Νέο ιστορικό υψηλό άγγιξε η τιμή του χρυσού

Τον Μάιο κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Άνοδο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Μάιο σημείωσε η τιμή του χρυσού, καταγράφοντας αύξηση κατά 2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 2.348 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, παρά την πιο μέτρια άνοδο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο χρυσός έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, των 2.427 δολαρίων ανά ουγγιά στα μέσα Μαΐου, προτού υποχωρήσει - πιθανότατα αντανακλώντας κάποια αποκόμιση κερδών.

Ωστόσο, η δραστηριότητα της αγοράς παρέμεινε υποστηρικτική έναντι του χρυσού, κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις καθαρές θέσεις διαχειριζόμενου χρήματος στην πλατφόρμα COMEX να φτάνουν σε υψηλό τετραετίας και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (ETF) να σημειώνουν καθαρές εισροές (529 εκατ. δολαρίων), για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023.

Εξετάζοντας το Μοντέλο απόδοσης χρυσού (GRAM), σύμφωνα με Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, δεν υπήρξε κάποια μεμονωμένη μεταβλητή που να ξεχώρισε ως βασικός παράγοντας ανόδου της τιμής του χρυσού τον Μάιο.

Η δυναμική και το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο αποτέλεσαν θετικούς παράγοντες, αλλά ο αντίκτυπός τους ήταν οριακός.

Σημειώνει ότι ένα μέρος της ενίσχυσης της τιμής του χρυσού μπορεί να αποδοθεί στις ισχυρές εξωχρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών από τις Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στις πρόσφατες αποδόσεις του χρυσού.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: FT: Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις τσέπες των Ευρωπαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ