Πέφτουν οι ασιατικές αγορές λόγω αυξημένων επιτοκίων

Οι ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων οδηγούν σε πτώση τις αγορές της Ασίας

Πτώση σημείωσαν τη Δευτέρα οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ασίας, ακολουθώντας τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν την Παρασκευή τα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς το ράλι της περασμένης εβδομάδας εξαντλήθηκε από τις νέες ανησυχίες για επιπλέον αύξηση των επιτοκίων και αύξηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η στερλίνα ενισχύθηκε, αφού η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Λιζ Τρας αντικατέστησε τον Υπουργό Οικονομικών της, ενώ κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο νέος Υπουργός θα απορρίψει τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει τις φορολογίες, κάτι που προκαλεί τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Τα κέρδη που απόλαυσαν οι ασιατικές αγορές την Παρασκευή εξανεμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αρχές των σημερινών συναλλαγών, καθώς οι προσδοκίες για νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας για περιορισμό των αυξήσεων συνέχισαν να δίνουν στήριξη στους φόβους για οικονομική ύφεση.

Η ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει στις επόμενες δύο συνεδρίες της μέχρι το τέλος του έτους το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης κάθε φορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η κορυφαία οικονομία του κόσμου θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Γουόλ Στριτ σημείωσαν απότομη πτώση την περασμένη Παρασκευή και τα χρηματιστήρια στην Ασία ακολούθησε την πορεία αυτή τη Δευτέρα.

Το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε πέραν του 1%, ενώ το χρηματιστήριο στην Σαγκάη βρισκόταν επίσης στο «κόκκινο», με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επιβεβαιώνει το Σαββατοκύριακο τη δέσμευσή του στη στρατηγική των lockdown για μηδέν κρούσματα COVID, μια πολιτική που έχει πλήξει ιδιαίτερα την κινέζικη οικονομία το 2022.

Απώλειες σημειώθηκαν επίσης σε Τόκιο, Σίδνεϊ, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Ταϊπέι, Τζακάρτα και Ουέλινγκτον.

Οι αναλυτές παρακολουθούν επίσης τις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών κερδών, εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι τιμές προϊοντων θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Παρακολουθούν επίσης από κοντά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Τρας αγωνίζεται για το πολιτικό της μέλλον.

Η στερλίνα διατηρήθηκε πάνω από 1,12 δολάρια στις ασιατικές συναλλαγές έχοντας βυθιστεί την Παρασκευή λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες, τα bank runs και ο φόβος της Μεγάλης Υφεσης

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ