Fitch: Ανθεκτικές στους εξωτερικούς κινδύνους οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

«Ο κλάδος διαθέτει πλέον ισχυρές βάσεις για να αντέξει τους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούν η μεταβλητότητα στις αγορές και οι εξελίξεις στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ» εκτιμά ο οίκος - «Βλέπει» περιορισμένη έκθεση στους δασμούς, αντιμετωπίσιμη την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές - Ισχυρά τα λειτουργικά κέρδη το 2025-6

Η Fitch Ratings χαρακτηρίζει θωρακισμένες απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, εκτιμώντας ότι ο κλάδος διαθέτει πλέον ισχυρές βάσεις για να αντέξει τους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούν η μεταβλητότητα στις αγορές και οι εξελίξεις στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

«Η αναβάθμιση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το πρώτο φετινό τρίμηνο αντανακλά κυρίως τις βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρύτερου ιστορικού υγιούς δημιουργίας κερδών, της σχεδόν ολοκληρωμένης εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, της ικανοποιητικής κεφαλαιακής τους θέσης και της σταθερής χρηματοδότησης με βάση τις καταθέσεις. Οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Κύπρου», εξηγεί ο οίκος.

Η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει τους εξωτερικούς κινδύνους

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση στους δασμούς των ΗΠΑ, αν και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από μια σημαντική επιβράδυνση στην ΕΕ θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών. Η πρόσφατη αστάθεια των αγορών είναι πιθανό να επηρεάσει την ικανότητα των τραπεζών να αυξάνουν τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία και θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις ευκαιρίες δανειοδότησης βραχυπρόθεσμα. Τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια και οι υψηλότερες πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων λόγω των οικονομικών αβεβαιοτήτων αποτελούν επίσης κινδύνους για τις προβλέψεις του οίκου.

Ωστόσο, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν καλά λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων και των δραστηριοτήτων που παράγουν αμοιβές, της καλής λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Τα κεφαλαιακά αποθέματα θα παραμείνουν ικανοποιητικά, καθώς η βελτιωμένη παραγωγή κερδών θα πρέπει να απορροφήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των δανείων, των προγραμματισμένων εξαγορών και των αυξημένων διανομών κεφαλαίου.

Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος συνάδουν με την κρατική αξιολόγηση της Ελλάδας (BBB-/σταθερή) και την αξιολόγησή μας για το λειτουργικό περιβάλλον της χώρας και περιορίζονται από αυτήν. Οι θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank Α.Ε. αντανακλούν τις προσδοκίες μας ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την κεφαλαιακή τους επιβάρυνση από μη δεσμευμένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου αντανακλούν τη βελτίωση των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών προοπτικών του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Σταυροδρόμι η Κύπρος για τους σχεδιασμούς του Ομίλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ