο άνω όριο διακύμανσης και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκατ. ευρώ».

Έτσι, πέραν από τα πρωτοφανή κεφάλαια (30 δισ. ευρώ ή 2,5 δισ. τον μήνα που αθροιστικά θα «πέσουν» εφέτος στην ελληνική οικονομία μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακής Τράπεζας), εκ παραλλήλου έρχονται και ιδιωτικά κεφάλαια, που αρχίζουν να εισρέουν δυναμικά από το εξωτερικό.

Οι αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύονται σε βασικό μοχλό του σχεδίου Χατζηδάκη για ενίσχυση της επενδυτικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να προσφέρει περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, μεγαλύτερα εισοδήματα και καλύτερες προοπτικές για τη χώρα.

Το 2024 μάλιστα προβλέπεται χρονιά-ρεκόρ με έσοδα 5,77 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Μετά την εισαγωγή και του «Ελ.Βενιζέλος» στο ΧΑ, ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 6 δισ. και θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια επίδοση τουλάχιστον από το 2010, οπότε και μπήκε η χώρα στη δοκιμασία των μνημονίων.

Αθροιστικά, μάλιστα, ξεπερνούν κατά πολύ όσα εισπράχθηκαν την τελευταία πενταετία από αποκρατικοποιήσεις: Το 2018 εισπράχθηκαν 1,027 δισ. ευρώ, το 2019 1,208 δισ. και το 2020 μόλις 46,3 εκατ. ευρώ (λόγω παγκόσμιας ύφεσης), ενώ περιορισμένες ήταν οι επιδόσεις και στην τριετία 2021-2023 (660, 586 και 406 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Το «μενού» εφέτος περιλαμβάνει συμβάσεις για αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, έσοδα από ακίνητη περιουσία του δημοσίου και άλλα.

«Απογείωση» επιχειρήσεων

Όπως τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, «η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά, με την προσθήκη μιας επιχείρησης με μεγάλη κεφαλαιοποίηση». Και έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών που προχώρησαν μέσα σε 7 μήνες από τις εκλογές, τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως: Αποεπένδυση από τη Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος), η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Το σχέδιο ολοκληρώνεται για φέτος και με δύο ακόμα νομοσχέδια:

1. Νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το οποίο θα ενισχύονται τα κίνητρα για συνέργειες και θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα, θα απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε «να ανοίξει το παιχνίδι» και η αγορά να αισθάνεται ότι οι αλλαγές και οι ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, αφορούν όλους τους μικρομεσαίους.

2. Νομοσχέδιο που θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος -ιδίως όπου διατηρεί συμμετοχές το Υπερταμείο- με δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Θα ακολουθήσουν «μοντέλο ΔΕΗ», με στόχο να αποτελέσουν πολλές «μικρές ΔΕΗ», με στόχο μεγαλύτερη επιχειρηματική ευελιξία και καταπολέμηση πρακτικών που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ